Rolluiken of screens ??

Gepubliceerd op 24 February 2016

Wie nieuwe ramen plaatst, doet er verstandig aan om ineens mee te investeren in rolluiken of screens. Om te beslissen welk van beide opties je gaat nemen, moet je nagaan welk takenpakket je vervuld wilt zien.

Screens gaan hoofdzakelijk warmte buiten houden en fel licht temperen. Wanneer de zon fel schijnt, laat je de screens uitrollen. Dit kan je handmatig doen of je kiest voor een automatische bediening afgestemd op een bepaalde temperatuur en lichtsterkte. Met de screens omlaag, heb je overdag nog steeds wat binnenkomend licht en ’s avonds kan men wel binnenkijken, maar het zicht blijft beperkt tot contouren. De mate waarin is uiteraard afhankelijk van de dikte en verduisteringsgraad van het gekozen materiaal. Qua isolatie tegen koude en geluid bieden screens natuurlijk geen meerwaarde. Screens zijn tegenwoordig erg populair doordat ze gemakkelijk te monteren zijn en dit zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen. Vooral in moderne woningen met hun typerende grote ramen zijn screens niet meer weg te denken.

Rolluiken op hun beurt vervullen meerdere functies. Zo bieden ze volledige privacy, thermische en akoestische isolatie en ze vormen een extra buffer tegen inbrekers. Wanneer je ’s avonds de rolluiken aflaat, heb je een totale verduistering en niemand kan nog binnen gluren. Ook geluiden worden buiten geweerd. Qua thermische isolatie zit je zomer en winter goed: in de zomer houden rolluiken de warmte buiten, terwijl ze in de winter de warmte net binnenhouden. Zo ga je besparen op stookkosten. Doordat de lamellen koude buiten houden en zo een laag stilstaande lucht creëren tussen je ramen en rolluiken, krijg je namelijk een isolerende werking. En het veiligheidsaspect ten slotte is zeker niet te verwaarlozen. Het is immers bewezen dat inbrekers sneller kiezen om een woning zonder rolluiken binnen te dringen.

Net zoals screens, kan je rolluiken gemakkelijk plaatsen bij nieuwbouw en bij bestaande woningen. Voor nieuwbouw gaat de voorkeur uit naar inbouwrolluiken, die onzichtbaar zijn langs de buitenkant doordat de rol mooi verborgen wordt in een ruimte voorzien boven je ramen. Een alternatief zijn opbouwrolluiken, waarbij je raam en rolluik één geheel vormen. Deze vorm geeft de beste isolatiewaarde. Voor bestaande woningen wordt meestal gekozen voor voorzetrolluiken, waarbij het rolluik in een ‘kast’ op de buitenmuur opgeborgen wordt. Hierdoor kan je zonder breekwerken rolluiken plaatsen. Een minpuntje is dat je met rolluiken minder breed qua oppervlakte kunt gaan dan met screens. Een oplossing is om te werken met een middengeleider en twee aparte bladen.

Zowel screens als rolluiken zijn interessant om in huis te hebben. Welk alternatief je neemt, hangt af van wat je wilt bereiken. En je kunt uiteraard nog altijd combineren voor een optimaal resultaat!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan