Toegang tot je tuin: kies je voor een schuifraam, openslaande ramen of vouwramen?

15/04/2021

Schuiframen, openslaande ramen of harmonicaramen, zijn een grote meerwaarde voor je woning. Je haalt hiermee zo het buitengevoel in huis! Bovendien hebben ze nog heel wat andere kwaliteiten. Welke van de drie opties kies jij? We zetten hun eigenschappen even op een rijtje en vergemakkelijken zo je keuze. 

1. Openslaande ramen: de klassieker

Nostalgisch gevoel

Openslaande ramen, tuindeuren of terrasdeuren zijn echte klassiekers. Ze hebben een nostalgische 'feel' maar zijn in verschillende stijlen en materialen verkrijgbaar. Zo kun je ze perfect laten matchen bij de rest van je buitenschrijnwerk en bovendien leveren ze goede isolatieprestaties.

Grote opening

Met openslaande ramen haal je vlot de buitenlucht of -sfeer naar binnen. Wil je vanuit je woning of veranda toegang tot je terras hebben of de ruimte even verluchten? Dan zwaai je simpelweg de dubbele raamvleugels open. Zo creëer in een mum van tijd een grote doorgang naar buiten. Hiervoor moet je wel genoeg buiten- of binnenruimte voorzien. Ook moet je je ramen kunnen vastzetten, zodat ze bij felle windstoten niet kunnen stukwaaien.

2. Schuifraam: de populaire keuze

Vlotte doorgang

Het schuifraam is de meest gekozen oplossing om een ruime opening naar buiten te creëren. Bij mooi weer schuif je het raam open en krijg je vlot toegang tot je terras of tuin. Is het schuifraam gesloten, dan geniet je van de lichtinval die via de grote glaspartijen naar binnenkomt.

Doordat het raam niet naar binnen of buiten opent, neemt het niet veel ruimte in. Het bewegende deel van een schuifraam schuift over een rail, voor of achter het vaste deel van het raam. Hierdoor kan het raam niet over de volledig breedte van een ruimte geopend worden. Wil je verluchten? Dan schuif je je schuifraam open en houd je met een plissé- of paneelvliegenraam de insecten buiten.

Stijlvolle glaspartij

Schuiframen passen bij elke bouwstijl. Ze kunnen zowel in hout, pvc als aluminium uitgevoerd worden, in verschillende groottes en kleuren. Welk type profielen je kiest is afhankelijk van de grootte en het gewicht van het glas. Want hoe groter het glas, hoe zwaarder het raam wordt. In dat geval kies je beter voor aluminium. Daarnaast heb je keuze in verschillende systemen om je schuifraam te openen zoals het klassieke schuifsysteem, het hefschuifsysteem en het kiepschuifsysteem. De nieuwste schuifdeuren presteren zeer goed op gebied van isolatie. Schuiframen kunnen verzonken geplaatst worden zodat je drempelloos toegang hebt tot je terras.

3. Vouwschuifraam of harmonicaraam: plooit naar je wensen

Volledig open zicht en doorgang

Wil je de doorgang naar je tuin of terras volledig benutten? Dan is een vouw- of harmonicaraam de ideale oplossing. Het raam, opgedeeld in verschillende glaspartijen, vouw en schuif je volledig aan de kant zodat je een maximale opening naar buiten hebt. Binnen en buiten wordt één geheel en je zicht wordt niet verstoord.

Verbeterde techniek

Je kiest zelf of je het vouwschuifraam naar binnen of buiten, naar links, recht of beide kanten laat openvouwen. Doorheen de jaren is de techniek van harmonicaramen aardig verbetert waardoor ze vlot openen en sluiten. Bovendien zijn ze waterdicht en isoleren ze even goed als een schuifraam. Deze ramen kunnen ook verzonken geplaatst worden. Het enige nadeel is misschien de prijs. Ze zijn namelijk zo’n 50 procent duurder dan een schuifraam.

Lees ook:

Ramen en deuren met grote afmetingen en slanke, hoog-isolerende raamprofielen in aluminium.

Ramen kiezen: belangrijke aandachtspunten voor je keuze.

Ontdek het geschikte raam voor elke ruimte.

Graag meer lezen over buitenschrijnwerk? Ontdek hier alle artikels over ramen, deuren, garagepoorten en zonwering.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.