Duurzaam renoveren via zelfbouw: laat je inspireren door deze doe-het-zelver

Gepubliceerd op 06 April 2021

De woning van Adam staat er al sinds 1950, maar lijkt wel een nieuwbouw. Achter de strakke witte gevels schuilt een oergezellig, eigentijds interieur met industriële toetsen en houtaccenten. Ook alle technieken in de woning zijn up-to-date. De zelfstandige dakwerker uit Alken plaatste ze allemaal zelf en in een recordtijd, met wat hulp van Easykit.

Renoveren in recordtijd

Op korte tijd kan je veel bereiken, als je er maar voor gaat. Dat bewijst de transformatie van deze jarenvijftigwoning. “In april 2020 ben ik gestart met renoveren, en een kleine acht maanden later kon ik verhuizen”, vertelt Adam, dakwerker en fervent klusser. “En dat door haast alleen ‘s avonds en in de weekends te verbouwen. Ik kreeg hulp van mijn ouders en vrienden, maar mijn technieken heb ik allemaal zelf geplaatst. Dat was ook het plan: zoveel mogelijk zelf doen. En via zelfbouw is dat haalbaar en betaalbaar.” Ontdek hoe jij kan besparen via zelfbouw.

Alles onder één dak, met retourmogelijkheid

Waarom niet gewoon je materiaal scoren in een bouwmarkt? “Daar kan je materialen die je over hebt, niet terugbrengen”, verklaart Adam. “Bovendien weet je niet precies wat je allemaal nodig hebt. Je kan de hoeveelheden berekenen met speciale programma’s, maar dat klopt nooit helemaal. Ook moet je van de ene zaak naar de andere rijden. Dat duurt me allemaal te lang. Bij Easykit kon ik voor alle technieken op éénzelfde plaats terecht: verwarming, elektriciteit, sanitair en ventilatie. Da’s niet alleen praktisch, maar ook tijdbesparend!” Maak je afspraak voor een gesprek met een zelfbouwcoach van Easykit.

Professionele hulp aan een bodemprijs

Adam wilde ongeveer 30.000 euro besteden aan z’n technieken, precies de prijs die Easykit voorstelde. “Hun eerste offerte kwam op zo’n 30.000 euro. Die prijs omvatte alle zelfbouwpakketten, alle nodige materialen plus standaardbegeleiding. Die standaardbegeleiding gaat best ver. Voor elke techniek komt er iemand voor de opstart van het systeem, maar ook voor de installatie. Per techniek heb je dus sowieso twee dagen iemand bij je om te helpen. Offerte twee, die ik heb gekozen, kwam zo’n 350 euro duurder uit. Maar daarvoor kreeg ik er 8 uur extra hulp van hun techniekers bij. Bovendien ging ik naar een btw-percentage van 6%, in plaats van 21%. Een heel voordelige formule!” Vraag een gratis prijsinschatting voor jouw project met Easykit.

Advies op maat over geschikte systemen  

Adam ging voor de systemen die Easykit voorstelde. Een kwestie van vertrouwen, vindt hij. “Ik was vooral op zoek naar een goede prijs-kwaliteitverhouding. Mijn ventilatiesysteem en mijn warmtepomp zijn wel van een hogere kwaliteit dan gemiddeld. Zo weet ik dat het ventilatiesysteem van Duco een van de beste in België is. Mijn zonnepanelen zijn van een Duits merk en mijn warmtepomp is een Bulex. Easykit geeft aan welke de specificaties je nodig hebt. Dat is nodig, want een ventilatiesysteem, vloerverwarming, een warmtepomp enzovoorts … dat moet allemaal berekend worden. Of ik het gevoel heb dat dat correct gebeurd is? Dat gaat over vertrouwen. Ik heb opgezocht hoe lang Easykit al op de markt is en hoeveel filialen ze hebben. De zekerheid van een grote firma, dat was belangrijk voor mij.” Ontdek de kwalitatieve systemen van Easykit.

Goed ondersteund aan de slag  

Als klusser moet je geen schrik hebben om de stap te zetten naar zelfbouw met Easykit, vindt Adam. “Elk stuk dat je geleverd krijgt, zoals een kraan, is apart ingepakt. Er zit telkens een instructieboek bij. De instructies die daarin staan, zijn zo duidelijk dat ik ervan overtuigd ben dat iedereen ermee aan de slag kan. Per techniek krijg je ook een legplan. Mijn aanpak? Ik deed telkens wat ik kon. De zaken die ik moeilijker vond, liet ik over aan een technieker van Easykit. Dat is snel geregeld. Je neemt online contact op, en dan bellen ze je gauw terug om een afspraak te maken. Of je gaat naar een filiaal om uitleg te krijgen. Easykit geeft ook gratis opleidingen, maar die had ik niet nodig. Hetzelfde geldt voor de vele zelfbouwvideo’s.”

“De uitleg in de instructieboeken van Easykit is erg duidelijk. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen ermee aan de slag kan.” Adam, doe-het-zelver

Zelf plaatsen = stevig besparen 

De plaatsing van het ventilatiesysteem ging het vlotst. “Het was al op één dag geplaatst. Bij het plaatsen van het domoticasysteem, Niko Home Control, had ik wat meer hulp nodig. De aanpak is dan ook niet dezelfde als die bij een doorsnee elektriciteitsinstallatie. Alles wordt via wifi geconnecteerd. Maar ik ben geen computerfreak. Dan is het handig als ze het systeem voor jou programmeren. Toch wel indrukwekkend: het Niko Home Control systeem heeft me in totaal 2600 euro gekost. Dat is 2400 euro goedkoper dan wanneer een zelfstandige gewone elektriciteit was komen leggen. Ik bespaarde dus 2400 euro door zelf de handen uit de mouwen te steken, en kreeg er alle functies van Niko Home Control bovenop. Ik gebruik misschien niet alle snufjes, maar als ik ze nodig heb zijn ze er.”

“Ik heb 2400 euro bespaard door zelf mijn elektriciteit te leggen met de hulp van een technieker, én ik kreeg er alle functies van Niko Home Control bovenop.” Adam, doe-het-zelver

Flexibele zelfbouwpartner

“Achteraf bekeken, liep het plaatsen van de systemen als een trein”, vindt Adam. “Sterker nog, Easykit was niet voorbereid op mij (lacht). Je moet beseffen: een renovatieproject duurt gemiddeld zo’n 2 jaar. Normaal gezien ga je stap voor stap te werk. Bij Easykit werkt het zo: de ene dag vraag je een technieker aan om je warmtepomp aan te sluiten en later doe je opnieuw een aanvraag om je warmtepomp te laten opstarten. Maar het was al bijna winter, dus ik wilde vaart maken. De warmtepomp op de ene dag plaatsen en die de volgende dag al opgestart hebben. Dat was gelukkig geen probleem. Die flexibiliteit hebben ze. Nog een voorbeeld: doorgaans levert Easykit techniek per techniek. Maar ik heb alles in één keer laten leveren op de werf. Zo had ik meteen alles bij de hand.”

“Ik heb Easykit al 4 klanten bezorgd. Als ik tevreden ben, maak ik daar geen geheim van.”
Adam, doe-het-zelver

Duurzame oplossingen voor een schonere planeet

Adam kijkt tevreden terug op zijn traject met Easykit. Hij tipte de firma zelfs bij zijn collega’s en klanten. “Als ik tevreden ben, maak ik daar geen geheim van. Zo heb ik heb Easykit al 4 klanten bezorgd. Een collega heeft zonnepanelen geplaatst, drie klanten zonnepanelen en een van die klanten ook een zonneboiler. Kiezen voor milieuvriendelijke oplossingen, dat doe ik vooral voor mijn kinderen. Mijn warmtepomp werkt op energie van mijn zonnepanelen en produceert geen uitstoot. Nog een voorbeeld: al het regenwater dat van mijn dak loopt, belandt in een waterput. Daar heb ik twee toiletten, een wasmachine en een buitenkraantje op aangesloten. De besparing is te verwaarlozen, maar het gaat om het ecologische aspect. Verder zit de winst in het extra comfort. Vloerverwarming in de winter, da’s gewoon zalig. Wist je dat ik geen radiatoren heb? Toch is het overal in huis warm genoeg, mede dankzij mijn ventilatiesysteem met warmterecuperatie. Dat geeft warmte van de afgezogen binnenlucht af aan de aangezogen buitenlucht. Zo gaat er haast geen warmte verloren. Ik ben fan!”

Zelfbouwsystemen in deze woning:

  • Zonnepanelen
  • Ventilatiesysteem D
  • Domoticasysteem
  • Regenwatersysteem
  • Warmtepomp
  • Vloerverwarming

    Wil jij tot de helft besparen op de kosten van je technieken? Je woning energiezuiniger en/of duurzamer maken? Maak vandaag nog je afspraak voor een gesprek met één van de 60 zelfbouwcoaches van Easykit. Met hun begeleiding plaats je je technieken makkelijk zelf, ook als je geen ervaring hebt.