Vind ramen die passen bij de bouwstijl van je woning

Gepubliceerd op 08 January 2021

Ben je gewonnen voor een bepaalde bouwstijl? Dan zoek je waarschijnlijk ook ramen en deuren die hierbij passen. Je hebt misschien wel een aanvoelen van wat dat kan zijn, maar je kunt het niet precies uitleggen... Welke stijleigenschappen passen bij welke bouwstijl? We helpen je deze te herkennen om zo je zoektocht te vergemakkelijken.   

Elementen die de look van een raam bepalen

Ramen en deuren geven je woning een uniek karakter. Wil je een bepaalde bouwstijl volgen, dan zijn er elementen die de uitstraling en stijl van je ramen bepalen. We zetten ze even voor je op een rijtje. 

Vleugelligging

Een standaard draaikiepraam bestaat uit een kader en één of meerdere opengaande vleugels met glas. De manier waarop deze twee elementen zich tot elkaar verhouden bepaalt de diepte van je raam. Je kunt diepe kaders hebben, zoals bij een massief Nederlands blokraam en een iets minder diepe kader zoals bij een terugliggend raam waarbij de vleugel achter het kader ligt. Dit zorgt voor een meer klassieke of landelijke look. Bij een gelijkliggend raam ligt de vleugel gelijk met het vaste kader. Hierdoor krijg je een veel strakker en minimalistisch resultaat.

Vleugelopbouw

Ook de profielen zelf bepalen de look. Een geprofileerde vleugel zorgt voor extra structuur en diepte terwijl een rechte, vlakke vleugel voor een minimalistische uitstraling zorgt.

Kleur

De kleur van het raam is uiteraard ook belangrijk. Houten ramen kun je in de gewenste kleur schilderen of beitsen en voor ramen in pvc of aluminium is er een ruime waaier aan keuze aan folies en lakken. Kies voor neutrale kleuren die dicht bij je gevel liggen voor een rustige vibe of net een contrasterende kleur als je huis extra cachet mogen geven. Zwarte ramen zijn de laatste jaren zeer populair. Door de hedendaagse ontwikkelingen kun je ze in elk materiaal verkrijgen. Ze matchen bovendien bij iedere gevelsteen.

Textuur en glans

Denk bij je keuze ook eventjes na over de textuur van je ramen. Prefereer je profielen met een houtstructuur, een korrel of toch liever glad? Ga je voor mat of voor glanzend? Afhankelijk het type materiaal pvc, hout of aluminium zijn er verschillende mogelijkheden.

Klassieke woning

Woningen in een klassieke stijl zijn elegant, stijlvol en tijdloos. Denk bijvoorbeeld aan ramen in Renaissancestijl waarbij gedetailleerde profielen, kruisverdelingen, sierlijsten, decoratieve elementen en de combinatie van gebogen en hoekige vormen vaak voorkomen. Hoewel houten ramen onlosmakelijk verbonden zijn aan klassieke woningen kan je met pvc-ramen evenwel hetzelfde effect bekomen. Vraag naar de mogelijkheden bij je ramenspecialist.

Landelijke woning

Landelijke ramen hebben een warme, zachte uitstraling en zijn vaak hoog en smal. Ze bevatten elementen zoals een terugliggende vleugelligging, kruisverdelingen en geprofileerde vleugels, landelijk beslag. De profielen zijn vaak afgerond en subtiel versierd met decoratieve lijnen. Zowel houten als pvc profielen sluiten aan bij deze stijl. De kleur van je landelijke raamprofielen hou je best ingetogen zoals wit, of zachte tinten zoals beige, grijze, bruin, ... Wil je je landelijke woning een moderne toets geven? Dan zorgen zwarte aluminium of steellook raamprofielen voor een mooi, strak contrast.

Moderne woning

Meestal bedoelt men met modern: strak, minimalistisch, lichtrijk. Denk: rechte lijnen en afgeschuinde vormen. Aluminium profielen zijn hiervoor de ideale match. Dankzij het sterke materiaal kun je je woning voorzien van grote, rechte ramen en veel licht naar binnen halen. Bovendien bestaan er ook slanke of onzichtbare profielen die volledig of haast in de muur verdwijnen. Ramen in pvc of hout kunnen ook maar hier ben je beperkt in de afmetingen.

Less is more bij moderne ramen. Kies eerder voor een gelijkliggend raam waarbij de opengaande vleugel gelijk ligt met het vaste kader. Of kies voor onzichtbare vleugels voor een zeer strak resultaat. Hou ook rekening met belangrijke details zoals verdoken scharnieren of scharnieren en krukken in dezelfde kleur.

Steellook ramen

Steellook ramen in aluminium passen zowel bij een woning in een moderne, industriële stijl als in een landelijke woning. Ze verenigen de look van staal met de voordelen van aluminium. De zwarte, ultrafijne profielen zijn zeer populair in hedendaagse woningen. Ontdek waarom deze zo in de smaak vallen.

Mix en match

Een opkomende trend is het mixen en matchen van verschillende stijlen ramen en deuren. Combineer bijvoorbeeld steellook ramen met een houten deur, ronde met rechthoekige ramen of ramen met en/of zonder kruisverdeling. Alles kan.

Laat je adviseren door een ramenspecialist om de juiste ramen te vinden die passen bij jouw woning. 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan