Elektrische rolluiken voorzien? Hier hou je rekening mee

Gepubliceerd op 25 March 2021

Wil je graag comfortabel wonen, dan zijn elektrische rolluiken een aangename surplus. Grote rolluiken hoef je niet meer zelf te torsen en je bedient je rolluiken vlot vanuit de zetel of vanop afstand als je niet thuis bent. Wat moet je zoal weten over de elektrische aansluiting?

Hedendaagse rolluiken

Er bestaan 3 soorten rolluiken: inbouw-, voorzet- of opbouwrolluiken. Welke je kiest is afhankelijk van je eigen voorkeuren en bouwmogelijkheden. Ook de bediening van je rolluiken kun je zelf bepalen. Zo kun je naast manueel met lint je rolluiken ook op verschillende manieren elektrisch bedienen. Dit kan via een rolluikschakelaar, een drukknop die verbonden is met een module in het verdeelbord, een licht- of weersensor, via domotica of slim vanop afstand met een app op je smartphone, tablet of PC. Ga je voor individueel bediende rolluiken of rolluiken die worden bediend op een plek? Lees meer over de automatisatie van rolluiken en screens.

Voordelen van elektrische bediende rolluiken

Rolluiken zijn een prima keuze om je woning extra akoestisch en thermisch te isoleren én om je woning te beschermen tegen inbrekers. We zijn wel wat comfort gewoon, dus waarom onze rolluiken niet elektrisch of (semi-)automatisch bedienen? Gemakkelijk! Bovendien verslijten de rolluiken zo minder snel dan wanneer ze handmatig bediend worden.

Nadelen van elektrische rolluiken

Zoals alles waar techniek bij komt kijken, kan er wel eens storing zijn of iets stukgaan. Reken daarom op de service van een rolluikverdeler met een ervaren hersteldienst. Niet iedereen heeft evenveel kennis of interesse in de automatisatie van zijn of haar rolluiken. Geen probleem, ook in het gamma manueel bediende rolluiken vind je voldoende keuze.

Installatie van elektrische rolluiken

Bij een nieuwbouwwoning kun je de nodige elektrische leidingen voorzien om de plaatsing van elektrische rolluiken voor te bereiden. Bij een koop- of huurwoning is het soms moeilijker om nog grote ingrepen te doen. Daarom kiest men ook wel eens voor rolluiken met een zonnecel.

Elektrisch bediende rolluiken: voorbereidingstips

  • Informeer je voor je aan de elektriciteit begint over de elektrische rolluiken die je graag wilt plaatsen en de verschillende bedieningsmogelijkheden.
  • Kies vooraf, wanneer nodig, aan welke kant de stroomaanvoer naar het rolluik moet gaan, overleg dit met je rolluikenverdeler en -plaatser.
  • Informeer je over het type motor van je elektrisch te bedienen rolluik, zo weet je welke kabeldikte en soort bekabeling je moet voorzien. Meestal ga je met een draadsectie van 1,5mm voldoende hebben.
  • Voorzie wanneer nodig idealiter voor elk rolluik een stopcontact/aftakdoos aan de binnenkant. Je kan ook de elektriciteitskabel door de gevel trekken maar dan moet er buiten een doosje voorzien worden.
  • Vraag na op welke manier de rolluiken geschakeld mogen worden.

Rolluiken op zonne-energie

Wil je rolluiken installeren zonder hiervoor grote verbouwingswerken uit te voeren? Of is er in je woning onvoldoende ruimte voorzien voor inbouwrolluiken? Dan kun je kiezen voor elektrische voorzetrolluiken met een zonnecel. Hiervoor hoef je geen kap- of breekwerken te doen en ook geen kabels of stopcontacten te voorzien. De rolluiken worden simpelweg in- of op de dag van de buitenmuur geplaatst. De zonnecel op de rolluikkast vangt zonne-energie op en bewaart die in de batterij van de motor. Door middel van een draadloze bediening kun je de motor en dus ook de rolluiken aansturen. Ontdek voorzetrolluiken die elektrisch met zonnepaneel bediend kunnen worden.

Manuele rolluiken automatiseren

Heb je manueel bediende rolluiken die je graag wil behouden? Maar zou je ze ook graag elektrisch willen bedienen? Dat kan door middel van rolluikaandrijving en schakelaar. Je installeert dan een buismotor op de as van je rolluik en sluit die dan aan op het elektriciteitsnet. Hiervoor is het belangrijk dat je weet welk formaat en gewicht je rolluiken hebben zodat je weet welk type motor je nodig hebt.

Kostprijs elektrische rolluiken

Elektrische rolluiken laten plaatsen kan een fikse investering zijn. Reken op een bedrag dat varieert van 120 tot 500 euro per raam, al is dit afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het raam, de gebruikte materialen, het type motor, de bedieningswijze, de luxe-uitvoeringen (anti-optilveren, zonnesensoren, bewegingsmelders)… Vergeet ook niet de lever- en plaatsingskosten. Wil je echt zeker zijn? Vraag dan een offerte op maat aan bij je plaatselijke rolluikverdeler en krijg zo een idee van het volledige kostenplaatje. Lees meer over de kostprijs van rolluiken en screens.

Interesse in elektrisch bediende rolluiken? Informeer je dan vooraf bij je rolluikenverkooppunt om zo de juiste voorbereidingen te kunnen treffen.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan