Isolerende ramen: welk type kiezen?

Gepubliceerd op 24 Januari 2019

De keuze van je nieuwe ramen is een belangrijke beslissing. Nieuwe ramen isoleren sowieso beter tegen koude, warmte en geluid. Het verschil merk je meteen. Maar kies je nu best voor pvc, hout of aluminium?

Meer wooncomfort

Is het klimaat in je woning onaangenaam? Gaat je energierekening de hoogte in? Met nieuwe ramen en deuren investeer je in meer wooncomfort. Hedendaagse ramen bestaan uit goed geïsoleerde raamkaders en isolerend glas. Zo is het binnen nooit meer te koud in de winter of te warm in de zomer. Ook geluidsoverlast wordt tegengehouden. Bovendien bespaar je honderden euro’s per jaar op energieverbruik en draag je je steentje bij aan het milieu. Vergelijk hier diverse materialen en laat je gidsen bij je keuze

Totale isolatiewaarde

De volledige isolatiewaarde van een raam wordt uitgedrukt in de Uw-waarde (w=window). Dit is de totale waarde van het frame (Uf) én de waarde van het glas (Ug). Zowel het materiaal van je profielen (hout, pvc, aluminium) als het glas bepalen de Uw-waarde van je ramen. Raamkaders in hout, pvc en aluminium hebben allemaal prima isolatiewaarden, toch zijn er enkele verschillen …

Houten ramen: natuurlijke isolator

Houten ramen hebben een unieke look en uitstekende isolatiewaarden. Ze zijn van nature een vocht- en warmteregelaar en isoleren zowel thermisch als akoestisch goed. Dankzij twee rubberen dichtingen sluiten de ramen perfect af. Houten ramen vragen wel iets meer onderhoud dan ramen in pvc of aluminium. Meer weten? Vraag vrijblijvend advies op maat.

Pvc: budgetvriendelijke isolatietopper

Pvc-ramen zijn de laatste jaren enorm verbeterd in kwaliteit. Ze leveren uitstekende isolatieprestaties, zowel op thermisch als akoestisch vlak. Waar het raamkader en de vleugel samenkomen worden verschillende dichtingen voorzien (buiten-, midden- en binnendichting). Deze houden koude, neerslag, wind en geluid buiten. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je kiezen voor een pvc-raammodel met een extra isolatiepakket. Vraag hier je offerte aan.

Aluminium: duurzame isolator

Aluminium ramen bieden tegenwoordig uitstekende isolatiewaarden. Dit dankzij een standaard driekamersysteem zowel in het kader als in de vleugelprofielen en revolutionaire, rubberen dichtingen die perfect afsluiten. Aluminium ramen zijn zeer duurzaam, ze gaan tientallen jaren mee. Bovendien vormen ze een milieuvriendelijker alternatief voor pvc-ramen. Bekijk inspirerende realisaties.

Isolerend glas

Het glas dat je kiest bepaalt mee de isolatieprestaties van je ramen. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in Ug-waarde. Hoe lager de Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert. Dubbel hoogrendementsglas is een aanrader, het heeft een Ug-waarde vanaf 1,1. Goed om te weten: een Ug-waarde van 1,0 en meer is tegenwoordig de standaard. Je kunt ook kiezen voor driedubbel glas. Dit is vooral interessant voor een goed geïsoleerde woning. Let ook op het materiaal van de afstandshouders die de glasplaten op een constante afstand houden. Een warm-edge afstandshouder uit zwart composiet isoleert beter en wordt binnenkort de standaard. Benieuwd welk glas jij best kiest? Laat je adviseren door een specialist.

Een vakkundige plaatsing

Niet alleen het materiaal van je ramen bepaalt de isolatiewaarden. Ook de plaatsing speelt een heel belangrijke rol. Zijn je ramen correct geplaatst, dan laten ze geen zuchtje wind door. Kies daarom voor een ervaren ramenleverancier en -monteur die garanties biedt.

Op zoek naar goed isolerende ramen? Bezoek een showroom in je buurt of vraag vrijblijvend advies op maat.