Hou binnen het hoofd koel tijdens de hittegolf

Gepubliceerd op 25 July 2019

“Blijf zoveel mogelijk binnen.” Dat advies krijg je tijdens een hittegolf. Maar wat als het binnen ook net een sauna is? Met welke oplossingen houd je effectief het zonlicht buiten en houd je je woning koel zonder extra energie te moeten verbruiken? Ontdek de verschillende mogelijkheden.

Oplossingen voor binnen en buiten

Het is weer puffen, hijgen en zweten. Ben je op zoek naar manier om te af te koelen op een energievriendelijke manier? Geen nood, er bestaan genoeg oplossingen om de temperatuur én de hoeveelheid zonlicht in je woning te regelen. Je installeert ze ofwel binnen of buiten je woning. Met een oplossing aan de binnenkant hou je vervelende zonnestralen buiten. Maar met een oplossing aan de buitenkant hou je de warmte effectief tegen en dringt het niet via het glas van je ramen binnen. We lichten deze oplossingen even voor je toe.

Zonwerende oplossingen buiten

  • Screens buiten

 Ben je op zoek naar strakke zonwering voor je ramen? Dan zijn screens of verticale zonneschermen iets voor jou. Screens blokkeren de hinderlijke zonnestralen en de warmte van de zon. De zonwerende doeken lopen verticaal naar beneden over het glas en worden aan de buitenkant in, op of voor je raamprofiel gemonteerd. Je kiest zelf of je screens nog wat licht mogen doorlaten of volledig verduisteren.

  • Dakvenster zonwering

 Aan de buitenkant van je dakvenster, kun je op het glas ook een zonnescherm monteren. Het doek filtert de sterke zonnestralen zodat ze het glas van je dakvenster niet opwarmen. Verder is het ook mogelijk om een rolluik op je dakvenster te monteren. Zo sluit je licht en warmte volledig buiten.

  • Verandazonwering

 In je veranda kun je bij heet weer al snel het gevoel krijgen dat je in een serre zit. Wil je ook in hartje zomer genieten van je veranda? Dankzij verandazonwering krijgt je veranda een aangename temperatuur. Zonwerende doeken worden aan de buitenkant op de glaspartijen gemonteerd. Je kan deze bovendien elektrisch of automatisch bedienen.

  • Markiezen

 Markiezen zijn van de oudste zonneschermen die er zijn. Je ziet ze af en toe nog boven de ramen van woningen of (klassieke) etalages. Ze lijken wat op een kap en bestaan uit een opvouwbaar frame waardoor je het scherm gemakkelijk open en dicht kunt vouwen. Dankzij het doek, dat zowel aan de voor- en zijkanten van het frame zit, creëert het een schaduwzone voor het raam en ben je beschermt tegen zonlicht en warmte.

  • Uitvalschermen

 Uitvalschermen en knikarmschermen bestaan uit een zonnescherm met uitzetbare armen dat boven je raam wordt gemonteerd. Het houdt het zonlicht tegen en creëert een schaduw boven je raam. Bovendien behoud je nog het zicht naar buiten.

  • Buitenjaloezieën

 Zonwering met uitstraling en vele functionele voordelen, dat zijn buitenjaloezieën. Hiermee hou je direct zonlicht en warmte tegen. Je regelt zelf de hoek van de lamellen en in welke richting het zonlicht naar binnen valt. Ook kunnen je je buitenjaloezieën gebruikt worden om je ramen volledig te verduisteren en zo de inkijk van buitenaf te beperken. Heb je ze niet nodig, dan trek je ze volledig naar boven op.

  • Buitenluiken

Buitenluiken worden vaak gekozen voor hun esthetische waarde. Zo geven klapluikjes bijvoorbeeld een typische landelijke toets. Maar ze kunnen ook functioneel zijn. Wanneer ze gesloten zijn houden ze behoorlijk wat zonlicht en warmte tegen. Buiten de bekende landelijke klapluiken zijn er ook andere sierluiken op de markt. Schuif- en vouwluiken voegen bijvoorbeeld stijlvol detail toe aan een moderne gevel.

  • Lamelzonwering

Heb je grote raampartijen en/of wil je genieten op je terras genieten in de schaduw? Dan is een lamelzonwering een goed idee. Dit is een luifel boven je terras (tegen de gevel) die bestaat uit lamellen die eventueel gekanteld kunnen worden. Zo regel je gemakkelijk of je schaduw wilt of niet.  

Rolluiken

Wil je zonnestralen en warmte compleet buitensluiten? Kies dan voor rolluiken. Die laat je op een hete dag volledig naar beneden. Zo behoudt je woning een aangename temperatuur. Is het buiten afgekoeld? Dan doe je ze terug omhoog en open je je ramen om de koele lucht binnen te laten. Rolluiken zijn sterk thermisch isolerend. De luchtspouw die tussen het venster en de rolluik zit én het materiaal van de rolluiken zelf bepalen de warmteweerstand. Aluminium lamellen zijn iets beter dan lamellen in pvc. Ze hebben immers een extra isolerende schuimkern. Dit zorgt voor een betere U-waarde. Maar ook het type rolluik en de isolatie van de kast is een bepalende factor. Dit wordt vaak vergeten.