Wat kosten nieuwe ramen en deuren?

20/09/2023

Hoogisolerende ramen en deuren verlagen je energiefactuur, maar er is wel een investering nodig. Benieuwd naar de kostprijs van nieuwe ramen en deuren? Ontdek snel en vrijblijvend een richtprijs voor jouw project, check welke premies je kan krijgen en scoor tijdelijk fikse kortingen tijdens de Renovatiedagen bij Winsol. Zo is jouw investering in hoogisolerende ramen en deuren extra snel terugverdiend. 

Wat beïnvloedt de kosten van nieuwe ramen en deuren?

Diverse factoren beïnvloeden de prijs van je nieuwe ramen en deuren. We overlopen de belangrijkste samen met jou, zodat je weloverwogen beslissingen kan nemen voor je project. Weinig geduld?  Vraag dan meteen je prijsinschatting op maat.

 1. Het materiaal van de profielen: Het materiaal waaruit je ramen en deuren worden gemaakt heeft een enorme impact op de prijs. Over het algemeen is pvc de meest budgetvriendelijke optie. Dat komt door de kosten van grondstoffen en het productieproces. Tegelijk bieden pvc-ramen en deuren uitstekende isolatie. Aluminium ramen en deuren zijn vaak duurder, maar ze hebben belangrijke specifieke voordelen. Welk materiaal past het beste bij jou? Ontdek adviezen voor je keuze en bezoek een showroom voor persoonlijk advies.
 2. Aantal ramen en deuren: Meer ramen en deuren betekent over het algemeen hogere materiaal- en installatiekosten, wat het project duurder maakt. Bedenk goed wat je nodig hebt in verhouding tot je budget, want elke extra raam of deur zal de prijs doen stijgen.
 3. Grootte: Grotere ramen en deuren vragen meer materiaal en arbeid, wat de prijs kan opdrijven. 
 4. Type raam: Vaste ramen, schuiframen, draairamen, kiepramen of draai-kiepramen? Elke keuze heeft zijn eigen prijskaartje en functies. Denk goed na over welk type raam het beste past bij je behoeften en budget. 
 5. Afwerking: De keuze van de afwerking, zowel aan de binnen- als buitenkant van je nieuwe ramen, kan de kosten beïnvloeden. Complexe afwerkingen kosten doorgaans meer. Bij voordeuren geldt: hoe complexer de opbouw, hoe hoger het prijskaartje.
 6. Glaskeuze: Het soort glas dat je kiest, speelt ook een rol. Lagere U-waarden betekenen meestal hogere kosten. Je kan kiezen tussen standaard dubbel glas, hoogrendementsglas (HR-glas) met een lagere U-waarde, zoals HR++ glas, of driedubbel glas. Weeg de extra investering af tegen de verwachte energiebesparing. Verder kunnen opties zoals geluidswerend glas, veiligheidsglas en zonwerend glas het kostenplaatje verhogen. Een Winsol expert adviseert je graag.

Tot slot is het type project van belang. Bij renovatieprojecten moeten oude ramen en deuren vaak worden uitgebroken voordat nieuw schrijnwerk kan worden geplaatst, wat extra kosten met zich meebrengt.

De gemiddelde prijs van ramen en deuren 

De gemiddelde kosten voor nieuwe ramen en deuren variëren doorgaans tussen 15.000 en 25.000 euro voor een vrijstaande woning. Bij rijwoningen en halfopen bebouwingen moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen 9.000 en 20.000 euro.

Opgelet: deze prijzen zijn ruwe schattingen zijn en variëren op basis van je materiaalkeuzes, afmetingen, afwerkingen en andere factoren.

Hier is een overzicht van de gemiddelde prijzen per materiaal per vierkante meter, inclusief montage, btw en isolerend glas:

 • De gemiddelde prijs van kunststof ramen en deuren ligt tussen 500 en 1.000 euro per m2. Over het algemeen kan je uitgaan van 15.000 euro voor een gemiddelde rijwoning waarbij alle ramen en deuren vervangen worden.
 • De gemiddelde prijs van houten ramen en deuren ligt tussen 700 en 1.200 euro per m2.
 • De gemiddelde prijs van aluminium ramen en deuren ligt tussen 750 en 1.250 euro per m2.

Gebruik de handige budgetindicator en ontvang een betrouwbare prijsindicatie op maat.

Tips om te besparen op de kosten van ramen en deuren

 • Eenvoudig besparen, zonder toe te geven op kwaliteit of comfort? Profiteer van de Renovatiedagen bij Winsol. Tijdelijk pak je fikse kortingen op Winsol ramen en deuren, én op heel wat andere Winsol producten. Ontdek hier de tijdelijke actie.
 • Kies voor superisolerende Winsol QUBIC (pvc) of ARTICA (aluminium) ramen en deursystemen en bespaar op je energiekosten.
 • Ontdek mogelijke premies voor energiezuinige ramen en maak er gebruik van.
 • Investeer in hoogrendementsglas (HR++) voor langdurige energiebesparingen. Ontdek hier hoeveel jij kan besparen op verwarmingskosten dankzij hoogisolerende ramen en deuren.
 • Overweeg draairamen in plaats van schuiframen. Ze zijn vaak voordeliger en even duurzaam.
 • Kies voor standaardkleuren, die goedkoper zijn dan niet-standaard of speciale kleuren.
 • Opgelet: bespaar niet op installatiekosten. Een correcte, professionele installatie is essentieel voor optimale prestaties en duurzaamheid. Bij Winsol wordt alle schrijnwerk geplaatst door ervaren vakmensen die de systemen door en door kennen.

Ontvang snel een richtprijs voor jouw project

Wil je weten wat nieuwe ramen en deuren kosten voor jouw project? Gebruik de handige budgetcalculator van Winsol en ontvang snel een op maat gemaakte prijsinschatting. Als je dat wil, kan een Winsol expert contact met je opnemen voor gratis advies. Of vul gewoon dit formulier in voor een offerte op maat. Liever eerst wat meer inspiratie? Vraag dan hier je gratis brochures aan

Vraag de gratis premiegids aan 

Voor het plaatsen of vervangen van ramen, deuren en beglazing kan je in aanmerking komen voor premies. Heb je al gehoord over de Mijn Verbouwpremie? Die omvat niet alleen voormalige renovatiepremies, maar ook de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. Benieuwd welke werken in aanmerking komen, en hoe je de premie kan aanvragen? Je vindt alle antwoorden in de Premiegids 2023 van Winsol. Vraag nu jouw gratis premiegids aan.

Denk aan zonwering of rolluiken 

Als je nieuwe ramen wil laten plaatsen, is het ook slim om na te denken over zonwering of rolluiken. Beide kunnen namelijk bijdragen aan energie-efficiëntie en het comfort in je huis verbeteren. Met screens van Winsol houd je je huis koel tijdens warme zomerdagen en bespaar je energie. Inbouwscreens worden meteen geïntegreerd bij het plaatsen van je nieuwe ramen en netjes weggewerkt in de spouwmuur. Vraag je gratis inspiratiebrochure aan. Rolluiken bieden naast uitstekende isolatie ook verduistering, veiligheid en privacy, waardoor ze een veelzijdige en waardevolle toevoeging zijn aan je huis. Wat is de beste keuze voor jouw woning: screens of rolluiken? Ontdek hier onze adviezen.

Met nieuwe ramen en deuren van Winsol kies je voor een betere isolatie, kostenbesparing, duurzaamheid en een esthetische upgrade van je huis. Maak een afspraak in een Winsol-verkooppunt bij jou in de buurt voor advies, of vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan.  

Lees ook: 
Pvc of aluminium ramen? Welk materiaal kiezen? 
5 aandachtspunten bij het kopen van nieuw schrijnwerk
Kies gemakkelijk je nieuwe ramen en deuren dankzij de drie Winsol packs

In samenwerking met Winsol

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.