Nieuwe ramen en deuren laten plaatsen? Zo bereid je het voor

Gepubliceerd op 01 Juli 2020

Ben je van plan het buitenschrijnwerk van je woning te vervangen? Een goed idee! Zo verbeter je voor een groot deel de energieprestaties van je woning. Hoe bereid je je voor op de plaatsing? Ontdek enkele van onze tips.

Vergunning voor ramen en deuren?

Voor je je ramen of deuren laat plaatsen, controleer je best of je een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Wil je de bestaande ramen en deuren laten vervangen en verandert er niets structureel aan de stabiliteit van je woning? Dan noemt men dit een ‘kleine verbouwing’ en heb je geen vergunning nodig. Ook is een architect dan niet verplicht. Er kan wel een meldingsplicht zijn, informeer hiervoor bij het omgevingsloket of je gemeente. Wil je een raam vergroten en bijvoorbeeld vervangen door een schuifraam, dan heb je wel een vergunning nodig.

Vind je ideale ramen

Ga je voor raamprofielen in pvc, aluminium of hout? Elk materiaal heeft zijn eigen kwaliteiten, maar ook het glas is van belang. Geen idee wat je moet kiezen? Krijg hulp bij het kiezen van je ramen. Heb je een keuze gemaakt? Vraag dan een offerte aan bij je ramenspecialist. Na goedkeuring zal hij een afspraak maken om de correcte maten van je ramen en deuren op te meten en deze vervolgens te bestellen. Na enkele maanden laat men je weten wanneer je ramen geplaatst kunnen worden. Hoe bereid je de komst van je nieuw buitenschrijnwerk voor? Enkel tips.

Voorbereiding plaatsing ramen en deuren

  • Je kunt vooraf eventueel je ramen en deuren zelf uitbreken. Spreek dit duidelijk met je ramenspecialist af en zorg dat je dit op een correcte en veilige manier doet.
  • De plaatsers leveren je ramen met een grote bestelwagen en/of aanhangwagen. Voorzie daarom voldoende ruimte op de oprit van je woning of voor de deur. Moet de rijbaan ingenomen worden? Zorg dan voor de nodige vergunningen van de gemeente en plaats waar nodig de juiste verkeersborden.
  • Voorzie elektriciteit in de woning zodat de plaatsers hun materiaal kunnen gebruiken.
  • Zorg dat de plaatsers overal gemakkelijk de woning kunnen betreden.
  • Is het huis bewoond, dan geef je spullen die in de weg kunnen staan best een andere plek. Zo kunnen deze niet beschadigd of bestoft geraken en storen ze niet bij de plaatsing. Haal gordijnen af, zet meubels aan de kant, dek de vloer af, …

Ramen laten vervangen zonder zorgen

Bij een kleine renovatie duurt de plaatsing van ramen en deuren gemiddeld één tot twee dagen. Dit wordt op een gestructureerde manier gedaan.

Eerst wordt onderling nog even overlopen wat er moet gebeuren. Hierna worden de bestaande ramen uitgebroken en afgevoerd en wordt er opgeruimd zodat de plaatsing in de beste omstandigheden kan gebeuren. Bij het plaatsen zelf wordt een stappenplan gevolgd met: de plaatsing van de profielen, afkitten en afwerken, opschuimen of isoleren van de ramen, de beglazing plaatsen en reinigen, raambeslag afstemmen en eventueel afwerken van afwerkingsprofielen, dagkanten, afkastingen en rolluikkasten. Na de plaatsing wordt alles nog eens samen overlopen. 

Wil je graag nieuwe ramen en deuren laten plaatsen? Informeer je via de inspiratiebrochure of contacteer je ramenspecialist in de buurt.