Wanneer je ramen vervangen? 7 niet te missen signalen.

20/03/2023

Zelfs al vertonen je ramen geen zichtbare mankementen, dan nog kunnen er tal van redenen zijn om ze te vervangen. Je ramen isoleren bijvoorbeeld niet goed, ze passen niet bij de stijl van de woning of ze laten lawaai van buiten door. Dat doet twijfelen over het beste moment voor een switch. Wanneer zijn je ramen aan vervanging toe? Ontdek 7 niet te missen signalen en check de voordelen van nieuwe ramen.

Ramen en deuren bepalen mee de uitstraling van je huis of appartement. Als het goed is, houden ze jou lekker warm tijdens koude dagen en gaan ze jaren mee. Kwaliteitsramen van de nieuwste generatie hebben een levensduur van gemiddeld 35 à 40 jaar, zo kan je gerust zijn. Maar bij oude ramen kan de levensduur erg afwijken. Wanneer is het tijd om je ramen te vervangen? Wij tippen jou 7 belangrijke signalen die je niet mag missen.

1. De thermische isolatie voldoet niet meer  

Last van tocht in je woning, of voel je koude lucht in de buurt van je ramen? Dan is de kans groot dat je ramen onvoldoende isoleren. Enkel glas, verouderd dubbel glas, oude raamprofielen met kieren en spleten … Al deze factoren verslechteren de thermische isolatie van je ramen en leiden tot warmteverliezen. Zo moet je in de winter extra veel verwarmen, waardoor je energiefactuur oploopt.

Dat kan beter, door je ramen te vervangen. Winsol ramen en deuren isoleren uitstekend, waardoor je minder moet verwarmen om het lekker warm te hebben in huis. En dat merk je op je energiefactuur. Bereken hier jouw te verwachten besparing.

2. Je wil de energiescore van je woning verbeteren

Je EPC of je EPB-score* geeft aan hoe het zit met de energiezuinigheid van je woning. Het is belangrijk om te weten hoe jouw woning presteert. Ben je eigenaar van een woning in Vlaanderen, dan heb je tot 2030 om het energielabel minstens naar D te brengen. Vanaf 2050 zal je woning zelfs moeten voldoen aan het energielabel A of A+. Bereken hier de EPC-waarde van je woning, of krijg hier een schatting van de EPB-waarde van je nieuwbouw of gerenoveerde woning.

Valt het resultaat tegen? Door je slecht isolerende ramen en deuren te vervangen, maak je je woning een stuk energiezuiniger. Met Winsol ramen en deuren behaal je zonder moeite een lage EPC en zelfs de BEN-normen. Bereken hier de kostprijs van je nieuwe ramen.

3. Je ramen laten veel lawaai van buiten door

Voorbijrazend verkeer, pratende mensen die voorbijwandelen, je buur die zijn gras afrijdt … Omgevingslawaai is niet alleen storend, het kan ook leiden tot stress en slaapproblemen. Heb jij in je woning last van lawaai van buiten? Dan ga je best voor geluidswerende beglazing. Ramen met akoestisch isolerend glas vormen een efficiënte buffer tegen storende buitengeluiden. Et voilà, meer rust in huis. Zo kan je je makkelijker ontspannen en geniet je weer van verkwikkende nachten.

4. Je ramen zijn niet inbraakveilig

Je buitendeuren en ramen vormen een perfecte toegang voor inbrekers. Zijn je oude ramen niet (goed) beveiligd, of wil je ze graag extra beveiligen? Dan is dat meteen een goede reden om je ramen te vervangen. Nieuwe ramen zijn tegenwoordig beter bestand tegen inbraak door het gebruik van stevige materialen, beveiligingsmechanismen en nieuwe soorten beglazingen.

Bij Winsol vind je ramen en deuren die het inbrekers extra moeilijk maken. Veiligheidsbeslag, paddenstoelnokken die voorkomen dat je raam opengewrikt wordt, een stevige verankering … Het zijn maar enkele van de troeven die voor meer inbraakveiligheid zorgen.

Wil je nog een stap verder gaan, dan kan je kiezen voor gelaagd inbraakvertragend glas en extra beveiligde raamhandvaten. En heb je al aan rolluiken gedacht? Die werken inbraakvermijdend en vertragen sowieso elke inbraakpoging.

5. Je ramen zijn versleten of stuk

Ramen verslijten na verloop van tijd. Weersinvloeden zoals zonlicht, hagel, regen, extreme hitte en vriestemperaturen tasten de profielen en beglazing aan. Mettertijd kunnen er krassen verschijnen op de profielen, of spot je strepen op het glas die je niet kan afwassen.

Verder kunnen onderdelen van je ramen gaan uitzetten of krimpen onder invloed van temperatuurverschillen. Hierdoor sluiten sommige onderdelen op termijn niet meer op elkaar aan, wat tot vochtproblemen (schimmel, binnensijpelend water …) kan leiden. Let op: schimmel houdt gezondheidsrisico’s in. Wanneer je merkt dat er schimmel rond je ramen zit, maak je dus best snel werk van nieuwe ramen. Bezoek een expert voor advies op maat.

Andere tekenen van slijtage zijn klemmende raamvleugels, kapotte scharnieren en haperend raambeslag. De kostprijs van een herstelling loopt snel op, bovendien is het best mogelijk dat de nodige vervangingsonderdelen niet meer te krijgen zijn. Met nieuwe ramen kies je niet alleen voor een zorgeloze oplossing, je kan meteen ook voor een nieuwe look en een isolatie-upgrade gaan.

6. Je wil een onderhoudsvriendelijke oplossing

Je houten ramen geven je woning karakter, maar ze vragen veel onderhoud. Zo moeten houten ramen elk jaar afgeschuurd en opnieuw geverfd worden. Je kan vast wel iets leukers bedenken dan ramen schuren en schilderen, niet? Begrijpen we. Bij Winsol vind je pvc-ramen met een houtlook. Daarmee geniet je van de charme van hout, zonder het onderhoud.

7. Je wil een nieuwe stijl

Je ramen en deuren bepalen mee de uitstraling van je woning. Het is dus belangrijk om voor de juiste look te kiezen. Hou je van een landelijke stijl? Overweeg dan de strakke STEELLOOK HI of de charmante RETROLUX. Voor een moderne touch kies je dan weer de ARTICA+91. En heeft je woning grote raampartijen die een schuifraam vragen? Bekijk dan zeker de IQON, voor ongehinderde en panoramische vergezichten. Meer inspiratie vind je in deze gratis brochures.

Overweeg je om je ramen en/of deuren te vervangen? Vraag hier vrijblijvend je offerte aan en check hier welke premies jij kan krijgen. Denk eraan: met nieuwe ramen bespaar je doorlopend op je energieverbruik en geniet je van meer wooncomfort. Je woning krijgt meer uitstraling en stijgt in waarde. Een slimme investering dus!

(*) Het EPC is een energiecertificaat dat verplicht opgesteld wordt bij de verkoop of verhuur van bestaande woningen. Het EPB is een energie- en binnenklimaat studie die verplicht uitgevoerd wordt voor nieuwe woningen en voor grote verbouwingen.

In samenwerking met Winsol

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.