Je nieuwe ramen poetsen: ontdek onze tips

Gepubliceerd op 22 December 2020

Wanneer je nieuwe ramen laat plaatsen zul je merken dat deze niet helemaal schoon zijn. Geen zorgen, de meeste vlekken verwijder je zo. Hoe maak je je nieuwe ramen het best schoon en hoe onderhoud je ze daarna? Ontdek onze tips.

Voorkom problemen op de werf

Ga je binnenkort nieuwe ramen en deuren laten plaatsen? Spannend! Om de plaatsers hun werk te laten uitvoeren zorg je voor de beste omstandigheden op je werf. Voorkom dat materialen of grondstoffen in de weg staan. Zo kunnen je ramen niet extra vuil worden of beschadigd geraken. Wees voorzichtig met cement- en betonwater. Dit kan immers materialen zoals aluminium definitief beschadigen. Ook silicone- of purschuimrestanten dienen meteen en correct verwijderd te worden wanneer ze op je nieuwe ramen zouden terechtkomen. Ontdek een reinigingspasta voor hardnekkige vlekken.

Ramen lappen na plaatsing

Zuignapafdrukken, lijmresten, stof, … na de installatie van je ramen kan het glas extra vuil zijn. Geen zorgen, deze vuilresten zijn gemakkelijk te verwijderen. Het is bovendien een goed idee om je nieuwe ramen meteen al na de plaatsing een eerste wasbeurt te geven. Niet alleen kun je zo je nieuwe ramen beter bewonderen, je ziet dan ook meteen of het glas in perfecte staat is. Gebruik bijvoorbeeld een krachtig schoonmaakmiddel. Heb je toch schade ontdekt? Neem dan meteen contact op met je ramenspecialist.

Vuilresten verwijderen van nieuwe ramen

Wanneer je ramen niet zo lang geleden geplaatst zijn, kunnen wanneer het glas beslaat afdrukken en resten van zuignappen, stickers, krijtmarkeringen, enzovoort zichtbaar worden. Om het glas van je ramen schoon te maken gebruik je een niet-schurend schoonmaakmiddel of een goede ontvetter. Ontdek een ruitenreiniger met antidampformule. Enkele huis-en-tuin middeltjes kunnen ook helpen.  Was bijvoorbeeld je ruiten met een licht vochtige prop krantenpapier. En verwijder hardnekkige plakresten met wasbenzine.

Zorg altijd dat je het juiste materiaal gebruikt zoals een zachte spons, een schone doek en goede aftrekker. Lap je ramen nooit in de volle zon of bij vrieskou. Gebruik ook de juiste techniek: in S-vormige bewegingen van boven naar beneden of 3/4de van het raam bovenaan van boven naar beneden schoonmaken en het onderste deel in horizontale bewegingen.

Glas zonder strepen

Bij het lappen van je ramen streef je naar een vlekkeloos resultaat. Strepen wil je dan koste wat kost vermijden. Te veel product of kalk in het leidingwater is meestal de boosdoener. Tip: gebruik zacht leidingwater of regenwater. Voeg aan je emmer met water een goed ontvettend product toe. Let op de dosering. Er bestaan ook producten waarbij je het reinigingsmiddel rechtstreeks op het glas kunt verstuiven, zoals deze krachtige ruitenreiniger die bovendien ook een streeploos resultaat garandeert. Check wel eerst of het geschikt is voor jouw type ramen.

Propere profielen

Niet alleen het glas van je ramen wordt vuil. Ook je profielen verdienen een goede onderhoudsbeurt. Let op, niet ieder schoonmaakproduct is geschikt voor jouw profielen.  

Aluminium ramen wassen

Heb je ramen met aluminium profielen? Dan is enkele keren per jaar reinigen voldoende. Gebruik hiervoor een niet agressief, pH-neutraal reinigingsmiddel en koud of lauw water. Spoel goed na, vermijd schuursponzen en schurende, bijtende middelen. Maak je aluminium profielen nooit schoon in de volle zon.

Pvc ramen wassen

Pvc ramen zijn zeer gemakkelijk in onderhoud. Gebruik lauwwarm water, een zachte spons. Gebruik geen schurend of bijtend product.

Houten ramen wassen

Houten ramen reinig je minstens 1 keer per jaar met een zachte spons of doek, lauwwarm water, en een zacht niet-schurend schoonmaakmiddel.

Ben je op zoek naar de juiste schoonmaakproducten voor je woning? Vind hier in 1, 2, 3 het juiste product of ga langs bij een verkooppunt in je buurt

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan