Ramen en deuren afkitten langs de buitenkant: met deze tips en tools doe je het gemakkelijk zelf

Gepubliceerd op 20 November 2020

Ga je nieuwe ramen en deuren plaatsen en moeten de voegen rondom het schrijnwerk worden dichtgemaakt? Of wil je de oude voegen opfrissen? Dan gebruik je hiervoor best een geschikt opvulmiddel. Hoe kun je zelf je ramen en deuren kitten en welk materiaal gebruik je hiervoor? Kom het snel te weten.

Ramen en deuren afkitten

Je ziet het wel eens bij oude huizen: afbrokkelende aansluitvoegen rondom de ramen en deuren. Niet alleen oogt dit erg slordig, het zorgt er ook voor dat de woning minder winddicht is, met warmte- en energieverlies als gevolg. Wil je de voegen rondom je ramen en deuren efficiënt dichtmaken? Gebruik dan geen cementen voegmiddel maar een elastisch kitmiddel. Dit zorgt voor een nette en correcte afwerking.

Voordelen van elastische kit

Elastische voegen zijn zeer flexibel en gaan veel langer mee dan cementen voegen. Ze zijn immers bestand tegen verschillende weersomstandigheden en schimmels. Bovendien rekken ze mee wanneer het raamprofiel uitzet of krimpt. Een kwalitatief elastisch kitmiddel, kun je mits een vaste hand, gemakkelijk zelf hanteren. Door de zachte samenstelling hoef je niet veel kracht te zetten en kun je het precies aanbrengen. Ook de afwerking verloopt vlot.

Let op: als je renoveert kunnen de voegen soms vrij groot of ongelijk zijn, afkitten is dan niet altijd de juiste oplossing. Schakel dan de expertise van een professional in.

Welk kitmiddel gebruiken?

Voor het afkitten van je ramen en deuren kun je het multifunctioneel afdichtings- en montagemiddel Tec 7 gebruiken. Maar er zijn ook speciale kitmiddelen die het afkitten nog gemakkelijker maken. Kies eerst je type kit: een satijnkleurige kit die overschildert kan worden of een gekleurde kit die zo gebruikt kan worden.

Welke kleur kitmiddel gebruiken?

Gebruik je nu de kleur van de voegen of die van het raamprofiel? Als je voeg en baksteen strak en recht is maakt dit niet zoveel uit. Anders is het wanneer je steen een grillige vorm heeft of je voegen onregelmatig zijn (bijvoorbeeld bij renovatie). Aan de kant van het raamprofiel is het sowieso recht. Kies daarom voor een kit in dezelfde kleur als de voegen zodat hij in de voegen opgaat en de grilligheid van de bakstenen niet benadrukt wordt.

Ramen afkitten: stappenplan

1. Bereid het oppervlak voor

Ga je de voegen rondom bestaand schrijnwerk vernieuwen, dan zul je eerst de oude voeg of kit moeten verwijderen. Snijd de oude kit weg met een scherp mesje en verwijder de resten. Tip: kies een droge dag om je ramen te kitten, de kit hecht immers niet op een vochtige ondergrond.

Voordat je je ramen gaat afkitten is het belangrijk dat het oppervlak waar je de kit gaat aanbrengen optimaal hecht. Verwijder hiervoor de stofdeeltjes en reinig het oppervlak met een schoonmaakmiddel die voor de ondergrond geschikt is: voor poreuze of niet-poreuze oppervlakken. Plak je ramen eventueel af zodat er geen kit terecht komt op plaatsen waar het niet mag.

2. Kit je ramen en deuren af

Gebruik voor het afkitten van je ramen een professioneel ergonomisch kokerpistool waarin de koker met afdichtingsmiddel in bevestigd is. Snijd de spuitmond van het patroon open in een hoek van 45 graden. Houd bij het kitten het kitpistool onder een hoek van 45 graden zodat de kit bij het aanbrengen zowel de rand van het schrijnwerk als de muur raakt. De bedoeling is om dunne, vullende voegen te spuiten, maak daarom de opening van de spuitmond kleiner dan de voeg die je wilt spuiten.

Tip: Heb je nog nooit gekit, oefen dan eerst. Zo ondervind je hoeveel druk je precies moet zetten en welke positie het handigst is om het pistool in een hoek van 45 graden te houden. Een goede kit is gelijkmatig, heeft geen geultjes en is ook niet te dik.

3. Werk netjes af

Na het kitten maak je de voeg glad. Dit kun je doen met je vinger die je nat gemaakt hebt in een mengeling van water en afwasmiddel. Verwijder de afplaktape meteen na het gladstrijken van je voeg. Je kunt het overtollige kitmiddel ook afstrijken en gelijkmatig verdelen over het raamprofiel met een kitspatel. Maak na het kitten de ondergrond schoon. Ga na welke reiniger voor de ondergrond geschikt is. Bekijk het volledige stappenplan om je  ramen af te kitten.

Ben je op zoek naar de juiste producten of informatie voor montage, afdichting, waterdichting, isoleren, … ? Krijg advies in een verkooppunt in je buurt of stel hier je vraag.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan