Waar let je op in je zoektocht naar een garagepoort?

Gepubliceerd op 06 November 2019

Wil je je garagepoort vervangen of ben je op zoek naar een gepast exemplaar voor je nieuwbouw? Dan zijn er heel wat mogelijkheden. Op basis van welke criteria maak je je keuze? Ontdek ze hier.

Een sierstuk voor je gevel

Het uiterlijk bepaalt vaak de eerste indruk, dat is ook zo bij je garagepoort. De look bepaalt mee je keuze. Je gaat op zoek naar een garagepoort die mooi geïntegreerd is in je gevel, die past bij je ramen en deuren of net een interessant contrast vormt. Garagepoorten zijn verkrijgbaar in verschillende types, materialen, kleuren, hout- metaal- en kunststofsoorten.
Kies eentje met uitstraling op maat van je woning, zo vormt het een mooi geheel met je woning en geeft het een welkome indruk. Vraag naar de mogelijkheden bij je garagepoort-verdeler.

Straf obstakel voor inbrekers

Maar je garagepoort mag natuurlijk niet iedereen verwelkomen. Ongewenste gasten zoals inbrekers  hou je liever buiten. Moderne garagepoorten zijn zo sterk beveiligd dat de gemaskerde bezoeker na enkele minuten de koevoet in de ring gooit. Dankzij bijvoorbeeld een inbraakvertragend veiligheidslot met SKG-keurmerk, meerpuntsvergrendeling, optilbeveiliging, … is je garage extra gewapend tegen mogelijke inbraak. 

Sterk isolerend vermogen

Vaak wordt een garage niet alleen als stalplaats voor voertuigen gebruikt. Het dient het ook als klus-, speel- en hobbyruimte, washok, opslagplaats noem maar op. Het is dan ook aangenaam als je garage kan dienen als een volwaardige ruimte met een garagepoort die goed isoleert. Zo blijft de warmte binnen en bespaar je op je energierekening.  

Gemakkelijk in gebruik

Een garagepoort vormt voornamelijk de toegang tot je garage. Vlot open- en dichtgaan hoort bij de basisvereisten. Hoe wil je hem bedienen? Handmatig of ga je voor meer comfort met een snelle elektrische bediening met codeklavier, handzender, smartphone of tablet? Misschien is automatisch meer je ding? Vraag naar de mogelijkheden bij je garagepoortverdeler.

Veilig in gebruik

Ook niet onbelangrijk is dat je je garagepoort veilig kunt gebruiken. Voorkom bijvoorbeeld dat je vingers geplet worden dankzij vingerklembeveiliging of dat je tussen de poort klemzit dankzij een onderloopbeveiliging. Met een veer-in-veer systeem kan er geen gebroken veer wegspringen en blijft je poort ter plaatse hangen. 

Ruimtebesparend

Afhankelijk van het type garagepoort je kiest, profiteer je van meer ruimte in je garage. Een topper hierin is de sectionale poort. Dankzij zijn constructie verkrijg je maximale ruimte om te parkeren maar ook in en voor je garage. Ook rolpoorten bieden veel ruimte. Zijdelingse sectionaalpoorten nemen een beetje plaats aan de zijkant in. Klassieke kantelpoorten nemen iets meer plaats in omwille van de hefarmen aan de zijkanten.

Onderhoudsvriendelijk

Het gebruikte materiaal bepaalt mee het onderhoud van je garagepoort. Kies je bijvoorbeeld een garagepoort met houten panelen, dan weet je dat er meer onderhoud nodig is dan andere panelen. Onderhoud je je poort goed, dan verleng je zijn levensduur. Reinig je garagepoort  geregeld zodat hij mooi blijf en er geen schimmels of algen kunnen hechten. Behandel preventief de scharnieren, veren, afdichtingen, assen, … wil je slijtage en problemen voorkomen. Laat om de paar jaar de werking van je garagepoort controleren en/of repareren door een erkende monteur. Zo houd je je poort in topconditie.

Op maat van je budget

Natuurlijk is ook je budget bepalend voor je keuze. Afhankelijk van het type poort, het formaat, het gebruikte materiaal, de afwerkingen, enzovoort zal de prijs bepaald worden. Voor het algemeen is de klassieke kantelpoort de voordeligste optie. Vraag aan je garagepoortverdeler naar een oplossing op maat van jouw project en budget.