Ontdek het geschikte raam voor elke ruimte

Gepubliceerd op 13 April 2021

Voor elke ruimte in huis, bestaat er een geschikt raam. Een schuifraam, een draaikiepraam of een vast raam? De keuze ligt uiteraard bij jou. Ontdek de voordelen van elk type raam.

Vast raam voor de inkomhal

Een vast raam is een standaard raam dat niet open kan. Het scoort prima op het vlak van veiligheid en isolatie en is meestal de goedkoopste optie. Stel je wel de vraag of je het raam aan de buitenkant kan schoonmaken.

Dit type raam is geschikt aan de voorkant van je huis, zoals naast de voordeur of in de inkomhal. Vaste ramen doen het ook goed aan de noordkant van je huis. Of aan de achterkant, waar je de verbinding met de tuin kunt maken. Vraag advies aan een Belisol-adviseur bij jou in de buurt.

Schuifraam voor de living

Een schuifraam geeft een geweldig ruimtegevoel en massa’s licht. Ze nemen geopend veel minder plaats in dan opendraaiende raamdelen. Ideaal in de living of de keuken om snel op je terras of in je tuin te komen. Heb je een slaapkamer met terras? Dan is dit ook de geknipte keuze.

Als je gaat voor aluminium schuiframen kan je de grootste oppervlaktes overspannen. Ook met hout en pvc heb je heel wat mogelijkheden. Dankzij het hefschuifraam kan je ook zware ramen makkelijk openen en sluiten. Een klein nadeel is dat je niet de volledige glaspartij kan openen. Dat kunnen vouwschuiframen voor een stuk oplossen.

Draai-kiepraam voor de slaapkamer

De populaire draai-kiepramen kan je zowel opendraaien als op de kiepstand zetten. Daarmee geniet je het hele jaar rond van deze veelzijdige ramen. Als je de kamer eens goed wil luchten, open je het raam volledig. Ventileren doe je door het raam op kiepstand te zetten. Deze handige draai-kiepramen zijn zowel voor grote als kleine formaten geschikt. Het is handig op elke plaats in je woning: in de keuken, living, eetkamer, wasplaats, berging, slaapkamer … Ontdek het aanbod bij een Belisol-adviseur bij jou in de buurt.

Draairaam voor de keuken

Dit raam draait open in één richting. Om de poetsbeurt makkelijk te laten verlopen, kies je best voor ramen die naar binnen opendraaien. Zo kan je ze aan beide kanten schoonmaken terwijl je binnen staat. Voorzie dan wel voldoende ruimte binnen om het raam te kunnen openen. Naar buiten draaiende ramen zijn handig voor kleine ruimtes of bijvoorbeeld boven het aanrecht in de keuken. Zo stoot je je hoofd niet tijdens het koken.

Om een ruimte te ventileren is één (draai-)kiepraam voldoende. Draairamen nemen voor de andere ramen is dan een budgetvriendelijke keuze.

Valraam voor de badkamer

Bij een valraam zitten de scharnieren onderaan. Het raam opent naar binnen toe enkel en alleen in kiepstand. Dit soort ramen is geschikt als raam voor de badkamer, het toilet, de wasplaats, berging of de garage, waar je gedurende lange tijd een natuurlijke verluchting wil.

Als het raam op de begane grond zit, kan je het langs buiten poetsen. Op de bovenverdieping is dat moeilijker. Daarom voorzien we standaard een poetsschaar waardoor het raam volledig kan openvallen. Zo is de poetsbeurt in één, twee, drie gebeurd.

Vraag gerust advies aan een Belisol-adviseur bij jou in de buurt. Hij kent de voor- en nadelen van elke type raam en helpt je graag verder.