Welke raamprofielen moet ik kiezen?

Aangezien de gevel het uithangbord is van je woning, moet je weloverwogen je ramen gaan uitkiezen. Belangrijk hierbij zijn de raamprofielen. Afhankelijk van je budget en welk type raam bij jouw architecturaal plaatje past, heb je de keuze uit drie materiaalsoorten: hout, aluminium of pvc.

Hout – de eeuwige klassieker

Vroeger was hout het materiaal bij uitstek voor raamprofielen. Hout is immers van nature uit een vocht – en warmteregelaar en het zorgt voor een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Ook esthetisch gezien blijft hout door zijn natuurlijke en warme uitstraling nog steeds een populaire klassieker. Er zijn diverse natuurlijke houttinten en daarbovenop heb je nog een uitgebreid kleurenpallet voor handen. Voor een langdurige bescherming tegen zonlicht, weersinvloeden en ongedierte moet hout wel goed behandeld worden met niet altijd even milieuvriendelijke producten. Het blijft dus redelijk onderhoudsintensief en je moet er ook rekening mee houden dat de houtprijzen de laatste jaren in stijgende lijn zitten. Wat dan weer een pluspunt is, is het feit dat het zich gemakkelijk laat bewerken. Wanneer je dus speciaal gevormde ramen wilt of een afwerking met fantasietjes, dan is hout het ideale materiaal.

Aluminium: de huidige klassieker onder de moderne woningen

Tegenover het traditionele hout, heb je het trendy aluminium. Aluminium is een sterk, duurzaam en onderhoudsarm materiaal. Het is zo populair in de huidige strakke stijl omdat het zich uitstekend leent voor extra grote raamoppervlakten, schuifdeuren, lichtdakconstructies... Je kunt uiteraard in minder moderne woningen ook kiezen voor deze slanke aluminium profielen, aangezien je qua afwerking alle kanten uit kunt. Zo kan je de metaallook behouden of kiezen voor een van de vele kleurmogelijkheden. Dit kan zowel met anodisatie waardoor je een gladde slijtvaste laag krijgt als met een krasbestendige structuurlak. Waar je wel mee moet oppassen, zijn speciale raamvormen. Hier is aluminium niet echt geschikt voor en, moest je hier toch voor kiezen, dan gaan deze ramen erg duur uitvallen. Qua isolatie scoort aluminium over het algemeen iets minder goed dan hout en pvc. De duurdere aluminiumklasses zijn echter wel volledig warmte- en geluidsisolerend. Pluspunten zijn een lage uitzettingscoëfficiënt en een grote stabiliteit. Bovendien vormen aluminium raamprofielen een extra veiligheid tegen inbrekers omdat de ramen die opendraaien of een draaikip-stand hebben, standaard voorzien zijn van stalen sluitnokken met meerpuntsluitingen.

PVC – de toekomstige klassieker?

Dit laatste aspect is ook een pluspunt van pvc, traditioneel beschouwd als het goedkoopste materiaal. Tegenwoordig vind je pvc-raamprofielen echter in verschillende prijsklasses, aangepast aan alle soorten glastypes. De vooroordelen over een beperkte duurzaamheid en kleinere stabiliteit zijn dan ook niet langer van toepassing op de kwalitatievere pvc-raamprofielen. Daarnaast is pvc heel onderhoudsvriendelijk en zorgt het voor een uitstekende geluids – en thermische isolatie. Qua looks heb je een brede keuze, variërend van de standaardkleuren tot elke RAL-kleur. Daarnaast kan je nog kiezen voor een folie of verf met een natuurlijke hout- of staallook. Specialere vormen kan je dan wel niet uitvoeren in pvc, maar dit kan je eventueel opvangen door sierlijsten aan te brengen. Deze zijn er in verschillende varianten, zodat je voor elke bouwstijl toch een passend pvc-raamprofiel vindt.

Genoeg stof om na te denken en het perfecte raamprofiel te kiezen!

In samenwerking met Bouwinfo.be

GRATIS Nieuwsbrief