Vakantieplannen? Zo houd je inbrekers buiten de deur

Gepubliceerd op 09 Juni 2017

Bijna zomer, bijna vakantie! Maar terwijl jij gaat hiken in Patagonië blijft je huis onbewaakt achter. Jij nipt van je cocktail en aan het thuisfront beginnen inbrekers aan hun dagtaak. Wapen je huis daarom tegen de bende met de bivakmuts. Daarbij pak je eerst de zwakke punten aan. Met stip op 1: de deur!

Enkele minuten geduld

Meer dan de helft van de inbrekers kiest een voor- of achterdeur om binnen te raken. Geeft de deur na 3 tot 5 minuten niet mee, dan houdt de inbreker het gewoonlijk voor bekeken. De buitendeuren van je woning moeten dus lang genoeg tegenstribbelen. Dan is de kans groot dat de inbreker een ander doelwit zoekt.

Ga voor grondig

Heeft jouw deur nog een makkelijk te forceren cilinderslot? Dan is het tijd voor actie! Je kan gewoon het slot een upgrade geven, maar met een inbraakwerende deur ga je voor grondig. Die is speciaal uitgerust om zelfs ervaren inbrekers te ontmoedigen.

Zoek de verschillen

Het verschil met een gewone voordeur? Een inbraakwerende deur is uitgerust met inbraakvertragende materialen zoals staal en aluminium. Het slot heeft een veiligheidscilinder die niet of moeilijk uit te boren is. Andere belangrijke troeven zijn een meerpuntssluiting, dievenklauwen en zware scharnieren. Een metalen deuromlijsting maakt het plaatje helemaal af.

Klassedeur

Let zeker op de weerstandsklasse, die vertelt je hoe inbraakwerend de deur is. Weerstandsklasse 1 is het minst inbraakwerend, weerstandsklasse 6 het meest. Een deur met weerstandsklasse 3 is opgewassen tegen een doorwinterde inbreker die een koevoet bovenhaalt. Een deur met weerstandsklasse 4 is nog robuuster. Die geeft geen krimp als de inbreker zijn schroefmachine in de strijd gooit.

Stevig vergrendeld

Verder check je of de deur een meervoudige vergrendeling heeft. Die grendels houden de deur stevig op zijn plaats. Extra dik, gelaagd veiligheidsglas langs de buiten- en binnenkant maakt je deur nog steviger. En het is veiliger voor jou en je gezin. Breekt het glas, dan blijven de splinters aan de folie plakken. Zo voorkom je dat je gewond raakt door rondvliegende scherven.

Brandwerend

Mag het iets meer zijn, dan kan je meteen voor een betere brandveiligheid zorgen. Brandwerende veiligheidsdeuren dragen een Benor/ATG-label en zijn 30 minuten tot 1 uur brandwerend. Ze duiken vaak op in appartements- en bedrijfsgebouwen. Maar ook meer en meer gezinnen gaan overstag. Een vakman plaatst je deur volgens de regels van de kunst.

Spion

Doe jij open voor iedereen die aanbelt, ook als je geen bezoek verwacht? Met een (digitale) deurspion hoeft je deur niet open om te ontdekken wie ervoor staat. In een moeite ontsnap je aan te enthousiaste deur-tot-deurverkopers.

Denk verder

Besef wel, voor een inbraakveilige woning is meer nodig dan inbraakwerende buitendeuren. Je schiet niets op met robuuste deuren als je huis verder opendeurdag schreeuwt. Maak daarom ook werk van andere actiepunten, zoals de beveiliging van je garagepoort en je ramen. Overweeg een alarmsysteem en laat je huissleutels niet apporteren door de spaniël van de buren. Succes! 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan