Zelf je ramen en deuren plaatsen? Hier moet je rekening mee houden.

17/09/2021

Wil je graag nieuwe ramen en deuren plaatsen? Dat kan je perfect zelf doen en zo spaar je heel wat kosten uit. En als je niet volledig op je klustalent vertrouwt, kan je beroep doen op een vakman. Zij helpen je graag met keuzes maken en bespreken de mogelijkheden en prijzen met je. Ook voor tips voor een vlotte plaatsing kan je bij hen terecht of ze helpen je zelfs met de plaatsing. Maar, de belangrijkste vraag: waarop moet je letten als je zelf ramen en deuren wil plaatsen?

Breek je oude ramen en deuren uit

Het eenvoudigste wat je zelf kan doen, is het uitbreken van oude ramen en deuren. Eerst moet je het glas zoveel mogelijk uit de ramen verwijderen. Bij losse vleugels is het handig om die eerst uit het kader te tillen en te verwijderen. Als een stuk vast glas in het kader blijft zitten, kan je bij pvc ramen en aluminium ramen eerst de glaslatten verwijderen met een glaslepel en het glas er dan voorzichtig uit halen. Als het glas vastzit met silicone – wat vaak voorkomt bij houten ramen – dan moet je met een stanleymes eerst de silicone wegsnijden, zodat het glas vrij is om te verwijderen.  Zitten de glaslatten aan de buitenkant, probeer dan eerst in het kader te zagen en zo het stuk glas dat vastzit, eruit te halen. Als laatste stap kan je dan de reststukken uit het kader halen met een koevoet. Als het kader nog vastzit met montage-ijzers, kan je die doorslijpen met een haakse slijper. Nadat de oude ramen weggehaald zijn, verwijder je de laatste resten silicone en vuil, zodat de opening helemaal klaar is voor het nieuwe raam.  

Hoe plaats je nieuwe ramen?

Door nieuwe ramen en deuren zelf te plaatsen spaar je ook heel wat geld uit. Als je ramen koopt, is het belangrijk na te kijken of alles wel ‘voorgemonteerd’ is. Wil je een rolluik, dan moeten die rolluikgeleiders al op het raam geplaatst zijn, heb je een overbruggingsdorpel of een verbredingsprofiel nodig, dan moet dat er al op zitten. Onze ramen bestaan uit voorgemonteerde toebehoren. Als het glas minder dan 80 kg weegt, wordt het al op voorhand in het kader geplaatst. Bij meer dan 80 kg is het gemakkelijker om eerst het kader te monteren en daarna het glas in de vleugels of kaders te hangen. 

De plaats van de blauwe steen

Een belangrijk aspect bij het plaatsen van ramen of deuren, is de blauwe steen. Als die niet correct ligt, moet je hem vervangen of voorkomen dat er zich een koudebrug vormt. De blauwe steen moet in eerste instantie waterpas liggen, anders moet je hem herplaatsen. Als de blauwe steen te diep in je huis komt, ben je ook verplicht hem te herplaatsen. Op onze website vind je een rubriekje ‘dorpelplannen’ met daarop alle uitleg. In bepaalde gevallen heb je een overbruggingsdorpel nodig, namelijk als je blauwe steen aan de buitenkant gelijk komt met de baksteen, als je binnentablet hoger is dan de blauwe steen buiten, of als de buitenkant van de blauwe steen een vuile rand heeft. 

Volg een workshop

Ben je toch niet helemaal zeker van je stuk? Laat dan een van onze vakmensen langskomen om na te meten, de mogelijkheden te bespreken, je tips te geven voor een vlotte plaatsing of gewoon zelf mee te plaatsen. In de video’s op onze website tonen we je ook stap voor stap hoe je zelf ramen en deuren moet opmeten of plaatsen. Tweewekelijks organiseren we in onze toonzalen een gratis workshop ramen plaatsen. Dan kan je meteen ontdekken of die klus iets voor jou is. Samen kunnen we het!

 Wil je graag zelf aan de slag gaan met het plaatsen van je nieuwe ramen en deuren? Neem gerust contact op met een expert voor extra advies.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.