Zonweringsoplossingen voor het raam
Rolluiken
Rolluiken vormen een sterke barrière tegen zonnestralen en bijhorende warmte. Ze zijn dan ook zeer effectief. Je kunt ze een beetje omhoogtrekken zodat een kleine hoeveelheid lichtstralen via de kiertjes naar binnen kan, maar je hebt geen zicht naar buiten.
Bij de keuze van het gepaste rolluik houd je rekening met het type rolluik en de installatiemogelijkheden. Ook belangrijk is het esthetische aspect. Je wilt namelijk dat je rolluiken een mooi geheel vormen met de raamprofielen en de gevel van je woning.
Bij een inbouwrolluik bijvoorbeeld, moet je voldoende ruimte aan de binnenkant van je woning hebben om het rolluik en de bijhorende rolluikkast te kunnen plaatsen. Bij een opbouw- of combirolluik zit het rolluik op het raamkader gemonteerd en verlies je aan de bovenkant van je raam een beetje ruimte. Bij een voorzetrolluik zit er een kast aan de buitenkant, dit heeft een invloed op de look van je gevel. Let wel, als je bijvoorbeeld grote ramen hebt, er zijn beperkingen op de afmetingen die een rolluik kan hebben.
Screens of doekzonwering zijn
Screens zijn specifiek bedoeld om de zon te weren. Er bestaan verschillende types. Lees hier hoe de installatie per type screen verloopt. Ook de doeken verschillen. Doordat screens meestal aan de buitenkant van je raam gemonteerd worden, zijn deze zeer effectief om het zonlicht (Uv-stralen) en bijhorende warmte tegen te houden, daarnaast kunnen ze ook je privacy bewaren zonder dat het zicht naar buiten hierdoor beperkt wordt. Hoeveel licht de screens tegenhouden is afhankelijk van het type doek, dat meestal gemaakt is uit glasvezel of acryl. Lees meer over verschillende types zonwering
Zonweringoplossing op het terras
Heb je een zuidelijk georiënteerd terras aan je woning en wil je er genieten zonder storende zonnestralen? Dan zijn er verschillende zonweringsoplossingen die hierbij kunnen helpen. Maar welke kies je dan?
Schaduwdoek
Een schaduwdoek een budgetvriendelijke oplossing voor zonwering. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen maar de driehoekvormige of vierkante zijn het meest gekend. Je spant het doek tegen de gevel van je woning en/of daarvoor voorziene palen langs je terras en geniet zo van verkoelende schaduw. Sommige doeken zijn ook waterbestendig. Het voordeel van een schaduwdoek is dat je het kunt wegnemen, bij hevige wind kan het doek immers scheuren.
Knikarmscherm of terraszonwering
Een knikarmscherm beschermt je vooral tegen de zon en minder tegen neerslag. Het beschermt je tegen Uv-stralen en zorgt ervoor dat het binnen in de aangrenzende ruimte koel blijft. Je monteert de luifel die bestaat uit een kwalitatieve doek die ondersteund wordt door een arm (of armen) met een knik, tegen de gevel. Is het mooi weer, dan rol je het doek uit zodat het een overkapping boven je terras vormt.
Een knikarmscherm bestaat in verschillende uitvoeringen en kan op verschillende manieren elektrisch bediend worden. Bovendien kun je er verwarming of verlichting aan toevoegen. Doordat de constructie ophangt moeten er geen hinderlijke palen geplaatst worden. Ook handig is dat zo’n scherm grote terrassen kan overkappen. Heb je het scherm niet nodig, dan rol je het tegen de muur op. Er bestaan bovendien zonneluifels met regen- en windsensors waardoor de zonwering bij slecht weer automatisch inschuift.
Terrasoverkapping
Een terrasoverkapping is een vaste constructie die ondersteund wordt door vier of twee pilaren (wanneer hij gedeeltelijk aan je gevel bevestigd wordt). Zo’n overkapping aan je huis kan de hoeveelheid zonnewarmte binnen verminderen, maar ook onder de overkapping zelf kun je de zonnestralen controleren en heerlijk buiten leven. Is het minder mooi weer? Ook dan doet je terrasoverkapping dienst.
Een eerste overweging die je moet maken is het materiaal waaruit je overkapping mag bestaan. Dit zal namelijk de prijs bepalen. Een houten overkapping is een natuurlijke en budgetvriendelijke, basisoplossing maar zal zelfs met een duurzame houtsoort en een goed onderhoud minder lang meegaan dan een overkapping in kunststof of metaal (aluminium of staal). Kies je voor een overkapping in aluminium, dan kun je er zonder al te veel moeite lang van genieten en misschien de volgende eigenaars ook wel.
Een ander aspect is het weren van de zon. Staat je overkapping tegen de woning, dan heb je altijd een beetje verlies van licht binnen, vooral tijdens de wintermaanden. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van het type dak dat je erop laat plaatsen. Je kunt gaan voor een volledig transparante overkapping in glas of een overkapping met een zonweringoplossing zoals een vouwdak, een lamellendak waarvan je de lamellen eventueel kunt richten of doekzonwering, … er zijn talrijke mogelijkheden. Vraag ernaar bij je zonweringsspecialist.
Lees ook:
Terrasoverkappingen: in stijl genieten van je tuin, het hele jaar door
Leef en geniet buiten, het hele jaar door.
Terrasoverkapping met lamellen: wat zijn de voordelen?
Vergunning nodig?
Voor een zonweringsoplossing aan je raam moet je geen vergunning hebben. Wil je een tuinconstructie plaatsen in je tuin , dan ben je in Vlaanderen vergunningsplichtig, wel kan onder bepaalde voorwaarden een vrijstelling gelden. Lees er hier meer over. Het plaatsen van een overkapping aan je woning wordt gezien als een uitbreiding van de wooneenheid. In principe geldt hiervoor enkel een meldingsplicht als er aan bepaalde voorwaarden voldoen is. Lees er hier meer over. Het plaatsen van een vrijstaande terrasoverkapping is vergunningsplichtig. Ook hiervoor kan een vrijstelling mogelijk zijn, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees er hier meer over. Een gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen, informeer je vooraf dus goed bij de juiste instanties.
Op zoek naar meer ideeën? Lees ook onze andere artikels over zonwering.