Verfborstels uitwassen: hoe ga je te werk?

Gepubliceerd op 07 August 2020

Gooi jij je verfborstels en -rollers weg na een verfklus? Telkens je verfbenodigdheden vernieuwen is echt niet nodig. Mits een juist onderhoud recupereer je al heel wat. Ontdek in dit artikel wat te doen met je verfmateriaal na afloop van je schilderwerk.

 

Je verfgereedschap:  bewaren of weggooien?

Je verfbenodigdheden weggooien na amper één schilderklus? Don’t. Gebruikte kwasten, borstels en verfbakjes kan je reinigen, bewaren en hergebruiken. Verfrollen? Die gooi je beter weg. Heb je een verfklus voor de boeg? Ontdek alle benodigdheden voor je verfpakket en zoek de ideale verf via de verfwijzer.

Reinig je verfborstel voor het opbergen

Hoe ga je te werk bij het reinigen van een verfborstel? Spoel je borstel niet uit onder een lopende kraan, maar laat hem weken in een emmer met water en een toegevoegd verdunningsmiddel. Na enige tijd – soms meerdere weken – zakken de verfresten vanzelf naar de bodem. Het bovendrijvende verdunningsmiddel kan je afgieten en hergebruiken. Je borstel uitwassen na gebruik van een solventverf? Ontdek het ideaal verdunningsmiddel.

Tip: als je je geverfde oppervlaktes goed onderhoudt, moet je minder vaak herschilderen en dus minder vaak je materiaal uitwassen.

Wat te doen met verfresten?

Het met verfresten vervuilde water lozen in de riool? Wat denk jezelf? Naast het feit dat dit wettelijk verboden is, is het milieu er allesbehalve bij gebaat. Het vervuilde water valt niet meer te zuiveren en kan bijgevolg niet meer dienen voor onze waterlopen. Breng het vuile goedje gewoon naar het containerpark. Je directe natuuromgeving zal je dankbaar zijn. Verschillende soorten verf ontdekken? Bestel hier makkelijk je verf online.

Je verfrol uitwassen

Je verfrol uitwassen? We raden aan er niet aan te beginnen. Milieuvriendelijker is de gebruikte verfrol, indien goed uitgedroogd, mee te geven met het restafval. Wil je de roller toch uitwassen, laat hem dan, samen met de borstels, weken in een emmer met water en verdunningsmiddel. Start je weldra met je verfklus? Bestel hier een verfrol naar jouw keuze.

Recupereer verf uit een verfrol

Met behulp van een multifunctioneel mes kan je overtollige verf uit een verfrol schrapen. Je zal versteld staan hoeveel verf je op deze manier recupereert. Het multifunctioneel mes is, zoals de naam het zegt, een echte allrounder voor binnenhuisklussen. Overtuigd van het nut? Voeg alvast een multifunctioneel mes toe aan je doe-het-zelfkoffer.

Je verfborstel juist bewaren

Om te voorkomen dat borstelharen gaan ombuigen bewaar je een verfborstel beter niet rechtop. Juist is de borstel hangend of liggend op te bergen. Op zoek naar verfborstels voor je schilderkarwei? Ontdek de verschillende soorten verfborstels en bestel eenvoudig online.

In welke omstandigheden verf bewaren?

De meeste verven kan je tot 2 jaar bewaren in een koele maar vorstvrije ruimte. Voorkom velvorming en sluit het deksel van je verfpot goed af. Om dezelfde reden bewaar je resthoeveelheden beter in een kleine pot. Vergemakkelijk je volgende verfbeurt en voorzie elke verfpot van een etiket. Op zoek naar de juiste verf? Gebruik de verfwijzer en vind de ideale verf voor jouw klus.

Je verfbakje hergebruiken

Een verfbakje is relatief goedkoop en daarom gooien velen het na eenmalig gebruik weg. Op zoek naar een handige oplossing? Met een wegwerp inlegbakje blijft je verfbakje makkelijk schoon voor hergebruik.

Op de juiste manier je verfborstels uitwassen is milieuvriendelijk en voorkomt verspilling. Interesse in professioneel advies voor jouw schilderkarwei? Ontdek hoe je kleuradvies of technisch advies kunt krijgen. Ga langs in je dichtstbijzijnde colora winkel of vraag je gratis infobrochure aan voor praktische verftips.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan