Ramen kiezen voor een passiefhuis? Hier let je op

10/12/2020

In een passieve nieuwbouwwoning, dragen alle bouwelementen bij tot een energiezuinige woning. Ook de ramen spelen hierin een rol. Welke zijn het meest geschikt voor een passiefhuis? Waar moet je rekening mee houden in je keuze voor de juiste profielen en het beste glas? Kom het hier te weten.

Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning die door het jaar grotendeels op kamertemperatuur(20° C) blijft zonder klassiek verwarmingssysteem te gebruiken. Dit type woning voldoet aan strikte Europese energieprestatienormen zoals een energievraag van minder dan 15 kWh/m2 per jaar, een E-peil van E30 en een isolatiepeil tussen K10 en K15 hebben. Isolatie is zeer belangrijk maar ook ventilatie, verwarming en zonwering spelen een rol. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je bespaart op je energiefactuur, ook voldoet je huis ruimschoots aan de energie-eisen van de toekomst. Een passiefhuis verbruikt 85 tot 90% minder energie dan een klassieke woning. Maak met een schatting van de energieprestaties van je woning.

Isolerend glas voor passiefhuis

Hoogrendementsglas

Ramen met isolerend glas zijn onmisbaar voor een nieuwbouwwoning, en zeker voor een passiefwoning. Ramen met hoogrendementsglas is dubbele beglazing waarbij er een doorzichtige metalen folie tussen is voorzien en waarbij de spouw gevuld is met een edelgas. Dit samen zorgt ervoor dat de ramen beter isoleren dan gewone dubbele beglazing met een Ug waarde van 1,1 en steeds meer 1,0 W/m2K. Er bestaat tegenwoordig nog beter dubbel glas met duurder edelgas en een extra edelgas en een prestatie van 0,8 W/m²K. Ontdek meer over dubbel hoogrendementsglas.

Driedubbelglas

Maar de perfecte match voor een passiefhuis is eigenlijk driedubbel glas. Dit type beglazing bestaat uit drie glasplaten waarvan de middelste glasplaat een bufferzone vormt tussen de twee andere. De platen worden door zwarte afstandshouders van elkaar gehouden. Het warmtedoorgangscoëfficiënt van driedubbel glas, Ug-waarde, bedraagt tussen de 0,8 en 0,5 W/m2K. Vraag naar de Ug-waarde bij je ramenspecialist in de buurt.

Isolerende raamprofielen voor een passiefhuis

Naast de isolatiewaarden van het glas zijn ook die van de raamprofielen belangrijk. De isolatieprestatie van de raamprofielen wordt uitgedrukt met de Uf-waarde. Maar kies je dan ramen in pvc, aluminium of hout? Houten ramen isoleren het best, al is het verschil met pvc en aluminium tegenwoordig niet meer zo heel groot. Vergelijk de eigenschappen van verschillende ramen in pvc, aluminium en hout. Of vraag raad aan je ramenspecialist in de buurt.

Isolatiewaarde raam

De isolatiewaarde van een volledig raam (profiel met glas) wordt uitgedrukt met de Uw-waarde. Dit toont aan hoeveel warmte verloren er via het volledige raam verloren gaat. Hoe lager de Uw-waarde dus hoe beter. Voor een passiefhuis is de richtlijn Uw 0,85 W/m2K. Met bepaalde glassoorten kan zelfs een Uw waarde van 0,6 W/m2K behaald worden. Vraag je ramenspecialist naar de Uw-waarde van je toekomstige ramen in pvc, aluminium of hout.

Plaatsing van de ramen

Niet alleen de kwaliteit van je ramen is belangrijk. Ook de plaatsing en afwerking ervan bepaalt of je ramen voldoende isoleren en bijdragen tot energiezuinigheid. Check vooraf bij je architect en/of ruwbouwaannemer en laat je ramenspecialist je ramen zo plaatsen zodat er een luchtdichte schil gecreëerd wordt.

Ben je op zoek naar de geschikte ramen voor je passiefhuis? Laat je adviseren door een ramenspecialist in je buurt.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.