Je parket onderhouden: ontdek 4 tips om jouw houten vloer in topvorm te houden

Gepubliceerd op 08 September 2020

Parket is al jaren één van de populairste vloeren om te plaatsen in een nieuwbouw of renovatie. Reden van zijn succes? De tijdloze en elegante uitstraling die elk interieur naar een hoger niveau tilt. Met het juiste onderhoud en behandeling blijft je geliefde houten vloer tientallen jaren in topvorm. Ontdek onze vier beste tips.

1. Reinig je vloer regelmatig

Wil je lang genieten van een parketvloer, dan is een goed onderhoud aangewezen. Maak je vloer geregeld stofvrij met behulp van een bezem, vloerwisser of stofzuiger. Reinig je ook graag met een dweil? Dat kan wekelijks. De gouden tip voor elke houten vloer is wel: gebruik zo weinig mogelijk water en zeep.

Eens om de drie weken kan je je parket grondig reinigen. Gebruik hiervoor enkel erkende producten voor jouw specifieke parketvloer. Zo vermijd je dat je een zeeplaag, die het vuil veel sneller aantrekt en je vloer doet blinken, opbouwt. Neem wel eerst het stof af zodat je het vuil niet openwrijft. Ben je nog op zoek naar een nieuwe parketvloer? Ontdek de beste deals van het moment. Bezoek een verkooppunt in je buurt.

2. Breng een onderhoudsolie of -polish aan

Is je parket geolied of gevernist? Afhankelijk van de toepassing kun je je houten vloer behandelen. Zo kun je bij geolied parket jaarlijks tot tweejaarlijks een onderhoudsolie aan brengen waarmee je de afwerkingslaag van je parket extra gaat voeden en beschermen. Zo ga je slijtage en microkassen tegen. Bij gevernist parket kun je één tot twee keer per jaar een métallisant of onderhoudspolish aanbrengen. Ook hierdoor voorkom je kleine krassen en slijtage van de afwerkingslaag waardoor je parket blijft stralen.

Wist je trouwens dat je boenwas ook nog steeds kunt gebruiken? Hét geheime wapen van vroeger doet nog perfect hetzelfde: je houten vloer extra beschermen.

3. Plaats schoonloopmatten bij deuren

Slijk, kiezels en vocht kunnen je parket beschadigen. Plaats daarom bij elke toegang van buiten naar binnen (aan schuiframen of deuren) een mat die het meeste vuil opvangt. Zo voorkom je krassen. Geeft je badkamer uit op parket in de gang? Ook dan is het een goed idee om een extra matje te plaatsen.

4. Zorg voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid

Hout is een natuurproduct dat ademt. Is de lucht te vochtig in huis? Dan gaat je parket zwellen. Is het te droog in huis? Dan gaat je parket het vocht aan de lucht onttrekken. Dat is niet goed voor jouw gezondheid maar ook niet voor je parket waar de voegen van kunnen openen. Houd daarom de luchtvochtigheid (40 – 60%) en temperatuur (>15°C) constant in je woonruimtes.

Tip: plaats je een airco en ook een parketvloer in je nieuwe huis? Kies dan voor een geavanceerder model dat ook vocht toevoegt aan de lucht. Lucht die uit een airco komt is namelijk veel droger.

Op zoek naar een mooie parketvloer? Architect/projectmarkt: vraag advies aan een houtconsulent, particulier: bezoek een verdeler in je buurt. Download ook de inspiratiebrochure.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan