Dilemma: zonwering binnen versus buiten

Gepubliceerd op 21 Juni 2022

We houden allemaal van de zalige zon, toch? Het doet ons ook heel veel goed, want we hebben licht nodig om te kunnen functioneren. Maar wanneer de zon echt brandt, is het snel te veel van het goede. En dan zijn er gelukkig enkele oplossingen om de hitte buiten te houden. Een energieverslindende airco is niet meer aan de orde, zonwering wel. Maar dan rijst al snel de vraag: "Wat is efficiënter, binnen- of buitenzonwering?"

Zonwering binnenstebuiten…

Het spreekt voor zich dat beide soorten zonwering nuttig zijn. Toch is er een aanzienlijk verschil in de werking en voordelen. Raambekleding aan de binnenkant van je huis schept sfeer en er zijn zoveel mogelijkheden dat je precies kan vindt wat past bij jouw interieur. Ze hebben ook een functionele kant: ze kunnen voor verduistering zorgen of zijn handig om deels te sluiten bij binnenvallende zon. Gordijnen bieden je volledige privacy en zorgen er in de winter ook voor dat de koude de woonkamer niet binnen komt. Maar met binnenzonwering kun je niet vermijden dat de warmte door het glas komt. Zonwering aan de binnenkant van het raam zal slechts maximaal tussen de 35 en 60% van de zonnehitte tegenhouden.

… en buitenstebinnen

Met zonwering aan de buitenkant kun je wel 80 tot 90% van de zonnewarmte tegenhouden. Het zonweringdoek of rolluikblad absorbeert of reflecteert het overgrote deel van de stralen. Lees hier hoe het volledig proces verloopt. Door buiten de warmte te weren, is zonwering aan de buitenkant van het raam de meest efficiënte oplossing voor een goed en gezond binnenklimaat. En dat zonder je raam volledig te moeten verduisteren.

Screens dragen bij aan een verminderd energieverbruik en zijn minimalistisch en strak van design. Architecten zetten ze daarom ook graag meteen in voor de vormgeving van gebouwen. De ritsscreens kunnen tegen een (wind)stootje en zijn verkrijgbaar in een uitgebreid gamma aan kleuren en doeken. Met zonnescreens behoud je tevens perfect het zicht naar buiten. Ontdek hier alles over screens

Om de warmte buiten te houden én een ruimte te verduisteren, is een rolluik de perfecte oplossing. Met de rolluiken naar beneden, geniet je van een comfortabel binnenklimaat en een 100% veiligheidsgevoel. Alleen blokkeer je dan meteen ook je uitzicht. Lees hier waarom je zou kiezen voor rolluiken.

Een combinatie van screens op de benedenverdieping, met doorkijk naar buiten, en rolluiken boven, voor een goede nachtrust, geeft je het beste van twee werelden.

Investeren in levenskwaliteit en renderen op E-peil

Bij de berekening van het E-peil wordt rekening gehouden met een oververhittingsindicator. Buitenzonwering speelt een cruciale rol om die indicator te doen zakken en resulteert zo in een gunstiger E-peil. Ook de wijze van bediening van de zonwering (vast, handmatig of automatisch) wordt hierin meegerekend. Kies dus voor een slimme, dynamische sturing van jouw screens of rolluiken en haal een maximaal aan comfort en rendement uit jouw investering. Meer weten? Vraag vrijblijvend meer info aan bij een Preferred Partner over screens of rolluiken op maat van jouw woning. 

Zonwering aan de buitenkant wint het dus duidelijk tegenover interieuroplossingen. Let the sun shine en geniet van een aangenaam wooncomfort met screens of rolluiken.

Op zoek naar inspiratie? Laat je inspireren door enkele referenties lees meer in de brochures over screens en/of rolluiken of informeer je bij een Preferred Partner in je buurt.