Hoe de breedte van mijn garagepoort bepalen?

Gepubliceerd op 20 November 2020

Een garage voegt een grote meerwaarde toe aan je woning. Wil je vlot je garage kunnen binnenrijden, dan is de breedte van je garagepoort van belang. Waar moet je rekening mee houden voor je ruwbouw?

De breedte van je garagepoort

Bij het (laten) bouwen van je garage zul je merken dat er verschillende breedtematen zijn. De garagepoortopening of dagmaat (breedte en hoogte) is voor jou als gebruiker de belangrijkste maat. Je wil namelijk vlot je garage met je wagen kunnen binnen- en buitenrijden en zonder ongemakken parkeren. Liefst zonder dat je hiervoor je spiegels moet inklappen. De doorrijbreedte- en hoogte is dus vooral van belang. Het type garagepoort en hoe die gemonteerd wordt, bepaalt mee de doorrijbreedte.

Montage t.o.v. dagmaat

Een kantelpoort is een garagepoort die uit één stuk bestaat en die bij het openen naar boven kantelt. Deze poort kan zowel tegen of achter de ‘dag’ (opening garage) gemonteerd worden. Wordt hij achter de dag geplaatst, dan plaatst men het frame waar de poort in kantelt, aan de binnenkant tegen de muur van de garage rond de poortopening. Plaatst men de poort in de dag, dan wordt het frame in de garagepoortopening gemonteerd. Een sectionale garagepoort bestaat uit meerdere poortbladen waardoor je ruimte bespaart bij het verticaal openen. Bovendien kan hij niet alleen achter de dag maar ook ín de dag gebouwd worden. Het voordeel hiervan is dat je zo 14 cm meer doorrijbreedte hebt in vergelijking met een kantelpoort.

Tijdens de ruwbouwfase

Als je in de ruwbouwfase van je garage de breedte van je garagepoort moet doorgeven, hou je dus niet alleen rekening met de doorrijbreedte maar ook met het type poort en de manier waarop de poort gemonteerd zal worden. Eventuele opstaande rails, trekverenpakket en de aandrijving zullen mee een rol spelen. Ga, voor je begint met bouwen, al op zoek naar je ideale garagepoort en informeer je bij een specialist zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Laat je alvast inspireren door verschillende realisaties.

Mogelijke breedtes van een garagepoort

De afmetingen van je garagepoort zijn afhankelijk van jouw wensen en de wagens die je in je garage wilt parkeren. Er bestaan heel wat standaardmaten voor garagepoorten. Ontdek ze alvast in de infobrochure over sectionale garagepoorten, zijdelingse sectionaalpoorten of kantelpoorten. Ben je op zoek naar een garagepoort met afwijkende afmetingen? Weet dan dat de prijs kan oplopen. Vooraf weten wat de standaardmaten zijn kan je een voordeel opleveren. Neem contact op met een specialist in je buurt voor advies.

Garagepoort opmeten

Wil je een garagepoort bestellen? Laat het opmeten dan over aan een professionele plaatser, die weet precies wat en hoe hij moet meten. Want naast de doorrijbreedte – en hoogte, heb je ook nog de bestelmaat, de afmetingen van het raamwerk, de bouwrichtmaatbreedte, enzovoort. Schakel zijn expertise in om de perfecte garagepoort op maat te kunnen bestellen en te plaatsen. Vind een dealer in je buurt.

Ben je op zoek naar de ideale garagepoort voor je woning? Doe inspiratie op in een van de infobrochures over sectionale garagepoorten, kantelpoorten of zijdelingse sectionaalpoorten. Of vraag informatie aan een professionele garagepoortdealer in je buurt.