Zelf je ramen plaatsen: ontdek tips voor je aankoop en shop online

Gepubliceerd op

Wil jij zelf je nieuwe ramen plaatsen, en zo stevig besparen? Dan moet je eerst op zoek naar de juiste ramen voor jouw project. Daarbij let je o.a. op kwaliteit, inbraakveiligheid en het gebruikte materiaal. Moeilijk? Welnee! Ontdek 3 tips die je helpen bij je zoektocht en vind jouw match in de webshop.

Waarom kiezen voor zelfbouw ramen?

Wanneer je uitkijkt naar nieuwe ramen, let je vast op het kostenplaatje. Je wil kwalitatieve ramen die zorgen voor een goede isolatie, anderzijds wil je de kosten zo laag mogelijk houden. Raamwinkel focust op zelfbouw ramen en deuren, waardoor de prijzen enorm gedrukt worden. Kies je voor hun zelfbouw ramen, dan kun je dus stevig besparen. Dankzij de gratis workshops weet je precies waar je aan begint. Graag bijstand op de werf? Dat kan! De specialisten van Raamwinkel ondersteunen je graag tijdens de plaatsing.

Schrijf je hier in voor een gratis workshop en ontdek hoe je eenvoudig zelf je ramen plaatst.

Tips bij het vinden van de geschikte ramen

Eens je ervoor kiest om zelf je ramen te plaatsen, is het tijd voor de aankoop. We geven je graag enkele tips mee zodat je weet waarop je moet letten en zeker de juiste keuze maakt.

1) Keur het raambeslag

Een eerste aandachtspunt is het raambeslag. Dit is samengesteld uit zichtbare en onzichtbare onderdelen van het sluitsysteem van ramen. Denk maar aan de scharnieren, sloten, klinken, grepen… Voor de zichtbare delen kies je uit verschillende materialen. Steeds meer mensen zijn fan van verborgen of ‘onzichtbare’ sloten. Deze scharnieren worden zo goed als volledig ingewerkt in het profielsysteem. In sommige gevallen kan je zelfs de klinken vervangen door ingewerkte grepen. Minimalistisch en eigentijds! Zo’n ingewerkt systeem komt wel met een meerprijs: zo’n € 30 tot € 50 per raam. Verder zullen je ramen maar 90° kunnen openen, en niet meer volledig tot tegen de muur.

Tip: neem contact op met een specialist en krijg advies op maat voor jouw project.

2) Kies het geschikte materiaal

De meest voorkomende materialen voor ramen zijn pvc, hout en aluminium. Tegenwoordig hebben al deze materialen een hoge isolatiewaarde en ben je zeker van een lange levensduur. Zo kan je verder kiezen op basis van de look, de onderhoudsvriendelijkheid en de prijs. We zetten de eigenschappen van hout, pvc en aluminium voor je op een rij. Kies slim en shop ramen van A-merken aan fabrieksprijzen.

Pvc: esthetisch en budgetvriendelijk

Zowel voor een moderne als een klassieke woning zijn pvc-ramen een goede keuze. Qua esthetiek kan je er namelijk veel kanten mee uit. Bovendien zijn het de meest budgetvriendelijke raamprofielen en kies je uit een brede waaier aan tinten en contrasten. Wist je dat de kleur van je ramen aan de binnen- en buitenkant niet dezelfde hoeft te zijn? Je kan dus gerust verschillende kleuren kiezen. Wat dacht je van een realistische houtimitatie, waarmee je een houtlook combineert met de onderhoudsvriendelijkheid van pvc? Leer meer over de mogelijkheden.

Kies je voor pvc-ramen, onthoud dan wel dat de profielen breed zijn, en gebogen vormen niet mogelijk. Afhankelijk van het aantal luchtkamers in het profiel varieert de isolatiewaarde tussen 1,2 en 0,78 W/m²K. Daarmee is pvc het tweede beste profielmateriaal op vlak van isolatie. Ontdek in dit filmpje hoe je je ramen opmeet en bereken hier makkelijk je prijs.

Hout: een uitstekende isolator met karakter

In de eerste plaats charmeren houten ramen enorm en zijn ze heel flexibel in gebruik en vormen. Niet zeker of ze bij je hedendaagse woning zullen passen? Geen zorgen, dankzij de verschillende afwerkingstechnieken komen ze sowieso tot hun recht. Als je op zoek bent naar een zeer duurzaam en natuurlijk materiaal staat hout voor jou op nummer één. Met een U-waarde tot zelfs 0,63 W/m²K is dit de beste isolator en is er weinig kans op koudebruggen. Afhankelijk van het soort hout valt het materiaal onder een bepaalde duurzaamheidsklasse. Hout met duurzaamheidsklasse 1 gaat langer dan 25 jaar mee. Hout vraagt wel wat meer onderhoud, maar dankzij de moderne spuittechnieken is dit materiaal al een stuk minder onderhoudsintensief dan vroeger. Bereken hier de prijs van je ramen en bestel ze online.

Aluminium: jouw match voor een strakke, industriële look

Net zoals bij pvc zijn aluminium raamprofielen in allerlei tinten beschikbaar. Ook kan je kiezen voor een matte of glanzende afwerking, voor een structuurlak of een bepaalde houtstructuur. Zeker wanneer je fan bent van een strakke, industriële look zijn aluminium raamprofielen iets voor jou. Maar ook voor traditionele bouwstijlen kunnen aluminium profielen een meerwaarde zijn door het mogelijke reliëfpatroon. Aluminium is een licht materiaal en hierdoor makkelijk zelf te plaatsen. Dankzij de grote stijfheid van het materiaal is het uiterst geschikt voor grote raamoppervlaktes en leent het zich voor grote achtergevels. Voor goed geïsoleerde aluminium ramen zorg je dat de profielen zoveel mogelijk kamers hebben. Zo bekom je een isolatiewaarde tot 0,8 W/m²K. Benieuwd hoe je je ramen makkelijk zelf plaatst? Ontdek het in dit filmpje.

3) Veiligheid primeert

Hoe inbraakveilig is jouw woning? Een van de gevoeligste punten voor een inbraak zijn opengaande ramen. Zorg er daarom voor dat een eventuele inbreker het moeilijk krijgt door je ramen te voorzien van stevige profielen, beglazing, beslag en sluitingen. Zo zal hij sneller ontmoedigd raken en ben jij zeker van je veiligheid. Kies bij voorkeur voor een meerpuntssluiting, want daarmee is je woning extra beveiligd.

Bij Raamwinkel krijg je alle nodige ondersteuning om zelf je ramen en deuren te plaatsen. Ontdek ramen en deuren van A-merken aan fabrieksprijzen en bespaar meer dan 50%. Dankzij de opmeting en hulp bij plaatsing ben je zeker van een perfecte uitvoering. Tip: vraag hulp bij de plaatsing van je ramen en betaal maar 6% btw.