Dubbel glas, wat is dat precies?

Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas, logisch. Het bestaat dan ook uit 2 glasplaten van elk 4 mm dik. Daartussen zit een spouwzone van 15 mm breed. Leer meer over dubbel glas en hoogrendementsglas.
Spouwzone met gas
Is de spouwzone tussen de glasplaten gevuld met gas, meestal Argon, dan bekom je betere isolatiewaarden dan wanneer er gewoon lucht tussen beide glasplaten zou zitten. Argon is een volkomen stabiel gas, het reageert niet met andere materialen.
Geen vochtige randen
Om het randeffect te vermijden, waarbij er zich condensatiedruppels vormen aan de randen van het glas met het raam in aluminium of PVC, kan je vakman afstandshouders in kunststof voorzien. Deze geleiden de koude namelijk niet. Weg is het randeffect.
Hoogrendementsglas
Het U-cijfer geeft de isolatiewaarde weer en bij glas spreken we van de Ug waarde. Hoe lager deze Ug-waarde, hoe beter het glas isoleert.
- enkel glas Ug = 5,8
- dubbel glas Ug = 2,8
- dubbel HR-glas gevuld met gas Ug = 1,1
- driedubbel glas Ug = 0,6
MERK OP: het huidige dubbele HR glas is bijna driemaal zo isolerend dan het dubbel glas van de vorige generatie. Driedubbel glas is geen must, behalve in een passiefhuis.
Folie of coating houdt warmte binnen
Een folie of coating is een dun, kleurloos laagje metaal dat aan de binnenkant van het glas zit. Dit bijzondere laagje laat enerzijds de zonnewarmte ongehinderd van buiten naar binnen. Anderzijds belet het dat de warmte van de kamer via het glas ontsnapt door deze warmte te weerkaatsen. Op die manier zorgt de coating voor een verbetering van de thermische isolatie met liefst 60%, vergeleken met gewoon dubbel glas.
Minder lawaai, meer comfort
Wist je dat glas ook een grote impact kan hebben op het geluidsniveau in je woning? Met geluidswerende beglazing kan je geluidsoverlast beperken. Met meer rust als gevolg. Geschikt wanneer je woont in de stad of langs een drukke weg.
Niet zeker welke beglazing jij best kiest? Krijg gratis advies op maat aan huis.