Rolluiken en de renovatieplicht: rol je woning naar een duurzamere toekomst

01/02/2024

Wist je dat rolluiken een impact kunnen hebben op de EPC-waarde (waarde Energie Prestatie Certificaat) van jouw huis? En dat er sinds 1 januari 2023 een renovatieverplichting is voor wie een energieverslindende woning of appartement met EPC-label E of F koopt? De EPC-waarde drukt de energie-efficiëntie van een woning uit, en wordt beïnvloed door verschillende factoren waaronder isolatie, verwarmingssystemen, ventilatie en het gebruik van duurzame energiebronnen. Hoe kunnen rolluiken hierin een rol spelen? Dat kom je hier te weten. 

Wat houdt de renovatieplicht in?

De renovatieplicht is gericht op het verduurzamen van woningen. Huiseigenaren worden aangemoedigd om energie-efficiënte maatregelen te nemen en zo bij te dragen aan een groenere toekomst. Dit betekent het verbeteren van de isolatie, het installeren van energiezuinige verwarmings- en koelsystemen, en het verminderen van de ecologische voetafdruk van de woning.

Rolluiken en EPC

Heel wat mensen zullen dus moeten investeren in de toekomst van hun woning. Hierbij kunnen rolluiken helpen. Bij SUYS vind je de perfecte oplossing om jouw woning te upgraden zodat dit niet alleen je EPC-waarde verbetert, maar dat ook je wooncomfort aanzienlijk verhoogt.

Waarom kiezen voor rolluiken?

Verbeter de energieprestaties

Rolluiken minimaliseren het warmteverlies door je ramen, wat zorgt voor een verbeterde isolatiewaarde van je raam. Hiermee kan je de temperatuur binnen zelfs met meer dan zes graden verlagen, waardoor je huis comfortabel blijft. Zelfs tijdens de warme dagen is dat het aangenaam vertoeven.

Neem je bovendien deze rolluiken op in een domoticasysteem, dan zal dit ook gunstig zijn voor de energieprestatie van je woning. Dankzij de geautomatiseerde bediening via sensoren wordt oververhitting voorkomen en ga je proactief ongewenste warmte tegen.

Zowel rolluiken als screens zijn essentiële onderdelen van een hoogwaardige bouwschil, en hebben dus een gunstig effect op het E-peil van je woning.

Geniet van meer comfort

Rolluiken hebben een isolerend effect op jouw ramen, waardoor tocht wordt verminderd en geluid van buitenaf wordt gedempt. Dit past perfect binnen de doelstellingen van de renovatieplicht om woningen te verbeteren op het gebied van comfort en energie-efficiëntie.

Regel de zonneschijn

Een ander voordeel van rolluiken is hun vermogen om de hoeveelheid zonlicht die jouw woning binnenkomt te reguleren. Hierdoor kan je in de zomer genieten van aangename koelte zonder dat je afhankelijk bent van airconditioning, terwijl je in de winter profiteert van natuurlijke warmte en vermindering van stookkosten.

Bespaar op energiekosten

Rolluiken zorgen voor een extra isolatielaag, waardoor warmteverlies in de winter wordt verminderd en de koelte in de zomer behouden blijft. Hierdoor geniet je van aanzienlijke energiebesparingen en een lagere energiefactuur voor je huishouden.

Maak de slimme keuze

Kortom, de aankoop van rolluiken is niet alleen een slimme investering in het comfort van jouw woning, maar ook een effectieve manier om te voldoen aan de renovatieplicht. Kies je voor rolluiken dan draag je bij aan een energiezuinigere en duurzamere toekomst, tegelijkertijd geniet je van de vele voordelen die deze praktische en stijlvolle toevoeging aan jouw huis met zich meebrengt.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek het uitgebreide assortiment aan rolluiken en zonwering op de SUYS website

In samenwerking met SUYS

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.