Tips voor het onderhoud van je aluminium ramen en deuren

04/03/2024

Een groot voordeel van aluminium ramen en deuren is het onderhoudsgemak. Om je aluminium ramen en deuren in optimale conditie te houden, is het belangrijk om ze regelmatig te reinigen. Maar hoe doe je dit nu het best? Voor het beste resultaat, raden we aan om Reynaers onderhoudsproducten te gebruiken. Daarmee is aluminium ramen reinigen kinderspel! Ontdek er alles over in dit artikel.

Het onderhoudsgemak van aluminium

Zoals je misschien al weet, heeft aluminium veel voordelen. In tegenstelling tot houten ramen, die regelmatig geschilderd of gevernist moeten worden, volstaat het bij aluminium ramen om ze af en toe schoon te maken. En dat is helemaal niet moeilijk. Je kunt eenvoudig aan de slag zonder dat je speciale schoonmaakmiddelen, vernis of andere producten nodig hebt. Naast een minimale tijdsinvestering bij het reinigen van aluminium zijn ze dus ook nog eens budgetvriendelijk! Je ramen en deuren zien er in een mum van tijd weer als nieuw uit.

Hoe reinig je aluminium ramen en deuren?

Hou het vooral zo simpel mogelijk: wat lauw water en een pH-neutraal schoonmaakmiddel volstaan. Gebruik een zachte spons, zeemvel of droge doek en wrijf niet te hard, om krassen te vermijden. Tijdens het schoonmaken kan je ook controleren of alle dichtingen nog soepel zijn.

Let op wanneer je het onderhoud van je aluminium profielen combineert met het schoonmaken van de beglazing. Gebruik geen schuurmiddelen.

Stappenplan aluminium poetsen

 1. Inspecteer eerst de profielen: hoe vuil zijn ze? Ligt er stof op, kleeft er iets aan?
 2. Verwijder eerst het vuil - bijvoorbeeld zand - met een zachte spons of doek en overvloedig water.
 3. Reinig het glas en het aluminium met zuiver water of een pH-neutraal reinigingsmiddel.
 4. Wrijf het aluminium goed droog met een zachte, droge doek.
 5. Is het vuil iets hardnekkiger? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel zoals Reynaers Aluminium ‘Deepclean’ of ‘Clean & Care wax’. Ontdek verder in dit artikel hoe je deze producten best gebruikt.

Bekijk hier de onderhoudsbrochure

Hoe vaak moet je aluminium ramen en deuren poetsen?

Als je in een landelijke omgeving woont of wanneer je gevel vaak met regen in contact komt, volstaat het om je profielen 2 keer per jaar te reinigen. Soms ligt die frequentie iets hoger: wanneer je gevel niet vaak beregend wordt of als je in een ‘agressieve’ omgeving woont - bijvoorbeeld aan de kust of in de buurt van een spoorweg, industrie, bouwwerven of veel verkeer. In zulke gevallen spreken we van een verhoogde belastingsfactor.

“Klanten beseffen niet altijd hoe makkelijk het is om hun aluminium profielen te onderhouden. Met een kleine inspanning en de juiste poetsmiddelen zien de aluminium profielen er al snel als nieuw uit.”
- Jef, Reynaers Aluminium Partner

 

Hoe onderhoud je de beweegbare onderdelen?

Naast de reiniging van de aluminiumprofielen raden we ook aan om de beweegbare onderdelen van je ramen en deuren regelmatig te inspecteren en onderhouden.

Controleer de drainagegaten en maak de openingen vrij voor een goede waterafvoer. Smeer scharnier- en sluitpunten van ramen en deuren, borsteldichtingen en rails van schuiframen met ‘Reynaers Lubricant’, een speciaal smeermiddel voor aluminium. Door regelmatig onderhoud blijven de beweegbare onderdelen soepel functioneren en voorkom je mogelijke problemen in de toekomst.

Veelgemaakte fouten bij het reinigen van aluminium ramen en deuren

Een verkeerde reinigingsmethode kan meer werk opleveren en in het ergste geval zelfs schade veroorzaken aan je aluminium. Hieronder zie je enkele veelgemaakte fouten en wat je zeker niet moet doen tijdens het reinigen van aluminium ramen en deuren.

 • Maak nooit gebruik van:
  • Warm water (gebruik lauw water)
  • Oplosmiddelen (zoals aceton of benzine)
  • Schuurproducten
  • Zuren (zoals azijn)
  • Alkalische producten (zoals ammoniak of soda)
  • Stoom- of hogedrukreinigers
 • Behandel je ramen en deuren niet in de felle zon of bij extreme hitte.

Reynaers Aluminium onderhoudsproducten gebruiken

Voor het beste resultaat bij het onderhoud van aluminium ramen en deuren ontwikkelde Reynaers Aluminium producten voor elke stap van het reinigingsproces. Deze producten zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van aluminium. Ze helpen bij het verwijderen van vuil, vet en vlekken en zorgen voor een verlengde levensduur van frisse en stralende aluminiumprofielen.

Alle Reynaers Aluminium onderhoudsproducten zijn beschikbaar bij de Reynaers Aluminium vakman in jouw buurt. Je hebt keuze uit de complete Reynaers Maintenance Box of afzonderlijke producten. Neem nu contact op en geef je aluminium ramen en deuren de verzorging die ze verdienen.

In samenwerking met Reynaers Aluminium

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.