Deze 3 factoren zorgen voor een goede akoestische isolatie van je ramen

Gepubliceerd op 07 Februari 2020

Thermisch geïsoleerde ramen zorgen ervoor dat je aangenaam kunt wonen. Warm in de winter en koel in de zomer. Maar ook de akoestische isolatie zorgt voor meer wooncomfort. Ontdek welke elementen je ramen geluidsisolerend maken.

1. Geluidswerend glas

Geluidswerend glas slorpt de (meeste) decibels op en dempt de verschillende toonhoogtes. De dikte van het glas, hoe het is opgebouwd en het type geluiddempende folie die is aangebracht, bepalen of het glas van je ramen goed akoestisch isoleert. Samengesteld dubbel glas dat eenzijdig gelaagd is en tussen twee glasbladen een geluidswerende, akoestische PVN-folie heeft, is hiervoor de beste keuze. Bovendien zorgt het ook voor een prima thermische isolatie.

Is driedubbel glas beter?

Je kunt kiezen tussen verschillende soorten glas: dubbel glas, hoogrendementsglas of superisolerend en driedubbel glas. Driedubbel glas mag misschien de beste geluids- en thermische isolatiewaarden opleveren, maar die investering is alleen rendabel als je huis volledig en goed geïsoleerd is. Is dit niet het geval, dan kies je best voor superisolerende of hoogrendementsbeglazing.

2. Kwaliteitsvolle profielen

Niet alleen het glas van je ramen is belangrijk. Ook het materiaal van je profielen bepaalt hoe goed je ramen isoleren. Hout isoleert van nature heel goed, zowel thermisch als akoestisch, maar pvc en aluminium zijn tegenwoordig ook echte isolatietoppers. Daarnaast speelt het aantal raamrubbers, de dichtingen binnenin het kader, een grote rol. Bij ramen in pvc of aluminium kun je kiezen voor een extra isolerende mousse of strip die in de kamers verwerkt wordt. Geen idee wat te kiezen? Ontdek het via de online keuzehulp of vraag advies aan je ramenexpert in de buurt.

3. Een vakkundige plaatsing

Het glas moet vakkundig in het profiel van je raam vastgezet worden. Anders hebben een goed profiel of akoestisch glas totaal geen effect en vindt het geluid toch zijn weg naar binnen. Maar ook de manier waarop het raam in de gevel geplaatst wordt is belangrijk. Zo moet alles goed afsluiten. De vakman gebruikt bijvoorbeeld speciaal isolerend blauw PU-schuim en de buitenkant wordt netjes afgekit met flexibele siliconen om het lawaai maximaal buiten te houden.  

Verplichte akoestische isolatie?

Woon of werk je aan een drukke weg, of in de buurt van een vliegveld? Dan kan geluidswerend glas een meerwaarde zijn. De Vlaamse overheid bekijkt momenteel in kader van het geluidsactieplan of er binnenkort ook verplichte normen moeten komen voor geluidsisolatie. Doe je nu al de nodige inspanningen hiervoor, dan ben je alvast in orde.

Zoek je goed isolerende ramen en deuren? Krijg hulp bij je keuze dankzij deze handige tools. Doe inspiratie op in de gratis isolatiegids of bezoek een showroom in je buurt