Waarom het glas van je ramen even belangrijk is als de profielen

Gepubliceerd op 16 October 2019

In je zoektocht naar nieuwe ramen ligt de focus vaak op de profielen. Pvc, aluminium, hout, elk materiaal heeft zijn isolatiewaarde. Maar ook het type beglazing speelt een rol. Vooral als je energie wilt besparen. Ontdek welke types beglazing er zoal zijn.

Beglazing vergelijken

De ene beglazing is de andere niet. Je kunt de verschillende types vergelijken aan de hand van enkele criteria. Voornamelijk de U-waarde is belangrijk. Die duidt aan hoeveel warmte er door het glas wordt gelaten. Dit is bepalend tijdens de koude dagen, wanneer de verwarming regelmatig aanstaat. Een andere belangrijke waarde is de g-waarde. Dit is het warmtedoorlatingscoëfficiënt. Hoe lager deze waarde, hoe minder zonnewarmte er wordt tegengehouden. Zo geniet je van een aangenaam binnenklimaat op een hete zomerdag. De g-waarde van dubbele/driedubbele beglazing ligt tussen 0,75 en 0,24. 

Warmteverlies door glas

Hoe lager de U-waarde of het aantal Watt dat het glas doorlaat per m2/Kelvin (W/m2K), hoe beter de energiebesparing en hoe lager je energiefactuur. In een slecht geïsoleerde woning gaat bijna 40 procent van de warmte binnenshuis via de ramen verloren. Enkel glas wordt niet meer geplaatst. Vanaf 2020 is dubbele beglazing in je ramen de norm. Dit is het minimum waarvan je moet vertrekken. Tip: check of je de maximale U-waarde van 1,1 haalt. De beglazing die momenteel geplaatste wordt heeft een U-waarde van 1,1 en zelfs 1,0. 

Isolerende beglazing: hoogrendementsglas

Wil je het in één keer goed doen, dan ga je best meteen voor hoogrendementsglas. Dit type glas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas en vijf keer beter dan enkel glas. Dit type beglazing bestaat uit twee glasbladen met daartussen een spouw die gevuld is met een edelgas. Aan de binnenzijde van een van de glasbladen zit een dun isolerend metaallaagje. Hierdoor blijf de warmte binnen en kunnen zonnestralen nog altijd naar binnen schijnen. Hierdoor heb je minder temperatuurschommelingen in huis en geniet je van een comfortabele woning. 

Premie voor hoogrendementsglas

Je bespaart niet alleen met isolerend glas je wordt er ook voor beloond. Zo kun je, als je enkel of dubbel glas laat vervangen door hoogrendementsglas, premies krijgen bij je netbeheerder en de Vlaamse Overheid (renovatiepremie, totaalrenovatiebonus, verbeteringspremie). Een van de voorwaarden is dat er minimum 5 vierkante meter nieuw geplaatste rendementsbeglazing met een maximum U-waarde van 1,1 W/m2K. Wil je meer weten over de huidige premies? Vraag dan snel je gratis energiewijzer aan

Nog beter geïsoleerd met driedubbel glas

Wil je het nog beter doen, dan kun je driedubbele beglazing overwegen. Deze beglazing bestaat uit drie glasplaten met daartussen twee luchtledige spouwen. Hierdoor is er een nog betere (geluids)isolatie. De U-waarden bij driedubbele beglazing gaan van 0,8 tot zelfs 0,4 W/m2K. Het glas is dikker en zwaarder waardoor je raamprofielen ook mee aangepast moeten worden en er voldoende sponningdiepte nodig is. Driedubbel glas is vrij prijzig en vooral interessant als je woning ook volledig goed geïsoleerd is. Heb je een passiefwoning, dan is driedubbel glas zeker een meerwaarde. 

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas is dubbele beglazing die bestaat uit een of twee glasplaten. Het beschermt je tegen verwondingen bij glasbreuk maar ook tegen inbraak en vandalisme. Er zijn volgens de glasnorm twee types veiligheidsglas: gelaagd en gehard glas. Gelaagd glas, bestaat uit meerdere lagen. Dankzij een transparante elastische folie worden de glasscherven bij glasbreuk bij elkaar gehouden. Hierdoor valt er geen glas naar binnen en kun je je er niet aan verwonden. Thermisch gehard glas wordt vooral gebruikt voor glazen deuren. Het glas valt bij glasbreuk in heel veel kleine, onscherpe stukjes waardoor je je minder snel verwondt. Ook interessant is brandwerend glas, het vertraagt een brand zo’n 30 tot zelfs 90 minuten. 

Veiligheidsglas verplicht?

Is de borstwering, het gedeelte muur tussen de vloer en de onderkant van het raam, lager dan 90 cm en/of is er een risico dat er iemand door kan vallen, dan kies je best veiligheidsglas. Is de borstwering hoger dan 90 cm, dan is veiligheidsglas volgens de glasnorm niet nodig. Een schuifraam, glazen deur of raam tot op de grond heeft verplicht veiligheidsglas. 

Zonwerend glas

Heb je last van hitte in huis? Dan kun je kiezen voor zonwerend glas. Dit type glas laat het licht binnen maar houdt de warmte buiten. Er bestaan heel wat varianten in zonwerend glas, het verschil zit in de reflectie. Zo neemt glas met een hoge reflectie een zilveren tint aan en heeft het een grote weerspiegeling. Heeft de beglazing een kleinere weerspiegeling, dan heeft het eerder een neutrale blauwgrijze tint. 

Geluidsisolerend glas

Woon je langs een drukke weg, dan kun je met geluidswerend of akoestisch glas het lawaai buitensluiten. Deze beglazing is opgebouwd uit glasplaten met een verschillende dikte of er is een gelaagde beglazing aangebracht op één of beide glasplaten. Je kunt als extra ook nog een veiligheidsfolie laten aanbrengen. 

Zelfreinigend glas

Wil je ramen die je zo weinig mogelijk moet schoonmaken? Of heb je ramen op moeilijk bereikbare plaatsen? Dan is zelfreinigend glas misschien iets voor jou. Deze beglazing heeft een vuil- en waterafstotende beschermlaag aan de buitenkant. Regent het, dan wordt het glas proper. Het vuil kan zich namelijk dankzij de coating minder gemakkelijk aan het glas hechten. Je bent wel niet helemaal van de schoonmaakklus verlost. Af en toe heeft de beglazing toch nog onderhoud nodig, bovendien verliest de coating na verloop van tijd wel wat van zijn zelfreinigende werking. 

Decoratieve beglazing

Wil je graag je ramen of voordeur personaliseren, dan kun je tekeningen of patronen op de ramen laten aanbrengen in figuurglas of gezandstraald glas. Of wat dacht je van gekleurd glas? Heb je graag meer privacy? Dan is gezuurd glas of melkglas een optie. Er is dan nog voldoende lichtinval en men kan niet binnenkijken. Tot slot is er nog glas in lood waarbij gekleurd glas, samengehouden door loden randen in een patroon worden gelegd. Tegenwoordig kan zo’n raam ook met dubbel glas gemaakt worden.

Elektrisch geblindeerd glas

Wil je graag nieuwsgierige blikken van voorbijgangers buiten houden? Dan kun je aan de slag gaan met allerlei folies maar kun je ook kiezen voor elektrisch geblindeerd glas. Dit is een gelaagde beglazing van twee of meerdere glasplaten waartussen een film van vloeibare kristallen is aangebracht. Met een schakelaar zet je de beglazing onder spanning en wordt er een melkwitte beglazing gecreëerd die de inkijk beperkt. Schakel je het terug uit, dan wordt het glas terug doorzichtig. Dit type beglazing is echter niet goedkoop. 

Verwarmd glas

Met verwarmd glas voelen je ramen binnen nooit koud aan en beslagen ze niet met condens. Dit type glas houdt de warmte van buiten tegen en geeft binnen warmte af. Op het buitenste glasblad zit een isolerende coating. Tussen de glasbladen zit een speciale metaalcoating. Wordt de coating onder spanning gezet, dan warmt het glas op. Wie weet, wordt dit de toekomst? Verwarmd glas is wel nog vrij duur.

Op zoek naar de juiste beglazing voor je ramen? Vergeet niet om raad te vragen aan je ramenspecialist. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan