Heb ik een waterontharder nodig?

De kwaliteit van het leidingwater hangt sterk af van de bodemlagen waar het doorheen sijpelt alvorens het opgepompt wordt. In Vlaanderen komt er alleen in het noorden van de Limburgse Kempen echt zacht water uit de grond.  

De waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Franse graden (°F). U kan de hardheid van het water in uw streek opvragen bij uw watermaatschappij, of wij kunnen deze bij u thuis komen opmeten. De niveaus van waterhardheid kunnen in volgende categorieën opgedeeld worden:

 

zacht water:

0-7 °F

middelhard water:

8-15 °F

hard water:

16-30 °F

zeer hard water:

30 °F

 

Op het onderstaande kaartje van Vlaanderen ziet u de hardheid per gemeente, het lichtste blauw stemt overeen met zacht water, het donkerste blauw met zeer hard water.

Hardheid van het water in Vlaanderen & Brussel

bron : Ecowater Systems

Kalkaanslag en kalkafzetting

Het bekendste nadeel van hard water is kalkaanslag. Iedereen kent wel de vlekken op de afwasbak, de badkuip en in de douche. Door de kalk kan het een echt karwei worden om uw sanitair goed te onderhouden.

De meeste mensen zijn ook vertrouwd met kalkafzetting in hun huishoudtoestellen en boiler. De laag kalk op de verwarmingselementen zorgt voor een verminderd rendement, en kan op de lange duur uw toestellen beschadigen. Verder kunnen uw leidingen en kranen verstopt raken.

Zeepproducten en kledij

Minder bekend is echter het effect op zeepproducten. Detergenten gaan namelijk minder goed werken met hard water dan met zacht water. U heeft dus meer zeep en shampoo nodig voor uw persoonlijke hygiëne, maar u gaat ook meer was- en poetsproducten verbruiken.

Tenslotte is ook uw kleding en textiel gebaat bij zacht water. De kalk zet zich vast in de vezels, waardoor uw kledij sneller slijt.

Aqua Belgica, de Belgische Federatie voor Waterbehandeling, becijferde dat al deze factoren samen een gemiddeld gezin tot 650 euro per jaar kunnen kosten.

Heeft u dus een waterverzachter nodig? Beslist u dus vooral zelf.

In samenwerking met Ecowater Systems

Meer nieuws van Ecowater Systems

Uittip: Ecowater Systems verwent met kortingen tijdens opendeur in Wetteren

Kalkprobleem in huis, en dit weekend een gaatje in je agenda?

Waarom iets doen aan kalk in je leidingwater?

Is het een probleem als er veel kalk in je leidingwater zit?

Hoe ontdek ik of er kalk in mijn leidingwater zit?

Zit er bij jou thuis veel kalk in het leidingwater, dan betaal je (vaak onbewust) extra kosten.

Zijn er nadelen verbonden aan hard water?

Zit er bij jou thuis veel kalk in het leidingwater, dan krijg je te maken met de nadelen van hard

GRATIS Nieuwsbrief