Ramen kiezen: belangrijke aandachtspunten voor je keuze

21/01/2021

Ga je binnenkort nieuwe ramen kiezen? Hou dan rekening met de efficiëntiewaardes van het glas. In tijden van duurzaam wonen kom je vanzelf uit bij hoogrendementsbeglazing. In één moeite geniet je van financiële voordelen op korte én lange termijn.

De U- en g-waarde van glas

Hoe kan je verschillende soorten beglazing vergelijken? Daarvoor let je op de U- en g-waardes van het glas. De U- of isolatiewaarde geeft aan hoeveel warmte van binnenuit via het glas verloren gaat. Hoe lager de U-waarde, hoe beter. De g- of warmtedoorlatingswaarde vertelt je hoeveel zonnewarmte het glas tegenhoudt. Hoe hoger de g-waarde, hoe beter. Graag hulp bij je keuze? Laat je adviseren door een raamspecialist in je buurt of probeer deze keuzetool.

Eenvoudig dubbel glas isoleert onvoldoende

Je ziet ze wel vaker: de boodschappen van de Vlaamse overheid om enkel of dubbel glas te vervangen door isolatieglas met bijhorende premies. Isoleert dubbel glas dan niet voldoende? Het antwoord is neen. Eenvoudig dubbel glas isoleert weliswaar een pak beter dan enkel glas, maar het warmteverlies is nog aanzienlijk. Voor niet-verwarmde ruimtes als schuren of garages is gewoon dubbel glas wel geschikt.

HR++ glas of triple glas isoleert stukken beter

Hoogrendementsglas of HR++ glas isoleert prima dankzij een isolatiegas in de spouw. Een onzichtbare coating maakt je raam water- en vuilafstotend én het voorkomt die vervelende condens op je raam. Zowel het glas als het raamprofiel horen wel perfect luchtdicht te zijn. Triple glas bestaat uit 3 glaslagen met daartussen isolatiegas, waardoor het isolerend vermogen nog hoger ligt. Let er wel op dat het raamprofiel de minimale glasdikte van 42 mm aankan. Nog een voordeel van triple glas? Het reduceert storende omgevingsgeluiden een pak beter dan dubbel glas.

Ga voor een laag E-peil van je woning

Sterk isolerend glas is een goede zaak voor je energiefactuur en het milieu. Maar ook een laag E-peil is belangrijk. Hou daarvoor rekening met de oriëntatie en afmetingen van de ramen. Met een goed gekozen oriëntatie en slanke raamprofielen haal je immers een maximum aan winters zonlicht binnen. Zomerse oververhitting kan je voorkomen met een zonwerende coating op de buitenzijde van je ramen. Wat je bespaart op energieverbruik wil je immers niet tenietdoen door de meerkost aan koeling en ventilatie, toch?

Triple glas voor passiefhuizen

Passiefhuizen vereisen ramen met uitstekende thermische eigenschappen. Omdat een passiefhuis zonnewarmte nodig heeft voor de koude seizoenen, is zonwerend dubbel glas niet geschikt. Triple glas daarentegen wel. Dat laat voldoende zonnewarmte door, zodat je geen verwarmingselement meer nodig hebt. Breng wel externe zonwering aan, en liefst vóór de zomer intreedt. Wedden dat je geen airco mist?

De financiële voordelen van hoogrendementsglas

Naast aantrekkelijke premies voor het plaatsen van hoogrendementsglas, heb je ook interessante voordelen op lange termijn. De ramen betaal je in één keer, maar de besparing zie je jaarlijks op je energierekening. Vergelijk het met een jaarlijkse rente van zes procent op je spaarrekening. Daarbij komt dat, dankzij je duurzame investering, de waarde van je woning eensklaps stijgt. Lage energiewoningen zijn immers de toekomst.

Een aanrader voor je nieuwe ramen is hoogrendementsglas. Het zorgt voor een laag E-peil, een lagere energierekening en een hogere waarde van je woning. Graag meer info? Vraag je gratis inspiratiebrochure ramen aan of neem contact op met een raamspecialist in je buurt voor advies.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.