Hoeveel kosten nieuwe ramen en deuren?

Gepubliceerd op 10 May 2019


Ben je aan het (ver)bouwen en wil je nieuwe ramen en deuren laten plaatsen? Een goed idee! Je bespaart op je energiefactuur én je geniet van meer comfort en een frisse look. Hoe bereken je het nodige budget? We zetten je op weg!

Advies aan huis

Het is niet gemakkelijk om uit het blote hoofd te zeggen wat de kostprijs is van nieuwe ramen en deuren. Een kostenraming door je architect of aannemer kan je een idee geven. Je kunt ook raad vragen aan vrienden die pas ramen hebben laten plaatsen, maar weet dat ieder project anders is. Om een goed idee te krijgen, vraag je best een offerte op maat. Wist je dat je ook een adviseur aan huis kunt laten komen? Maak hier je afspraak.

Richtlijn voor het budget

Toch graag een richtlijn voor het budget? Ga je bouwen, dan wordt er gemiddeld zo’n 7,5% à 10% van het totale budget (inclusief btw en plaatsing) voorzien voor ramen en deuren. Dat is exclusief de prijs van de bouwgrond. Ga je renoveren, dan zijn ramen en deuren vaak de grootste kostenpost. Ter compensatie zijn er renovatiepremies waar je nadien voordeel uit kunt halen. Ontdek voor welke premies en subsidies jouw project in aanmerking komt.

Diverse factoren

Verschillende factoren bepalen de prijs van je ramen en deuren. Denk maar aan het aantal, de grootte, het type profielen, het type beglazing, de scharnieren, het materiaal, de afwerking, de werkuren enzovoort. Sommige kosten heb je zelf in de hand door de keuzes die je maakt. Doe hier inspiratie op en laat je adviseren.

Materiaalkeuze

Het materiaal waaruit je ramen en deuren gemaakt zijn bepalen mee de prijs. Ramen bestaan doorgaans uit hout, aluminium of pvc. Ook een combinatie van pvc en aluminium is mogelijk. Wil je een budgetvriendelijk materiaal dat goed isoleert, dan ga je best voor pvc. Houten ramen zijn iets duurder en aluminium is het duurst. Weeg goed af welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn. Let niet alleen op je budget, maar ook op energieprestaties en duurzaamheid. Je twijfelt over het materiaal? Probeer de keuzehulp of bezoek een showroom voor advies.

Type ramen

Over het algemeen geldt: hoe complexer een raam of deur, hoe duurder. Een vast raam kost bijvoorbeeld minder dan een draaikiep- of een schuifraam. En een complexe paneeldeur is vaak duurder dan een deur uit één stuk. De kwaliteit van het raam- en deurbeslag (hang- en sluitwerk, scharnieren, …) bepaalt de prijs maar ook de levensduur van je ramen en deuren. Ontdek de mogelijkheden voor ramen, deuren en schuifdeuren.

Slim geïnvesteerd

Het isolatievermogen van je ramen en deuren is ook heel bepalend. Hoe beter geïsoleerd, hoe duurder de aankoop. Maar het is wel een goede investering, je betaalt immers minder energiekosten. Bij een renovatie kun je bovendien premies aanvragen. Ontdek welke premies interessant zijn voor jou.

Probeer de budgetindicator

Er zijn dus verschillende factoren die de prijs van ramen en deuren bepalen. Met de budgetindicator kun je een schatting maken van het budget dat je nodig hebt. Wil je een gedetailleerde offerte met een exacte prijs, dan neem je best contact op met een ramenadviseur in je buurt.


Wil je nieuwe ramen en deuren laten plaatsen? Maak een afspraak voor advies op maat en een vrijblijvende offerte. Succes!

 

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan