Rolluiken als isolator: zo geniet je van een ideaal binnenklimaat

14/12/2022

Wanneer de temperaturen zakken en het sneller donker wordt brengen we weer veel tijd binnen door. Graag doen we dat zo comfortabel mogelijk. Cocoonen in aangename temperaturen en een rustige omgeving om ten volle van het huiselijke te kunnen genieten. Wist je dat rolluiken hierin een rol kunnen spelen? Ontdek er meer over.

Rolluiken, veelzijdige oplossing voor je wooncomfort

In de zomer zet je ze in als zonwerende oplossing om het huis koel te houden. In de winter houden ze inbrekers op afstand. Wil je op ongeacht het tijdstip ongehinderd inslapen dan creëer je in mum van tijd totale duisternis. En wil je liever niet dat iedere nieuwsgierige passant deelt in je activiteiten binnenshuis, dan bieden ze de nodige privacy. Dit zijn slechts enkele voordelen die rolluiken te bieden hebben.

Rolluiken en isolatie

Ook niet onbelangrijk zijn de akoestische en thermische isolatie van rolluiken. Wist je dat de isolerende werking van rolluiken niet per se zit in het rolluikblad of het schuim van de lamellen? Hetgeen dat isoleert is vooral de extra luchtlaag die zich tussen het rolluik en het raam bevindt. Kwaliteitsvolle materialen zijn belangrijk. Maar zowel op akoestisch als thermisch vlak zijn een correcte plaatsing als afwerking van je rolluiken een must. Vind een preferred vakman in je buurt.

Rolluiken als geluidsisolator

Je staat er misschien niet bij stil, maar (omgevings-)geluid heeft een invloed op je gezondheid. Afhankelijk van de hoeveelheid geluidshinder loop je het risico op zowel fysieke als mentale kwalen zoals: slaaptekort, prikkelbaarheid, hoge bloeddruk en zelfs hart- en vaatziekten.

Wil je gezond wonen en goed slapen, dan komen geluidswerende rolluiken van pas. Kies je voor rolluiken met dubbelwandige aluminium lamellen, dan wordt het geluid maximaal gereduceerd. Een standaard die trouwens bij alle rolluiken van SUYS wordt toegepast.

Naast het rolluik zelf is ook de rolluikkast van belang. Die moet uit voldoende zwaar materiaal bestaan en in de kast moet ook geluidsabsorberend materiaal worden aanbracht. In het ideale geval is het rolluik bovendien elektrisch bediend zodat er geen opening voor een rolluiklint is en er dus ook geen akoestisch en thermisch lek kan voorkomen.

Rolluiken als thermische isolator

Rolluiken isoleren natuurlijk niet alleen geluid, maar ook warmte en koude. Het materiaal van het rolluik is natuurlijk belangrijk, maar nog belangrijker voor de thermische isolatie is een correcte plaatsing en afwerking door je (buiten)schrijnwerker om koudebruggen te vermijden. Isolerende rolluiken beperken het warmteverlies binnen dat via (slecht geïsoleerde) ramen naar buiten gaat. Ook komt er geen tocht van buiten je woning binnen. Je moet minder stoken, waardoor je bespaart op je energiekosten en je steentje bijdraagt aan het milieu. Ontdek energiezuinige geïsoleerde aluminium rolluiken en rolluiken op zonne-energie.

Op zoek naar de ideale rolluiken voor je (ver)bouwproject? Ontdek meer over de personalisatie van je rolluiken.

Nog op zoek naar ideeën? Laat je inspireren door het aanbod rolluiken en de realisaties van SUYS en download de gratis infobrochure. Benieuwd naar het kostenplaatje? Ga langs voor een vrijblijvende offerte bij een verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met SUYS

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.