Hoe je buitenhout behandelen?

05/05/2021

Het voorjaar is het ideale moment om even met de verfborstel door je tuin te gaan. Wil je je tuinhuis in een kleurtje steken, of kunnen je tuinmeubels een extra beschermlaagje gebruiken? We delen graag enkele van onze tips zodat je zelf aan de slag kan op het juiste moment en met de juiste producten.

1. De perfecte weersomstandigheden

Waarom is het voorjaar het moment bij uitstek om je hout buiten een laagje te geven? In het voorjaar is er minder kans op vorst overdag en is het nog niet te warm om te schilderen. De meeste verven kunnen namelijk pas drogen vanaf 5°C en drogen te snel bij te warme temperaturen. Schilder bij voorkeur bij een temperatuur tussen 10 en 20°C. Is het te koud, dan zal je verf moeilijk of niet drogen. En is het te warm, zal je verf, olie of lazuur drogen nog voor je hem mooi uitgestreken hebt. Om die reden kan je ook beter niet in volle zon of bij veel wind schilderen.

2. Soorten houtverf voor buiten

Dekkende verf

Dekkende houtverf of lak is een aangekleurde verf die niet in het hout dringt, maar bovenop je hout een laagje vormt. Deze verf is verkrijgbaar in alle kleuren en verschillende glansgraden: hoogglanzend, zijdeglanzend en mat. Ze geeft de ultieme bescherming voor je buitenhout tegen UV-stralen en regen en vraagt weinig onderhoud. Bij dekkende verf is de kleur en tekening van het hout niet meer zichtbaar.

Lazuren

Lazuren zorgen eveneens voor een zeer goede bescherming van het hout, maar zijn wel gedeeltelijk transparant. Ze vormen, zoals lakken, een film op het hout en dringen niet in het hout in. Deze verf kan naar wens aangekleurd worden, maar de kleur en structuur van het hout blijft zichtbaar.

Beitsen

Bij beitsen blijft de houtstructuur ook zichtbaar. Een beits is een gekleurde, dunne verf die grotendeels in het hout dringt. Beits is heel gemakkelijk aan te brengen en is in alle kleuren verkrijgbaar.

Oliën

Klassieke tuinolie is een heel dun product dat diep in het hout dringt. Oliën kunnen ook aangekleurd worden, maar de structuur van het hout blijft volledig zichtbaar. Oliën bieden een goede bescherming van je buitenhout, maar vragen wel vaker onderhoud.

Impregneermiddelen

Impregneermiddelen dringen net zoals oliën diep in het hout in, maar zijn volledig kleurloos. Ze zijn bedoeld om het hout te beschermen tegen vuil en groene aanslag en werken waterafstotend. Ook zal de natuurlijke vergrijzing van buitenhout egaler gebeuren als het regelmatig geïmpregneerd wordt.

3. Problemen oplossen

Hout beweegt

Hout krimpt en zet uit naargelang de weersomstandigheden. Hout neemt vocht op en zal daarom bij vochtig weer meer uitzetten en terug krimpen bij droger weer. Daarom zie je soms bij geschilderd hout wat barsten in de verf zitten of gaat verf na verloop van tijd zelfs afpellen. In dat geval moet je de oude verflagen eraf nemen en kan je nadien opnieuw schilderen.

Hout verweert

Onder invloed van zonlicht en regen kan je hout buiten gaan vergrijzen of zelfs verweren, waarbij het bovenste laagje van het hout vezelig wordt en gaat opstaan. Vaak kan je de verwering oplossen door op te schuren en er een olie of impregneermiddel op te zetten. Wil je beitsen of lakken? Dan dien je zeker te schuren tot je opnieuw een glad oppervlak bekomt.

Hout rot

Houtrot zie je vaak aan de onderste dorpel van ramen die lange tijd niet onderhouden werden. Houtrot wordt veroorzaakt door schimmels die het hout van binnenuit aantasten. Kleine stukjes houtrot kunnen verwijderd worden en hersteld worden met een renovatiepasta, maar indien het gaat om een hardnekkig probleem, ga je best te rade bij een vakman.

Schimmels

Zie je een lichte, witte waas met zwarte puntjes op je buitenhout? Dan heb je mogelijk te maken met blauwschimmels. Deze komen heel vaak voor en zijn eenvoudig te verwijderen met verdund bleekwater of alternatieven die het groen in je tuin niet aantasten.

4. Hoe vaak moet je opnieuw schilderen?

Houtverf buiten moet in elk geval op regelmatige basis onderhouden worden. Hoe vaak je moet herschilderen, oliën of beitsen, hangt af van een aantal factoren, zoals type product, zuid- of noordoriëntatie, kleur van de verf, houtsoort, etc.

Je kan best zelf even regelmatig controleren of onderhoud zich al aandient.

  • Dekkende houtlak kan het langste zonder onderhoud tot wel zo’n 6 jaar. Deze verfsoort heeft het meeste invloed van factoren van buitenaf, zoals vochtinfiltratie, zonlicht, houtsoort. Daarom kijk je best regelmatig zelf eens of een onderhoud al nodig is.
  • Lazuren dienen om de 2 à 4 jaar herhaald te worden.
  • Dekkende beitsen bekijk je best eens om de 3 à 6 jaar om te herschilderen, afhankelijk van de laagdikte en de gekozen kleur.
  • Je kan best elke 2 à 3 jaar opnieuw oliën voor een blijvend mooi resultaat.
  • Als je voor impregneermiddel kiest, hou er dan rekening mee dat je mogelijks jaarlijks de liggende delen en tweejaarlijks de staande delen een onderhoudsbeurt moet geven.

Ga zeker eens langs in je colora-winkel voor meer advies over hoe je hout buiten moet schilderen. En hou er rekening mee: hout buiten vraagt wel wat onderhoud, maar als je de juiste producten gebruikt, is het onderhoud kinderspel!

In samenwerking met colora de verfwinkel

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.