Welke glasdikte kiezen voor je ramen?

Gepubliceerd op

Je wil goed isoleren en terwijl je energieverbruik zien dalen? Hou dan rekening met de glasdikte van je ramen. De dikte van je ramen speelt een almaar belangrijkere rol in isolatie, energieverbruik én wooncomfort. Lees er meer over in dit artikel.

Voordelen van dubbel glas t.o.v. enkel glas 

Indrukwekkend: met dubbel glas bespaar je honderden euro’s per jaar op je energiefactuur. Doordat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas heb je minder warmteverlies en bijgevolg minder energieverbruik. Ten tweede is het pure winst voor je wooncomfort. De kamertemperatuur zakt bijlange niet zo diep als bij enkel glas, dat ongeveer dubbel zoveel warmte doorlaat. Dubbel glas beperkt bovendien oververhitting, terwijl een woning met enkel glas snel oververhit. Ook van tocht heb je nauwelijks nog last. Het verschil tussen dubbel en enkel glas? Dat is echt wel meer dan één laag glas. Ontdek kwalitatieve raamprofielen die je kunt combineren met dubbel glas.

Hoe dikker de beglazing, hoe beter de geluidsdemping

Wist je dat met dikker glas ook je akoestisch comfort erop vooruitgaat? Kwaliteitsbeglazing verbetert je leef- en werkhabitat dankzij zijn akoestische demping. Het reduceert de decibels van omgevingsgeluiden afkomstig van bijvoorbeeld een bouwwerf, stads-, lucht- of treinverkeer. Vaak last van storend omgevingsgeluid? Ga voor dikker glas en verbeter je woon- en werkcomfort.

Kan het schrijnwerk de glasdikte aan?

Grote raamprofielen vragen dikker glas. Voor ramen groter dan 10 vierkante meter gebruik je best dubbel glas van 30 mm dikte. Hoe dikker het glas, hoe stabieler. Hou wel rekening met het schrijnwerk waarin je ramen terechtkomen. Is het voorzien voor enkel glas, dan is het af te raden er dubbel glas in te plaatsen. Weet je niet goed welke glasdikte te kiezen? Vraag dan advies aan een raamspecialist in je buurt.

Hoogrendementsglas: het belang van de spouw

Waarom hoogrendementsglas beter isoleert dan gewoon dubbel glas? Het verschil zit ‘em in de spouw. Bij hoogrendementsglas is dat geen lucht maar argongas, een soort edelgas. Omdat argongas sterk isolerend werkt, laat je beglazing amper lucht door: ideaal voor een lage U-waarde. Met +/- 15 mm spouwbreedte bereik je trouwens het hoogste rendement. De terugverdientijd van je investering in hoogrendementsglas te weten komen? Bereken het hier.

Strafpunten bij verhuur van een woning met enkel glas

Woningverhuurders moeten sinds 2020 rekening houden met de minimale glasnorm. Concreet: de verhuurder krijgt strafpunten toegekend bij de aanwezigheid van enkel glas in een verhuurwoning. Gaat men boven het aantal toegelaten strafpunten, dan mag de woning niet langer verhuurd worden. De Vlaamse regering wil op die manier aanzetten tot slimmer en duurzamer energieverbruik.

Premies voor hoogrendementsglas

Enkele of dubbele beglazing laten vervangen door hoogrendementsglas? Check of je in aanmerking komt voor deze premies:
- een premie voor hoogrendementsglas wanneer je de werken laat uitvoeren door een aannemer
- een totaalrenovatiebonus als je minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt
- een huur- en isolatiepremie voor huurders en verhuurders
- een renovatiepremie als je ook je buitenschrijnwerk laat vervangen

Met de premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen kan je zelf ontdekken voor welke premies je in aanmerking komt.

Je ramen voorzien van dikker glas? Dat is kiezen voor minder energieverlies en meer woon- en akoestisch comfort. Laat je adviseren door een raamspecialist in je buurt en vraag je gratis inspiratiebrochure aan. Via deze tool ontdek je welk raamprofiel ideaal is voor jouw situatie. Het resultaat previewen doe je via deze raamconfigurator. Een handige keuzehulp!