Hoe hou je de zon buiten?

Zomer en winter zien we de zon graag schijnen. Tenminste als onze woning voorbereid is om een ideaal binnenklimaat te verkrijgen én te behouden. Het is onvoldoende om binnen de nodige franjes te voorzien, zoals (vouw)gordijnen, screens en lamellen. Deze zijn dan wel ideaal om overmatig zonlicht en inkijk tegen te gaan, maar ze verhinderen niet dat de warmte binnendringt. Hiervoor heb je een barrière nodig in de vorm van een buitenzonwering. Om het helemaal goed te doen moeten ook je terras en veranda voldoende afgeschermd worden door bijvoorbeeld een terrasoverkapping of een zonwerend uitvalscherm.

Horizontale doekzonwering

Deze elektrische horizontale zonwering bestaat uit een voorgespannen doek dat aangepast kan worden aan elk type raam, dak of gevel. Je neemt best een niet geperforeerde doek, bijvoorbeeld uit acryl. Het fijne is dat je een uitgebreid kleurenaanbod hebt en dat je de mate van doorkijkbaarheid zelf kunt bepalen. Zo kan je met behulp van een verduisterend doek het punt van totale verduistering bereiken. Belangrijk is dat je kiest voor een degelijk spansysteem, zodat je geen risico loopt dat het doek bij het minste zuchtje wind uit elkaar scheurt.

Van lamel tot luifel

Lamellen worden boven de ramen tegen de gevel gemonteerd. Zo zorgen ze voor een schaduweffect, waardoor in de zomer de zon niet rechtstreeks door het raam schijnt. In de winter, wanneer de zon lager staat, mag en kan het licht wel binnen. En wat voor velen belangrijk is, je behoudt het uitzicht naar buiten. Houd er wel rekening mee dat hoe verder de lamellen van elkaar staan, hoe goedkoper het systeem is, maar ook hoe meer zonlicht binnendringt. Wat de hellingsgraad betreft, geldt dat hoe schuiner deze is, hoe meer zon je opvangt, maar ook hoe meer doorkijk je verliest. Qua vorm en formaat, heb je de keuze van kleine lamellen tot zonneluifels. Bij de luifels worden de lamellen gemonteerd aan de hand van een aluminium draagstructuur. Wie wil kan zelfs lamellen met geïntegreerde fotovoltaïsche zonnepanelen nemen. Je kiest in elk geval best voor profielen met een aërodynamische vormgeving voor voldoende stevigheid.

Schuifpanelen

Een zonwerend schuifpaneel kan opgebouwd zijn uit lamellen of uit een zonwerend doek, en dit omkaderd door een frame. Deze verticale panelen zijn erg handig om de lichtinval te sturen. Wil je meer licht, dan schuif je het paneel weg, is er te veel licht en warmte, dan schuif je het paneel (gedeeltelijk) dicht. Hetzelfde kan je doen om je privacy af te bakenen.

Je wint best extra advies in bij een specialist. Deze heeft meer ervaring om de oriëntatie van je woning in te schatten en hij houdt rekening met eventuele beplanting of andere schaduwrijke elementen uit je omgeving. Houd ook in je achterhoofd dat zonwering een goede investering is voor je energiefactuur. In de zomer bespaar je immers op ventilatie en airco en in de winter op verwarmingskosten.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief