Garagepoorten: waarop letten bij je aankoop?

Gepubliceerd op

De aankoop van een eigentijdse garagepoort berust meer dan ooit op een weloverwogen keuze. Ze moet niet alleen letterlijk en figuurlijk in het plaatje passen, maar ook goed beveiligd en voldoende isolerend zijn. Op zoek naar een nieuwe garagepoort, maar geen idee waar je op moet letten? Tijd voor een update!

Specifieke inbouwmaten

Bij de plaatsing van een garagepoort moet je rekening houden met een aantal specifieke inbouwmaten, die nodig zijn om de opstaande rails, het trekverenpakket en eventueel een aandrijving te kunnen installeren. Voor garagepoorten bestaan er heel wat standaardmaten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag je gratis infobrochure over sectionaalpoorten aan en bekijk uiteenlopende realisaties.

Bepaal vooraf de afmetingen

Een garagepoort met afwijkende afmetingen is duurder omdat er nu eenmaal maatwerk aan te pas komt. De prijs kan in dat geval snel oplopen. Wie bouwt of verbouwt doet er dan ook goed aan de inbouwmaten van zijn voorkeur vooraf te bepalen en eventueel op basis van die afmetingen de opening voor de garagepoort te construeren.

Hoe groot moet mijn garagepoort zijn?

De afmetingen van een garagepoort hangen nauw samen met wat je wensen zijn. Inbouwmaten van sectionale poorten en kantelpoorten zijn bovendien verschillend. Wat natuurlijk ook meetelt, is het aantal voertuigen dat je in de garage wilt parkeren. Niet zeker welke afmetingen jij best kiest? Neem contact op met een specialist in je buurt voor advies.

Bredere doorrijbreedte

Sectionale poorten zijn opgebouwd uit panelen. Het openen en sluiten van dergelijke poorten kan zowel verticaal als zijdelings gebeuren. Bij verticale modellen schuiven de panelen met behulp van een aandrijfmechanisme vlak onder het garageplafond of rollen ze op in een omkasting, bij zijdelingse modellen glijden ze langs een wand. Sectionaalpoorten kunnen in elke garageopening worden gemonteerd en hun doorrijbreedte is ongeveer 14 centimeter breder dan bij kantelpoorten.

Afmetingen van een sectionale poort

De dagmaatbreedte van een sectionale poort varieert doorgaans van 2,25 tot 6,50 meter, de hoogte van 1,85 tot 3 meter. Boven de opening van een verticale sectionaalpoort heb je plusminus 20 centimeter montageruimte nodig. Er zijn ook lage inbouwsystemen op de markt waarvoor je maar 15 centimeter bovenruimte moet uittrekken. Aan de zijkanten van de verticale poort is telkens tot 10 centimeter ruimte vereist.

Sectionale poorten: aandachtspunten voor de installatie

Een verticale sectionale poort wordt aan de binnenzijde tegen de opening geplaatst. Het is van belang dat de opening een vlakke oppervlakte vormt met de zijkanten en de bovenkant. Als de bovenzijde verspringt ten opzichte van de zijkanten, moet je dit verschil opvullen. Ook belangrijk: de inbouwdiepte geldt voor de volledige breedte van de sectionaalpoort. Er kan dus een plafondlamp of een ander obstakel in de weg hangen. Bij een zijdelingse sectionale poort kun je het plafond gewoon blijven benutten, bijvoorbeeld om een skibox op te bergen. Vraag je infobrochure aan en maak kennis met de zijdelinkse sectionaalpoort.

Kantelpoorten: leg de lat hoog genoeg

Kantelpoorten bestaan uit een poortblad, dat elektrisch of manueel naar buiten of naar binnen opengaat. Daarbij schuift het blad in rails aan weerszijden omhoog tot het evenwijdig aan het garageplafond ligt. De breedte van een kantelpoort bedraagt idealiter 2,25 meter voor één personenwagen en 5 meter voor twee auto’s. De hoogte van de poort is afhankelijk van de hoogte van het voertuig en meet minstens 1,85 tot 2,75 meter. Kies geen te lage poort want als je verandert van wagen kan die een andere hoogte hebben. Houd zeker 10 centimeter extra over aan zowel de zijkant als de bovenkant, zodat de plaatsing van de kantelpoort van een leien dakje loopt. Graag meer info? Vraag je gratis brochure over kantelpoorten aan.

Vingerklembeveiliging en onderloopbeveiliging

Moderne garagepoorten voorzien van de wettelijke CE-markering zijn op-en-top veilig. Dankzij de vingerklembeveiliging is het onmogelijk om met je vingers gekneld te zitten tussen de panelen van een sectionale poort. Dreigt dit gevaar, dan wordt het openen of sluiten van de poort onmiddellijk stopgezet. Wist je ook dat de onderloopbeveiliging ervoor zorgt dat een poort met elektrische bediening automatisch blokkeert en zelfs een stukje terug omhooggaat zodra ze een persoon of een object raakt bij het sluiten? Handig!

Veerbreukbeveiliging en fotocelbeveiliging

Dubbele trekveren en dubbele kabels beveiligen een garagepoort tegen vallen. De veerbreukbeveiliging voorkomt dat de poort naar beneden dondert als een van de veren plotseling breekt. Bovendien verhindert een flexibele beschermkap dat de veer in zo een situatie wegspringt en iemand verwondt. Als extraatje kun je een fotocelbeveiliging onderaan de poortopening laten installeren. Bij onderbreking van de infraroodstraal tijdens het sluiten van de poort schuift deze meteen weer omhoog. Met een noodontkoppeling ten slotte kun je de garagepoort langs buiten openen zonder gebruik te maken van de motor of het manuele slot.

Dubbelwandig geïsoleerd

Een traditionele garagepoort is meestal niets meer dan een stalen plaat zonder enige vorm van isolatie en dus allesbehalve energie-efficiënt. Als de garage deel uitmaakt van je woning, heb je er alle belang bij dat je een dubbelwandige thermisch geïsoleerde poort plaatst die koudebruggen uitsluit. Het poortpaneel of poortblad bevat een kern van hard purschuim met uitzonderlijk goede isolerende eigenschappen. Door de opbouw volgens het ‘duo shell’-principe is er geen contact tussen de binnenste en de buitenste zijde.

Rubberen dichtingen

De luchtdichtheid tussen de panelen onderling wordt sterk verbeterd door gebruik te maken van rubberen dichtingen. Daarnaast voorkomen speciale afdichtingsrubbers tussen de montagerails van de poort en de boven-, onder- en zijkant van de buitenmuur dat koudebruggen na de montage kunnen optreden. De dichtingen zorgen eveneens voor minder luchtlekken tussen de muren en het poortblad. Dit alles heeft een positieve invloed op het E-peil en het comfort van je woning. De nieuwste garagepoorten zijn zelfs superisolerend. Ze houden niet alleen koude en warmte, maar ook geluid en lawaai buiten.

Graag meer info over de diverse types garagepoorten? Vraag dan zeker je gratis brochures aan. Ontdek onze infobrochures over sectionaalpoorten, zijdelingse sectionaalpoorten, kantelpoorten en rolpoorten. Graag advies op maat voor de aankoop van je nieuwe garagepoort? Neem contact op met een specialist in je buurt. Doen!