Welk budget voorzien voor ramen & deuren

Wat is de prijs van ramen en deuren? Hoeveel kosten deze? Het is logisch dat de totale prijs afhangt van verschillende factoren zoals materialen, type beglazing, afwerking, grootte, ... We helpen je alvast opweg met enkele nuttige inschattingen!

Budget bij nieuwbouw

Gemiddeld nemen nieuwe ramen en deuren 7,5 à 10 % in van de totale kostprijs (incl. BTW en montage) bij de bouw van een woning. Daar is de bouwgrond natuurlijk niet bijgeteld.

Budget bij renovatie

Plan je een renovatie, dan is de verhouding helemaal anders en hangt dat percentage natuurlijk af van de grootte & ingrijpendheid van de verbouwing! Nieuwe ramen en deuren zijn dan meestal de grootste kost, en kunnen oplopen tot zo een 70% van je totaalbudget. Je kunt wellicht wel op enkele renovatiepremies rekenen.

Prijs ramen en deuren

Het spreekt voor zich dat er in de totaalprijzen grote verschillen zitten, naargelang jouw wensen. Zo zullen nieuwe ramen voor een rijhuis een minder grote investering zijn dan voor een vrijstaand huis.

Ook het materiaal doet ertoe. Pvc is de goedkoopste optie, gevolgd door hout en vervolgens aluminium. Heb je dus een rijwoning en kies je voor pvc, zal je heel wat minder betalen dan bij een grote vrijstaande woning met aluminium ramen.

Type ramen

Het benodigde budget is daarnaast ook afhankelijk van het type ramen dat je kiest. Vaste ramen kosten bijvoorbeeld minder dan draai-kiepramen en schuiframen. Hoogwaardige kwaliteit kost dikwijls ook wat meer, maar de ramen en deuren gaan wel ettelijke jaren langer mee …

Nog een aandachtspunt: het isolatievermogen van je nieuwe ramen en deuren. Hoe beter de isolatie, hoe duurder de aankoop. Maar … je bespaart dan wel veel geld op lange termijn door de energiezuinigheid van je woning. Tot 20% besparing op je energiefactuur!

Gericht advies nodig? Contacteer een Belisol-adviseur.

Wil je een prijsinschatting voor je nieuwe ramen en deuren? Gebruik onze handige online budgetindicator.

In samenwerking met Belisol

Meer nieuws van Belisol

Hoe onderhoud je aluminium ramen het best?

Dat je het glas van je ramen geregeld moet schoonmaken weet je wel.

Nieuwe ramen en deuren laten plaatsen? Zo bereid je het voor

Ben je van plan het buitenschrijnwerk van je woning te vervangen? Een goed idee!

Actie Belisol: bestel ramen of deuren en krijg het glas aan 1 euro

Het is zover, de showrooms van Belisol openen opnieuw de deuren en hun adviseurs staan weer voor

Spot de nieuwste ramen- en deurentrends bij Belisol op Batibouw

Nieuwe ramen en deuren nodig voor je verbouwing of nieuwbouw?

GRATIS Nieuwsbrief