Kunststof Elegant ramen: een ecologisch verantwoorde oplossing voor je nieuwbouw- of renovatieproject

Gepubliceerd op

Pvc is een budgetvriendelijk materiaal voor ramen en deuren. Het is kwalitatief, beschikbaar in tal van kleuren en isoleert uitstekend. Maar hoe zit het met de milieu-impact en de ecologische voetafdruk? Is het vanuit milieustandpunt verantwoord om voor kunststof ramen en deuren te kiezen? We zochten het voor je uit.

Gezocht: ramen en deuren met een hart voor de planeet

De keuzes die je maakt voor je (ver)bouwproject, hebben impact op het milieu. Jij als (ver)bouwer kan bijdragen tot een schonere planeet door je materialen en oplossingen slim te kiezen. Maar wat betekent dit wanneer het gaat over ramen en deuren? Vooreerst is het belangrijk dat je kiest voor hoogisolerende ramen en deuren. Daarmee blijft de warmte beter binnen, waardoor je minder moet verwarmen. Zo bespaar je energie en belandt er minder CO2 in de lucht. Ontdek hier hoe je uitstekend isolerende ramen en deuren herkent.

Van pvc-ramen is geweten dat ze goed isoleren, beter dan aluminium zelfs. Bovendien is pvc bijzonder slijtvast, licht en onderhoudsvriendelijk. Maar is pvc vanuit milieustandpunt wel een goede keuze?

Door recyclage gaat kunststof minstens 280 jaar mee

Pvc-ramen hebben een lange levensduur. Ze gaan gemiddeld zo’n 35 jaar mee. Maar eigenlijk kan de kunststof die gebruikt wordt voor de profielen, veel langer meegaan. Pvc kan immers tot 8 keer gerecycleerd worden zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor kan de kunststof minstens 280 jaar in gebruik blijven als materiaal voor ramen. Een mogelijke winst van maar liefst 245 jaar, louter door recyclage!

Door de kunststof te recycleren is er niet alleen minder materiaal nodig. Kunststof recycleren vraagt ook nog eens 90% minder energie dan nieuwe kunststof produceren. Recyclage maakt dus een enorm verschil.

Elegant ramen bestaan deels uit gerecycleerd pvc

Dat kunststof hergebruiken een duurzaam plan is, hebben ze bij Deceuninck goed begrepen. De firma investeert al jaren in het recycleren en opnieuw inzetten van gerecycleerde kunststof in zijn producten. Een goed voorbeeld zijn hun Elegant ramen, waarvan de profielen deels uit gerecycleerd kunststof bestaan. Elegant-raamprofielen zijn op hun beurt ook volledig recyclebaar. Elegant ramen van Deceuninck zijn dan ook een verantwoorde keuze vanuit milieustandpunt.

Benieuwd naar de uitstekend isolerende Elegant ramen in pvc van Deceuninck? Vraag hier je gratis inspiratiegids aan en leer meer over de mogelijkheden.

Deceuninck recycleert pvc en sluit zo de kringloop

Deceuninck produceert zijn eigen pvc en doet ook al lang aan pvc-recyclage. Door gebruikte pvc-profielen te recycleren en opnieuw te gebruiken, sluit Deceuninck de kringloop en draagt het zijn steentje bij aan een duurzamere samenleving.

Pvc recycleren doet Deceuninck trouwens volledig zelf op haar terreinen in het West-Vlaamse Diksmuide. De hoogtechnologische recycleerfabriek heeft een totale capaciteit van 45.000 ton harde pvc per jaar. In 2021 heeft Deceuninck 17.400 ton post-consumer materiaal gerecycleerd dat terug ingezet wordt in nieuwe producten. Op die manier werd 32.500 ton CO2 vermeden, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2-emissies van 4.400 Europeanen.

Daarvoor moet de kunststof van de oude ramen wel tot bij de recycleerfabriek raken. Daarom zette Deceuninck ophaalprogramma’s op doorheen Europa. Via die weg verzamelen ze oude kunststof die na recyclage in de fabriek verwerkt wordt in nieuwe profielen. Zo is Deceuninck de grootste recycleerder van harde kunststof in de Benelux. Lees meer over recyclage bij Deceuninck.

Een minimalistisch design voor een hedendaagse look

Bij de keuze van je nieuwe ramen kijk je natuurlijk niet alleen naar de milieu-impact. Design, veiligheid en akoestische isolatie bijvoorbeeld, spelen allemaal een rol. Elegant ramen scoren op diverse vlakken. Het begint allemaal met het bekroonde design. De slanke profielen met minimalistische vormgeving zorgen voor een hedendaagse look, maar ook voor een maximaal zicht naar buiten. Het profieldesign past uitstekend bij hedendaagse nieuwbouw- en renovatiestijlen en geeft je woning een modern en stijlvol karakter.

Een uitgebreide selectie van folie- en coatingkleuren laten je toe om de kleur van je ramen perfect op de architectuur van je woning af te stemmen. Vraag hier je kleurenbrochure aan en creëer online de ramen en deuren die perfect bij je huis passen.

Innovatieve technologie voor betere isolatieprestaties

Ook op het vlak van isolatie hebben Elegant ramen een streepje voor. De koudebrug die anders ontstaat bij een standaard staalversterking in de raam- en deurvleugels wordt met ThermoFibra technologie vermeden. Tijdens het extrusieproces gebruikt men structurele glasvezels in de plaats, wat ongeziene isolatiewaarden oplevert. Ook de klassieke staalversterking in de raamkaders vervangen ze bij Deceuninck standaard door een thermische versterking op basis van met staaldraad versterkt gerecycleerd pvc-hardschuim, ook wel Forthex-technologie genoemd.

Dankzij de unieke ThermoFibra- en Forthex-technologie profiteer je zelfs met ultrafijne raamprofielen van torenhoge performanties. Je geniet van een uitstekende thermische en akoestische isolatie, terwijl het daglicht maximaal kan binnenstromen. Op zoek naar superieure isolatiewaarden? Ontdek hier Elegant ThermoFibra Infinity ramen die een Uw-waarde of isolatiewaarde van maar liefst 0,77 W/m²K behalen.

Denk ook eens aan de praktische voordelen. Elegant ramen zijn licht maar sterk. Ze bieden een uitstekende inbraakbeveiliging, vragen weinig onderhoud en hoeven niet opnieuw geverfd of gebeitst te worden. Ontdek hier hoeveel jij kan besparen met ramen in pvc en laat je adviseren door een verdeler in je buurt.

Op zoek naar de ideale ramen en deuren voor je (ver)bouwproject? Ga langs bij een verdeler in je buurt voor advies of download de inspiratiegids over Elegant ramen van Deceuninck.