Ontdek hoe je de kwaliteit van pvc ramen en deuren controleert.

Gepubliceerd op 17 September 2021

Ben je van plan om nieuwe pvc ramen of deuren te kopen? De kwaliteit van de ramen en deuren correct inschatten helpt je vooruit in het maken van de juiste keuze. Heel wat factoren bepalen of het materiaal stevig en duurzaam genoeg is. Kies je pvc ramen vooral omwille van de lage prijs? Hou er toch rekening mee dat je niet te laag aankoopt, want dan verlies je basiskwaliteit. Deze 5 praktische tips helpen je bij het kiezen van pvc ramen en deuren.

1) Controleer het raamprofiel

Een pvc raam is gemaakt met kunststof buizen. Deze worden door diverse merken aangeboden zoals Aluplast, Deceuninck, Schüco, Kömmerling, Gealan… De A merken hierin zijn Schüco en Kömmerling. 2 profielen waar Raamwinkel mee werkt. Kijk goed naar het raamprofiel zelf. Is deze dikwandig, robuust, voelt deze voldoende solide aan, zijn er voldoende kamers? Wij laten deze buizen in verstek zagen en zetten ze dan in elkaar. Bij kunststofprofielen voegen we nog een extra ronde gesloten buis in staal toe, zodat de pvc ramen en deuren zeker stabiel blijven.

2) Welk materiaal wordt gebruikt voor de wind- en waterdichtheid?

De dichtingen bepalen of je raam wind- en waterdicht wordt en blijft. Je kan daarvoor 2 materialen gebruiken: kunststof of EPDM. EPDM is een zachte natuurrubber die minstens 30 jaar meegaat. Raamwinkel werkt nooit met kunststof omdat dat na verloop van tijd durft te verduren, met waterinfiltratie als gevolg. Bij Raamwinkel kan je altijd kiezen tussen zowel een raam met 2 of 3 dichtingen. Het voordeel van de extra dichting is thermisch, maar vooral akoestisch. Het dempt het geluid extra. En dat maakt van je pvc raam ook een stil raam. 

3) Let op de kwaliteit van het hang- en sluitwerk

Het derde aspect dat de kwaliteit bepaalt, is het hang- en sluitwerk. Alle scharnieren en sloten dus. In hang- en sluitwerk bestaan er veel kwaliteitsverschillen. Raamwinkel werkt opnieuw alleen met A-merken met een goede reputatie, die bovendien gemakkelijk af te stellen zijn op de werf.

4) Veiligheid

Vervolgens speelt de veiligheid een grote rol. Een raam is een zwak punt in een huis en dé manier om een woning binnen te komen. Wij besteden standaard veel aandacht aan veiligheid, en dus aan goed vasthakende sluitnokken. Raamwinkel zorgt er ook voor dat je pvc ramen rondomrond sluitnokken hebben én dat het bovendien allemaal paddestoelnokken zijn die zich vasthaken in de slotplaten. Dit garandeert niet enkel een winddichte sluiting, het verhoogt ook de veiligheid van je pvc ramen.

5) Ook de hoeken leveren kwaliteit

Tot slot beïnvloeden ook de hoeken de kwaliteit van een pvc raam. De buizen worden in hoeken van 45 graden verzaagd, verhit, in elkaar geperst en uitgehard. De manier waarop dit gebeurt, bepaalt in grote mate de kwaliteit van je hoek. Als je glas te hard in de hoeken drukt, kunnen die immers breken. Samen met de universiteiten van Gent en Leuven deed Raamwinkel onderzoek naar de druk die onze verschillende ramen konden verdragen voor ze barstten. Alleen de beste raamprofielen worden aangeboden!

Plaats jij binnenkort je nieuwe pvc ramen, maar wil je graag meer advies bij je keuze? Neem contact op met een expert en zij helpen je graag bij het kiezen van je nieuwe ramen.