Ramen renoveren: 7 aandachtspunten voor je aankoop

13/07/2023

Via verouderde ramen kan tot 15% van de warmte in huis zomaar ontsnappen. Op die manier jagen je oude ramen je energiefactuur de hoogte in. Bovendien geldt sinds dit jaar de renovatieverplichting. Koop je een woning in Vlaanderen, dan moet je ervoor zorgen dat het pand binnen de vijf jaar een energielabel D haalt. Met nieuwe ramen kies je voor een betere isolatie, kostenbesparing, duurzaamheid en een esthetische upgrade van je huis. Redenen te over dus om de switch te maken. Ontdek waarop je moet letten bij de aankoop van nieuwe ramen en leer hoe je premies pakt. 

Je ramen vervangen: de aandachtspunten

Bij koude temperaturen voel je tocht rond je ramen. Je wil de energiescore van je woning verbeteren. Je ramen zijn stuk, dempen het straatlawaai niet, of passen niet bij de uitstraling van je woning. Er kunnen heel wat redenen zijn om je ramen te vervangen. Twijfel je of je ramen aan vervanging toe zijn? Ontdek hier 7 signalen dat het tijd is om je ramen te vervangen.

Nieuwe ramen zijn een belangrijke investering voor je woning. Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe ramen? We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij, zodat jij de juiste keuze kan maken.

1. Het materiaal van de profielen

Bij het renoveren van ramen kies je uit diverse materialen, zoals aluminium, pvc (kunststof), hout en composietmaterialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van isolatie, onderhoud en duurzaamheid. De ideale keuze hangt af van factoren zoals budget, persoonlijke voorkeur, gewenste isolatiewaarden en het type woning.

Kies een materiaal dat past bij jouw behoeften en budget. De meest populaire materialen voor ramen zijn aluminium en pvc. Beide hebben een lange levensduur en vragen weinig onderhoud.

Lees meer over de verschillen tussen pvc en aluminium en maak de juiste keuze voor jouw project. 

2. Het type raam

Naast het materiaal is ook het type raam een belangrijke overweging. Er zijn verschillende opties, zoals vaste ramen, schuiframen, draairamen, kiepramen en draai-kiepramen. Denk goed na over de locatie en het gebruik voordat je een beslissing neemt. Bijvoorbeeld, een schuifraam of -deur is ideaal voor een terras, terwijl draairamen of kiepramen geschikt zijn voor slaapkamers of de badkamer. Vraag raad aan een adviseur van Winsol

Tip: Vergeet je vliegenramen niet, zodat je insecten makkelijk buiten kan houden.

3. Isolatiewaarde (thermische isolatie)

Goed geïsoleerde ramen verminderen energieverlies, wat resulteert in lagere energiekosten en een comfortabeler huis. Om na te gaan of een raam goed isoleert, moet je rekening houden met de verschillende elementen. De isolatiewaarde (U-waarde) wordt bepaald door zowel het glas, het schrijnwerk als de ruimte ertussen. Vergelijk de U-waarden en onthoud: hoe lager de waarde, hoe beter het raam isoleert en hoe minder warmte er verloren gaat.

  • De U-waarde kan opgesplitst worden in de Ug- en Uf-waarde:
    • De Ug-waarde toont aan hoeveel warmte er via het glas verloren gaat. Volgens de EPB-regelgeving mag de Ug-waarde van het glas maximaal 1,1 W/m².K zijn. 
    • De Uf-waarde geeft aan hoeveel warmte er via het raamprofiel verloren gaat. Gemiddeld ligt deze waarde tussen 1,0 en 1,4 W/m².K.
  • De Uw-waarde geeft mee hoeveel warmte er in totaal verloren gaat door het volledige raam. Deze waarde houdt rekening met het glas (Ug), het raamprofiel (Uf) en de afstandhouders tussen de glasbladen. Volgens de EPB-eisen voor een BEN-woning mag de Uw-waarde niet hoger zijn dan 1,5 W/m².K.

Let bij het kiezen van ramen op deze U-waarden om ervoor te zorgen dat je ramen een goede thermische isolatie bieden en voldoen aan de vereiste normen. 

Goed om te weten: Winsol maakt de keuze van nieuwe ramen en deuren een stuk eenvoudiger met de Winsol packs. Elk pack speelt in op vier belangrijke domeinen van jouw woning: energie, veiligheid, comfort en design. Ontdek ze hier. De adviseurs van Winsol adviseren je graag over de beste keuze voor jouw situatie.

4. Soort beglazing

Overweeg het type glas voor je ramen. Standaard dubbel glas met een U-waarde van 1,1 W/m².K biedt al aanzienlijke isolatie. Wil je nog betere isolatie? Kies dan voor hoogrendementsglas (HR-glas) met een lagere U-waarde, zoals HR++ glas (U-waarde van 1,0 W/m².K), of ga voor driedubbel glas (Ug-waarde van 0,8 tot 0,5). Daarnaast zijn er opties zoals geluidswerend glas, veiligheidsglas en zonwerend glas, afhankelijk van je behoeften. Je kan je ramen bovendien aanvullen met screens of rolluiken als extra zonwering.

Tip: Hou er rekening mee dat lagere U-waarden vaak hogere kosten voor de ramen met zich meebrengen. Weeg de extra investering af tegen de verwachte energiebesparingen.

Ontdek in deze premiegids voor welke premies jij in aanmerking komt en hoe je ze aanvraagt.

5. Stijl en kleur die bij de woning past

Denk na over de stijl en het ontwerp van de ramen, zodat ze goed passen bij de architectuur van je huis. Bij Winsol vind je ramen en deuren voor elke bouwstijl. Ontdek pvc-profielen met Retro en RetroLux-afwerking voor een klassieke uitstraling, of kies voor authentieke steellook ramen voor een landelijke en pastorij-look. Voor een moderne en minimalistische uitstraling zijn er grote aluminium ramen met slanke profielen. Laat je inspireren door realisaties en bezoek een showroom voor advies op maat.

Welke kleur kies je voor je schrijnwerk? Een lichte gevel komt het best tot zijn recht met buitenschrijnwerk in een donkere kleur, en vice versa. Je hoeft het trouwens niet bij een kleur te houden, want je kan ook spelen met verschillende kleuren in je schrijnwerk. Bekijk hier een gerenoveerde woning met zwarte en gouden ramen.

6. Professionele installatie 

Laat de installatie van je nieuwe ramen uitvoeren door ervaren professionals. Een juiste installatie is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste ramen, omdat dit van invloed is op de prestaties en levensduur ervan.

7. Prijs en garantie

Het budget dat je beschikbaar hebt voor nieuwe ramen en/of deuren bepaalt welke keuzes haalbaar zijn. Gebruik deze handige budgetcalculator om eenvoudig een richtprijs te berekenen voor je nieuwe ramen, schuiframen en/of deuren. Je ontvangt het resultaat direct in je mailbox.

Let niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van de ramen en de reputatie van de fabrikant/installateur. Controleer ook de garantievoorwaarden voor de ramen.

Vergeet je premies niet

Denk eraan: voor het plaatsen of vervangen van ramen, deuren en beglazing kan je premies krijgen. In de Premiegids 2023 van Winsol vind je alle informatie over de Mijn VerbouwPremie. Deze premie omvat niet alleen voormalige renovatiepremies, maar ook de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. Welke werken komen in aanmerking? Hoeveel is de premie? Hoe vraag je de premie aan? Je vindt alle antwoorden in de Premiegids 2023 van Winsol.

Vraag nu jouw gratis premiegids aan

Plannen om je ramen en/of deuren te renoveren? Maak een afspraak in een Winsol-verkooppunt bij jou in de buurt voor advies, of vraag een gratis en vrijblijvende offerte

In samenwerking met Winsol

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.