Zijn ventilatieroosters in je ramen een goed idee?

Gepubliceerd op 08 January 2021
ventilatieroosters ramen

Bij nieuwbouw en grondige renovatie is een ventilatiesysteem verplicht. Eén van de mogelijkheden om te ventileren is raamroosters met een ventilatiesysteem C combineren. Toch is niet iedereen overtuigd van die openingen in je raam. Kloppen de vooroordelen? We zochten het voor je uit.  

Waarom ventileren?

Voor je gezondheid

Je woont graag comfortabel, maar woon je ook gezond? De luchtkwaliteit in huis is zeer belangrijk. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker verluchten en ventileren wordt: verse lucht moet aangevoerd worden terwijl vervuilde lucht kan worden afgevoerd. Ventileer je niet, dan ontstaan er condensatie- en vochtproblemen en kun je last krijgen van allerlei kwalen zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, vermoeidheid of zelfs ergere gezondheidsproblemen.

Omdat het moet

Niet alleen is ventileren goed voor je gezondheid, het is ook verplicht. Ben je grondig aan het renoveren of bouw je een nieuwbouwwoning, dan moet je volgens de Vlaamse energieprestatieregelgeving (EPB) ventileren. Denk hieraan als je je ramen gaat vervangen. Vaak wordt voor een verbouwing ventilatiesysteem C of C+ gecombineerd met ventilatieroosters gekozen omdat er bijvoorbeeld niet veel ruimte is voor een ventilatiesysteem D of omdat het budget het niet toelaat. Vraag raad aan je architect of EPB-specialist om het geschikte ventilatiesysteem voor jouw project te kiezen.

Raamverluchtingen

Raamverluchtingen, raamroosters of regelbare toevoeropeningen (RTO) zijn ventilatieroosters die in de beglazing, in de rolluikkast of op het raamprofiel van een venster worden geplaatst. Verse lucht wordt hierlangs op een natuurlijke manier naar binnen gehaald.  De (zelfregelende) raamroosters worden enkel in droge ruimtes geplaatst. In combinatie met een ventilatiesysteem C of C+, die de lucht mechanisch afvoert, zorgen ze voor een goede ventilatie van je woning. Toch is niet iedereen overtuigd over de voordelen van raamroosters en circuleren er heel wat meningen die ze in een slecht daglicht plaatsen. Kloppen deze wel?  We bespreken een vijftal beweringen.

Opvattingen over raamroosters

  1. Raamroosters doen afbreuk aan de isolatie

Isoleren en dan terug openingen creëren door ventilatieroosters in je ramen te plaatsen, spreekt dat zichzelf niet tegen? Dit lijkt op het eerste zicht tegenstrijdig, maar isolatie en ventilatie gaan hand in hand. Om gezond te wonen moet er nu eenmaal geventileerd worden. Een efficiënt ventilatiesysteem voert lucht aan en af zonder al te veel de isolatiewaarde aan te tasten. De U-waarde van een ventilatierooster wordt aangeduid met Ur en uitgedrukt in W/m²K.

  1. Je hebt meer last van tocht, water en insecten

Raamroosters zijn tegenwoordig zo ontworpen zodat er steeds dezelfde hoeveelheid lucht naar binnen komt, ook als het buiten hard waait. De hoeveelheid lucht is bovendien niet zo groot waardoor je woning niet helemaal kan afkoelen. Staan ramen tegenover elkaar dan kan er weel lichte tocht ontstaan. Ervaar je te veel hinder, dan kun je de roosters sluiten wanneer je in de ruimte tijd doorbrengt, vergeet ze daarna wel niet terug te openen. De raamverluchtingen worden ook zo gemaakt zodat er geen water kan binnensijpelen. Voor insecten hoef je bovendien ook niet te vrezen.

  1. Met raamroosters heb je meer last van lawaai

Samen met de verse lucht kunnen er ook gemakkelijker geluiden van buiten binnenkomen. Je kunt natuurlijk je raamroosters dichtdoen bij hevige wind. Maar gelukkig bestaan er ook raamroosters met akoestisch dempend materiaal of isolatie en/of een terugslagklep waardoor hinderlijke geluiden gedempt worden.

  1. Raamroosters verpesten het uitzicht van je raam

Heel wat raamfabrikanten hebben een oplossing gevonden om de ventilatieroosters op een esthetische en discrete manier weg te werken in de raamprofielen. Kies je roosters in dezelfde kleur als de raamprofielen. Sommige ventilatieroosters kunnen halvelings of achter het metselwerk geplaatst of in een rolluikkast geïntegreerd worden. Vraag je ramenspecialist naar de beste oplossing voor jouw project.

  1. De premie compenseert niet de kosten

In de renovatiepremie staat vermeld dat als je je ramen en deuren vervangt voor exemplaren die beter isoleren, dan moet je ook een minimaal aan ventilatie voorzien. Dit kun je doen door met raamroosters te plaatsen. Nog te vaak wordt onterecht beweerd dat de premie die je krijgt de kostprijs niet compenseert en dat je beter de EPB-boete zou betalen. Dit is echter niet zo, raamrooster kosten zo’n 150 euro per lopende meter.  

Kies je voor een ventilatiesysteem C of C+ dan zijn ventilatieroosters in je ramen een must. Er circuleren heel wat misvattingen hierover. Bevraag je bij je ramenspecialist, architect en EPB-specialist over de mogelijkheden. Laat het plaatsen over aan een professional.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan