Aluminium ramen: hoe zit het met de thermische isolatie?

Gepubliceerd op 19 August 2021

Ramen en deuren kiezen doe je niet zomaar. Er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden: onderhoud, kostprijs, esthetiek, … Maar hoe zit het met de isolatiewaarde? Aliplast, fabrikant van aluminium systemen voor ramen, deuren, veranda’s en terrasoverkappingen legt het duidelijk voor je uit. Voor advies op maat kun je terecht bij een specialist in je buurt.

Ug-waarde, Uf-waarde en Uw-waarde

De isolatiewaarde (U‑waarde) geeft weer hoeveel warmte een specifiek materiaal verliest per vierkante meter. Die hoeveelheid wordt uitgedrukt in de warmtedoorgangscoëfficiënt W/​m²K: hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter. Bij een lage U‑waarde wordt er minder warmte doorgelaten. Dit is van toepassing op het profiel en het glas.

Er zijn drie zaken die de globale U-waarde (Uw-waarde) van het raam beïnvloeden:

  • de u-waarde van het glas (Ug) – g staat voor glass
  • de u-waarde van het profiel (Uf)  - f staat voor frame
  • de thermisch verbeterde afstandshouders van het glas

De Uw-waarde (‘w’ staat voor window) geeft mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam. Men rekent hierin zowel het glas (Ug), het profiel (Uf) als de afstandshouders van het glas.

Tip: probeer de handige productselector en ontdek welk Aliplast-systeem het beste bij jouw energiezuinige wensen en woning past. Een lokale Aliplast-specialist vindt de optimale combinatie van glas en ramen voor jouw huis.

De U-waarde bij aluminium ramen

Het profieltype dat je kiest, heeft een sterke invloed op de totale isolatiewaarde. In het verleden isoleerden aluminium ramen niet goed, maar dit is verleden tijd. De nieuwe generatie aluminium ramen hebben een thermische onderbreking, waardoor de isolatiewaarde aanzienlijk is toegenomen. De alu ramen van Aliplast hebben een thermische onderbreking, een met glasvezelversterkte kunststof, om de isolatiewaarde te verhogen. Bij aluminium ramen wordt ook gewerkt met verschillende ‘kamers’. De huidige aluminium ramen hebben doorgaans een U‑waarde van 1,5 tot 0,8 W/​m²K, afhankelijk van het type glas dat je kiest (dubbel of triple glas).

Vragen over de isolatiewaarde van aluminium ramen, of graag advies voor jouw project? Neem contact op met een Aliplast-specialist in je buurt.

Waarom kiezen voor aluminium ramen?

Aluminium ramen winnen meer en meer aan populariteit. Dit hoeft niet te verbazen: ze beantwoorden niet enkel aan de thermische normen, er zijn nog veel andere belangrijke voordelen. We zetten ze op een rijtje:

  • Heel onderhoudsvriendelijk
  • Duurzaam: gaan tientallen jaren mee. Kunnen niet roesten, barsten of kromtrekken en zijn bijzonder kleurvast.
  • Beschikbaar in allerlei kleuren en tinten. Naar afwerking kun je kiezen voor mat, glanzend, structuurlak.
  • Aluminium is heel stevig, waardoor het bijzonder geschikt is voor grote raamoppervlaktes.
  • Ecologisch: aluminium is volledig recycleerbaar. Dit proces kan blijvend herhaald worden. Zo draag je ook je steentje bij aan een goed milieu.
  • Inbraakveilig: de stevigheid van het materiaal helpt tegen inbraak. Gecombineerd met inbraakwerend beslag heb je een heel veilige oplossing.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk inspirerende projecten en bezoek een specialist in je buurt.

Voor elk type woning

Aluminium ramen en deuren passen bij elk type woning: van klassiek over pastorij tot erg modern. Aliplast heeft er zelfs een reeks voor ontwikkeld: de Max Light. Welke bouwstijl je ook verkiest, je vindt zeker het geschikte profiel. Bij het Max Light systeem kun je namelijk kiezen uit slanke profielen in 4 stijlvarianten: Modern, Steel, Design en Invisible. Wie bouwt of verbouwt moet niet enkel denken aan de looks, maar ook aan de energie-eisen. Alle nieuwbouwprojecten in België dienen sinds 2021 BEN, of bijna-energieneutraal, te zijn. Zo geldt voor de ramen een Umax van 1,5 W/m²K. Met de Max Light zit je uitstekend, dankzij een isolatiewaarde van 0,97 W/m²K. Ontdek het Max Light gamma.

Passieve woningen

Heb je gekozen voor een passieve woning? Dan kun je de passiefnorm alleen behalen met de juiste ramen: deze dienen een U-waarde te hebben van 0,8 W/​m²K. Zoals je ondertussen weet, kan dit enkel door gebruik van de juiste beglazing en het juiste raamprofiel. In heel wat passiefwoningen vinden we driedubbele beglazing (HR+++ glas). Als raamprofiel beveelt Aliplast de Star90 aan: dit thermisch onderbroken 3-kamersystyeem is een superisolerend raam voor passiefbouw. Ook de zeer goede akoestische prestaties dragen bij tot een verhoogde comfortbeleving. Ontdek Star90, het super isolerend raam voor passiefbouw.

Interesse in aluminium ramen of deuren die bij je woning passen? Vind hier een Aliplast verdeler in je buurt voor advies op maat en een vrijblijvende prijsofferte.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan