De kleur van je rolluiken kiezen: hier hou je rekening mee

Gepubliceerd op 04 December 2020

Rolluiken zorgen voor extra comfort, privacy, energiebesparing en veiligheid in huis. Bovendien kun je ze personaliseren op maat van voorkeur en je woning. Vandaag de dag zijn ze verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren. Maar is alles mogelijk? Hoe zit het bijvoorbeeld met rolluiken in donkere kleuren?

Rolluiken kiezen

In je zoektocht naar de geschikte rolluiken zijn er heel wat zaken die je moet overwegen. Ga je voor inbouw- , voorzet- of opbouwrolluiken? Kies je voor pvc of aluminium lamellen? Welke kleur vind je het mooist en welke bediening is het meest geschikt? Geen idee? Laat je adviseren door een specialist in je buurt en vind rolluiken op maat van jouw project.

Pvc of aluminium rolluiken

Elk type rolluik heeft zijn kwaliteiten en mogelijkheden. Rolluiken met pvc lamellen bijvoorbeeld, zijn een budgetvriendelijke keuze en zijn voornamelijk geschikt ramen in een normaal formaat. Rolluiken met aluminium lamellen zijn wat steviger en van hogere kwaliteit dan die in pvc. Ze zijn ook het meest geschikt voor grote ramen.

Kleuren rolluiken

Naast de kleur van je raamprofielen kun je ook de kleur van je rolluiken  kiezen. En er is veel mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld de kleur van je rolluiken afstemmen op die van de raamprofielen zodat een mooi geheel vormt. Maar je kunt evengoed gaan voor een andere kleur gaan. Zowel de kleur van het pantser (geheel lamellen) als de omkasting kun je kiezen.

"Je hebt een grote keuze in standaardkleuren, folies en RAL-kleuren voor de kast, rolluikpantser, geleiders en onderlat. Het aantal mogelijke kleuren is afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Voor aluminium lamellen bijvoorbeeld, zijn er meer kleuren beschikbaar dan voor lamellen in pvc. Bovendien kunnen de rolluikpantsers ook gepoedercoat worden. Vraag ernaar bij je rolluikenspecialist in de buurt, ontdek meer over de personalisatie van je rolluiken.

Donkere rolluiken een goed idee?

Zwarte ramen zijn momenteel in. Combineer je ze met rolluiken in dezelfde kleur, dan creëer je een mooi ogend geheel. Maar is dit wel een verstandige keuze?

Donkere rolluiken worden net als zwarte ramen wel eens afgeraden. Een donkere kleur absorbeert immers sneller het zonlicht waardoor het sneller opwarmt. Hierdoor kan het binnen ook sneller warm worden als je de rolluiken in volle zon naar beneden laat. Bovendien kunnen donkere rolluiken in pvc door de warmte lichtjes scheeftrekken en minder vlot bediend worden. Kies daarom eerder voor pvc-rolluiken een lichte kleur. Wil je grote (zwarte) rolluiken, dan kies je best voor rolluiken met aluminium lamellen. Ook iets om in gedachten te houden is het onderhoud. Vuil- en stofdeeltjes zijn immers veel beter zichtbaar op donkere rolluiken.

Onderhoudstips rolluiken

Om je rolluiken in topconditie te houden, is het raadzaam ze minstens één keer per jaar grondig schoon te maken. Zeker als je zwarte rolluiken hebt. Hierdoor krijgt het vuil niet de kans om in te werken op de gekleurde folie of laklaag. Ze meermaals schoonmaken mag natuurlijk ook altijd.

Ben je op zoek naar de geschikte rolluiken voor je woning? Doe inspiratie op in de infobrochure of informeer bij een verkooppunt in je buurt.