Waarom kies je best voor hoogrendementsglas?

19/04/2021

Wist je dat hoogrendementsglas tot drie keer beter isoleert dan gewoon dubbel glas? Met hoogrendementsglas bespaar je heel wat qua verwarmingskosten en ervaar je een aangenaam wooncomfort in huis. Ontdek er snel meer over.

Hoogrendementsglas: wat is dat?

Bij hoogrendementsglas zit er ten eerste een dun, isolerend, kleurloos metaallaagje aan de binnenzijde van één van de glasplaten. Ten tweede is de ruimte tussen de twee glasplaten gevuld met edelgas, zoals argon. Dat isoleert beter dan gewone lucht. Een isolatiewaarde (Ug-waarde) van 1,0 is tegenwoordig de standaard. Bij dubbel glas is dat ongeveer 2,8 W/m²K.

Vervang je dubbel glas door hoogrendementsglas

Als je dubbel glas meer dan 20 tot 30 jaar oud is, kan je veel voordeel halen door het te vervangen door hoogrendementsglas. Je zou kunnen overwegen om alleen het glas te vervangen. Dat is meestal moeilijk omdat de profielen niet aangepast zijn aan het nieuwe glas. Om te passen in de bestaande ramen moet het glas ongeveer dezelfde dikte hebben als het oude. Met de isolatiewaarden van vandaag is dat vaak niet het geval.

Niet alleen het glas is de laatste jaren veel performanter geworden, ook de profielen zijn sterk verbeterd op het vlak van isolatie, veiligheid en wooncomfort. Daarom is het een aanrader om bij ramen die enkele tientallen jaren oud zijn, het volledige raam met dubbel glas te vervangen. Dan zit je weer goed voor de komende decennia.

Waar plaats je best hoogrendementsglas?

Vooral in ruimtes waar je leeft en die je verwarmt heb je het meeste genot van hoogrendementsglas: living, keuken, slaapkamer en badkamer. Ook de oppervlakte van het raam speelt een rol. Bij grote ramen voel je het effect des te meer en zal de kostenefficiëntie het hoogst zijn. Bij het kleine raampje van de koele berging, dat meestal open staat, heft hoogrendementsglas weinig zin.

Denk je eraan om je ramen te vervangen en te kiezen voor hoogrendementsglas? Via de subsidietool van Belisol ontdek je voor welke isolatiepremies en -subsidies jij in aanmerking komt.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.