Het juiste buitenschrijnwerk kiezen: met deze tips zit je gebeiteld

Gepubliceerd op 28 Juni 2021

Nodig je iemand voor het eerst bij je thuis uit, dan is een goede eerste indruk belangrijk. En die krijgt men al wanneer men aan je voordeur staat. Buitenschrijnwerk kies je dus niet onbezonnen. Waar houd je rekening mee als je nieuwe ramen, deuren, garagepoorten en zonwering kiest? We overlopen het even voor je.

Ramen en deuren

Ramen nemen, zeker in hedendaagse woningen een grote oppervlakte van de gevel in. Samen met de deuren mogen ze best gezien worden. Waar let je op in je zoektocht?

Stijl

Bepaalde bouwstijlen hebben uitgesproken kenmerken, kies daarom ramen die er het best bij passen. De uitstraling van je ramen en deuren wordt bepaald door het materiaal van het profiel (pvc, aluminium, staal, hout), de kleur, de vorm van de profielen en ramen in het algemeen, het type glas, het venstersysteem, de plaatsing en de afwerking, het aantal deurpanelen, enzovoort. Heel wat combinaties zijn mogelijk. Geen idee wat je moet kiezen? Je ramenspecialist helpt je graag verder. Eén ding is zeker, je vindt zeker iets wat past bij jouw stijl en smaak.

Lees ook:
Vind ramen die passen bij de bouwstijl van je woning.
Aluminium ramen: welk raamprofiel past bij jouw bouwstijl?
Zwarte ramen in pvc, hout of aluminium? Dit is het verschil.

Materiaal

Pvc, hout, aluminium of een combinatie, de verschillende materialen voor profielen hebben elk hun eigenschappen, voordelen en nadelen. Aan jou de opdracht om de juiste keuze te maken. Weet je het niet goed? Vraag dan raad aan je ramenspecialist. Welk type isolerende ramen kies jij? Ontdek het verschil tussen ramen in pvc of aluminium.

Isolatiewaarden

Hoe goed een raam (of deur) thermisch en akoestisch isoleert is afhankelijk van het gebruikte materiaal: de profielen, het glas én de plaatsing. Het isolerend vermogen wordt uitgedrukt met de U-waardes: Uf (profiel) en Ug (glas). Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat, dus hoe beter het raam. Lees meer over zonwerend glas.

Veiligheid

Ramen en deuren moeten veilig zijn voor hun gebruikers. Zo is veiligheidsglas bijvoorbeeld verplicht wanneer het raam lager dan 90 cm boven de vloer is. Anderzijds moet ramen en deuren ook beschermen tegen indringers. Goed en veilig deurbeslag is hierbij noodzakelijk, denk hierbij aan ramen met inbraakwerende sluitnokken, onzichtbare glaslatten, anti-foutbediening, afsluitbare raamklinken en deuren met meerpuntssluitingen, drie scharnieren, een anti-uithefsysteem in de schuifdeur, enzovoort. Ontdek hoe veilige ramen eruit zien.

Garagepoorten

Een ander element dat thuishoort bij buitenschrijnwerk is de garagepoort. Die neemt een grote oppervlakte in de gevel en mag dus best gezien worden. Waar let je op in de zoektocht naar de ideale garagepoort?

Stijl

Er bestaan verschillende soorten garagepoorten: kantelpoorten, sectionale garagepoorten, zijdelingse sectionaalpoorten, rolpoorten, garagepoorten met openslaande deuren, … Het type garagepoort bepaalt gedeeltelijk de stijl, maar ook de materiaalkeuze (pvc, hout, metaal), kleur en afwerking spelen een rol. Bovendien heeft de garagepoort vaak zijn plek tussen het andere buitenschrijnwerk. Kies daarom een garagepoort die mooi geïntegreerd is in de gevel en die bij je ramen en deuren past. Kies bijvoorbeeld een poort in dezelfde stijl of kleur, of ga net voor eentje in een contrasterend materiaal of kleur.

Lees ook: Ontdek de troeven van garagepoorten in pastorijstijl.

Veiligheid

Enerzijds moet een garagepoort veilig en gemakkelijk in gebruik zijn, anderzijds moet hij ook beschermen tegen ongenode gasten. Vertraag inbrekers met ingrepen zoals een inbraakvertragend veiligheidsslot met SKG-keurmerk, meerpuntsvergrendeling, optilbeveiliging, … en bespaar jezelf gevaarlijke situaties dankzij vingerklembeveiliging, onderloopbeveiliging en een veer-in-veersysteem.

Grootte garagepoort

Het type garagepoort dat je kiest bepaalt ook de ruimte die je beschikbaar hebt. Met een sectionale garagepoort bijvoorbeeld profiteer je van de maximale ruimte in en voor je garage. Rolpoorten bieden ook veel ruimte, terwijl kantelpoorten iets meer ruimte innemen omwille van de hefarmen aan de zijkanten. Lees ook over het bepalen van de breedte van je garagepoort.

Rolluiken en screens

Niet alleen ramen, deuren en garagepoorten maken deel uit van het buitenschrijnwerk. Ook rolluiken en/of screens zijn belangrijk en worden steeds belangrijker. Zeker nu de zomers steeds meer hittegolven kennen en we vaker kiezen voor grote raampartijen.  

Bescherming tegen zonnestralen en -warmte

Om zonnestralen en -warmte tegen te houden kunnen zowel screens als rolluiken een oplossing bieden. Bij doekzonwering, die aan de buitenkant van je raam gemonteerd wordt, kies je het type doek en bijgevolg dus ook hoeveel zonlicht naar binnen kan. Ook de mate waarop je privacy gegarandeerd wordt, is afhankelijk van het gekozen screen. Ontdek de tips om de juiste zonweringsdoek te vinden. Rolluiken isoleren zeer goed maar beperken het zicht naar buiten en andersom.

Lees ook:

Rolluiken vs. screens: wat zijn de verschillen?
Zonwering installeren? Hier let je best op!
Zorgen rolluiken voor een besparing op jouw energiefactuur?

Esthetisch geheel

Het mooist is wanneer de elementen van je rolluiken en doekzonwering zoals de profielen, eventuele kast in kleur en vorm afgestemd zijn op je ramen en deuren. Kies ze in dezelfde kleur als je profielen, en ze vormen een mooi geheel.

Veiligheid

Vooral rolluiken maken het inbrekers lastig, ze hebben immers niet veel tijd om ongemerkt binnen te komen en rolluiken vertragen enorm. Kies daarom voor stevige rolluiken in aluminium of kunststof. Lees ook: Inbraakveiligheid: hoe een inbraak voorkomen?

Op zoek naar het ideale buitenschrijnwerk voor je woning? Lees alle artikels over ramen, deuren, garagepoorten en zonwering.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan