Zonwerend glas: geniet van lichtinval zonder oververhitting

03/06/2021

Hoe geniet je van veel lichtinval in je woning, zonder ’s zomers te hoeven puffen omdat je huis snel opwarmt? Dat screens en luifels de warmte voor een groot deel buitenhouden wist je vast. Dat doet zonwerend glas ook, bovendien laat het nog zonlicht door. Ontdek alle voordelen.

Wat is zonwerend glas?

Zonwerend glas heeft veel gemeen met hoogrendementsglas. In de zomer houdt het de warmte buiten en in de winter geniet je van het omgekeerde effect. Het verschil met hoogrendementsglas? Zonwerend glas heeft een laagje metaaloxide op het glasraam. De fijne ijzerdeeltjes maken het glas minder doorzichtig, waardoor zonnestralen gereflecteerd worden. Een expert legt je graag de werking van zonwerend glas uit. Vind hier een showroom in je buurt en steek er je licht op.

Welke soorten zonwerend glas zijn er?

Niet alle zonwerende beglazing laat evenveel licht door. Het type metaal in het zonwerend glas en de dikte van de aangebrachte laagjes ervan bepalen de transparantie. Met sterk zonwerend glas geniet je op hete dagen van een koele ruimte, maar ook in de winter houdt het de warmte van de zon buiten. Het sterkste zonwerend glas (G38) laat maar 38% van het zonlicht door. In de zomer is dit ideaal om de warmte buiten te houden, maar ook het licht wordt zo buitengesloten.

Wil je het binnen niet te donker, en laat je in de winter graag nog warmte van de zon binnen? Dan overweeg je beter vierseizoensglas, een licht zonwerend glas. Daarmee krijg je maximum 50% van het zonlicht binnen. Ter vergelijking: gewoon hoogrendementsglas laat 70% van het zonlicht door.

Een kamer met dakvensters is doorgaans één van de warmste kamers van een woning. Wil je ook daar liever de warmte meer buitenhouden? Dan kies je best voor een zonwerende coating of glas met een lage G-waarde. De G-waarde geeft de isolatiewaarde van het glas aan. Hoe lager deze waarde, hoe beter je glas geïsoleerd is. Graag advies op maat voor jouw project? Neem dan contact op met een adviseur.

Is zonwerend glas nuttig voor elk raam?

Zonwerende beglazing is vooral interessant als je woning grote glaspartijen heeft die zuid, zuidoost of zuidwest georiënteerd zijn. Benieuwd naar de mogelijkheden en het prijskaartje? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Bij raampartijen die eerder noordelijk georiënteerd zijn, is zonwerende beglazing meestal niet nodig.

Pak je premie en bespaar op je energiefactuur

De Belgische overheid heeft enkele premies en subsidies samengesteld voor eigenaren die investeren in energiebesparing. Als je voor zonwerend glas kiest, gaat het om dubbel glas. Daardoor kom je mogelijk in aanmerking voor deze premies of subsidies. Daarnaast bespaar je automatisch op stookkosten wanneer je zonwerend glas plaatst, omdat de isolatiewaarde van je woning verbetert. Voor welke subsidies en premies komt jouw (ver)bouwproject in aanmerking? Ontdek het in 3 eenvoudige stappen via de Belisol subsidietool.

Met zonwerend glas voorkom je dat de ruimtes in je woning snel opwarmen door invallend zonlicht. Plaats jij binnenkort nieuwe ramen en zijn die voornamelijk zuid, zuidoost of zuidwest gericht? Dan is zonwerend glas vast iets voor jou. Laat je adviseren in een Belisol showroom in je buurt en vraag je gratis infobrochure aan.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.