Hoe onderhoud je aluminium ramen het best?

Gepubliceerd op 01 Juli 2020

Dat je het glas van je ramen geregeld moet schoonmaken weet je wel. Maar hoe zorg je ervoor dat ook de aluminium profielen een leven lang mooi blijven? Ontdek enkele heldere en gemakkelijke onderhoudstips voor aluminium ramen.

Aluminium: onderhoudsvriendelijk materiaal

Aluminium raamprofielen zijn duurzaam, milieuvriendelijk, sterk, licht, kleur- en vormvast, veilig én onderhoudsvriendelijk. Je hoeft ze niet te schilderen of te vernissen. Hierdoor hebben ze een streepje voor op houten ramen. Bovendien kunnen er geen spleten of schilfers ontstaan waar het vuil zich eventueel zou kunnen vastzetten.

Antistatisch

De profielen van aluminium ramen worden gelakt (gemoffeld) of geanodiseerd. Door deze verschillende behandelingen zijn aluminium raamprofielen niet elektrostatisch en trekken ze zelf geen vuil aan. Dit betekent echter niet dat ze volledig onderhoudsvrij zijn. Bij het moffelen van de profielen wordt de verf in het aluminium gebakken en bij anodiseren krijgen ze een oxidelaagje door middel van een elektrolytische behandeling.

Regelmatig schoonmaken

Woon je in een stedelijke omgeving, aan zee of dichtbij een industriezone dan ga je je ramen vaker moeten schoonmaken (min. 4 keer per jaar) dan in een landelijke omgeving (zo’n 2 keer per jaar). Aluminium profielen trekken dan wel geen vuil aan, toch krijgen ze te maken met heel wat verontreiniging. Zand, stof, roet, pollen, chemicaliën, verontreiniging door bouwmaterialen zoals cement, slijpstof, kalk, gips, uv-stralen, … Een goed onderhoud is daarom niet onbelangrijk. Zorg ervoor dat vuil niet de kans krijgt om in te vreten, reinig en voed regelmatig je raamprofielen.

PH-neutraal schoonmaakmiddel

Voordat je je ramen schoonmaakt spoel je best eerst het zand en stof van je aluminium raamprofielen weg. Om ze te reinigen gebruik je een koud of lauw water met een niet-agressief, PH-neutraal schoonmaakmiddel. Doe dit niet in de volle zon of wanneer het extreem warm is. Gebruik geen schurende producten of schuursponzen, want hierdoor krijg je krassen. Gebruik ook geen oplosmiddelen zoals aceton of benzine, azijn, ammoniak of soda. Spoel na het schoonmaken overvloedig zodat er geen zeepresten achterblijven en droog eventueel met een niet-pluizende doek. Easy! Tip: laat ook je ramen en deuren jaarlijks of tweejaarlijks nakijken.

Op zoek naar nieuwe ramen en deuren? Laat je inspireren door de infobrochure en ontdek meer bij een adviseur in een showroom in je buurt.