Zwarte ramen in pvc, hout of aluminium? Dit is het verschil

Gepubliceerd op 25 May 2020

Zwart is momenteel de meest populaire kleur voor ramen. Welk materiaal kies je: hout, pvc of aluminium? We helpen je de knoop doorhakken en zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Tijdeloze topper

In de mode weten ze het al langer: zwart is tijdloos en past overal bij. Dus waarom geen zwarte ramen kiezen? Of je nu gaat voor een landelijke of een moderne woning, renovatie of nieuwbouw, zwarte ramen geven je gevels een stijlvolle look. En meer en meer mensen volgen die mening. De populariteit speelt mee in de keuze, maar ook de technologische evoluties die het mogelijk maken om zwarte ramen te ontwikkelen, doen bouwheren sneller overstag gaan. Zwarte ramen kunnen zowel in hout als pvc als aluminium gemaakt worden. Wat is het verschil?

Hout: paint it black

Houten ramen worden vaak gekozen voor hun natuurlijke uitstraling. Zie je graag donkere houten ramen? Dan kun je gaan voor een donkere houtsoort en die dan donker beitsen. Wil je echt zwarte ramen, dan kun je ze zwart schilderen of lakken. Houten ramen kunnen wel eens verkleuren of de verf of de lak kan na verloop van tijd afbladderen of scheuren. Je ramen moeten dus geregeld onderhouden worden met een nieuw laagje verf of lak. Ben je zwart beu? Dan schilder of lak je de ramen gewoon in een andere kleur!

Pvc: zwarte laag

Pvc-ramen kunnen op drie manieren van hun kleur voorzien zijn. Door middel van gekleurde folies, met een coating of gekleurd in de massa. Daarnaast is er keuze in verschillende looks: effen, houtlook of metaallook.

Zwarte ramen in pvc zijn lang niet mogelijk geweest. Doordat het licht absorbeert en de raamprofielen heel warm werden, konden ze uitzetten en vervormen. Bovendien konden de folies na verloop van tijd loslaten of kon er een kleurverandering optreden. Gelukkig is het dankzij de technologische vooruitgang en ontwikkeling van speciale warmtebestendige folies nu wel mogelijk om zwarte pvc ramen te produceren.

De kwaliteit van het gebruikte materiaal en de manier waarop, bepaalt de kleurvastheid en UV-bestendigheid. Wel is het ook mogelijk dat het zwart van pvc een andere kleurschakering lijkt te hebben, door de lichtinval.

Aluminium: elegant zwart

Wil je heel strakke, zwarte ramen dan is aluminium de beste keuze. Waar je bij pvc nog een beetje een afgerond profiel hebt, is dit bij aluminium recht. Bovendien kun je dankzij het sterke, lichte materiaal kiezen voor grotere glaspartijen en elegantere, ultraslanke profielen. Doe ideeën op voor je toekomstige aluminium ramen.

Zwarte aluminium ramen zijn verkrijgbaar in verschillende structuurlakken, zowel mat als glanzend. Aluminium kan worden beschermd door een poedercoating of door het bewerkingsproces anodiseren. Aluminium raamprofielen zijn hierdoor kleurvast en bestand tegen allerlei weersomstandigheden en UV-straling. Aluminium ramen zijn duurzaam en vragen weinig onderhoud. Onderhoud je je aluminium ramen correct dan behouden ze hun stijlvolle uitstraling. Gebruik geen schuurmiddelen, maak ze schoon met een PH-neutraal detergent en een zachte doek en reinig de profielen enkele keren per jaar.

Ben je op zoek naar de meest geschikte ramen voor jouw (ver)bouwproject? In pvc of aluminium? Neem contact op met je ramenspecialist in de buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan