Welk type beglazing moet ik kiezen?

Wie moet nog overtuigd worden om de enkele beglazing in zijn woning te laten vervangen door een isolerende beglazing? In een slecht geïsoleerde woning, verlies je bijna 40% van de warmte via de ramen. Het is dus van cruciaal belang om voor het juiste type beglazing te kiezen. Naast de beglazing speelt ook de keuze van het raamkozijn een grotere rol in functie van energiebesparing dan louter het uiterlijk van je gevel mee te bepalen.

Soorten beglazing 

De beglazing van vandaag is niet meer vergelijkbaar met die van vroeger. Superisolerend of hoogrendementsbeglazing vervangt tegenwoordig de klassieke dubbele beglazing. Dit type beglazing heeft een isolatievermogen dat twee tot drie keer groter is, dankzij de gaslaag tussen twee ramen en een ijzeroxidefilm. De gewone dubbele beglazing is niet langer een garantie voor het behalen van de momenteel vereiste U-waarde.  Enkele beglazing wordt niet meer geplaatst.

Driedubbele beglazing is performanter maar heel wat duurder. De vraag stelt zich of de vrij dure investering opweegt tot de energie die er extra mee bespaard kan worden.

Zonwerende beglazing wordt best geplaatst in ramen die zuidelijk gericht zijn en waar men geen andere zonwerende middelen wil of kan voorzien. Plaatst men ook zonwerende beglazing in de andere ramen dan houdt dit ook de zonnewarmte buiten in de tussenseizoenen. Dat is dan weer minder energiezuinig omdat het verwarming systeem extra moet bijspringen.

Een zelfreinigende beglazing is interessant op moeilijk bereikbare plaatsen.

 

Om de verschillende types beglazing met elkaar te kunnen vergelijken, moet je rekening houden met de U-waarde. De U-waarde duidt de hoeveelheid warmte aan die de beglazing doorlaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. De U-waarde is het aantal Watt dat het glas doorlaat per m²/Kelvin. 60% van de momenteel geplaatste beglazing heeft een U-waarde van 1.1 tot zelfs 1.0. Bij driedubbele beglazing gaat men tot waarden van 0.8 tot zelfs 0.4.

De g-waarde van de beglazing is de warmte doorlatingscoëfficiënt.  Hoe lager de g-waarde hoe meer zonnewarmte er wordt tegengehouden. De g-waarde van dubbel/driedubbele beglazing ligt tussen 0,75 en 0,24.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief